Bambu Nedir ? Nerelerde Kullanılır ?
Günümüzde her alanda kullanılmaya başlayan bambu bir çok bitki türünün bir arada bulunduğu grup ismidir. Genellikle Asya’da yetişebilen buğdaygiller familyasından bambuların 10 cinsi ve 1450 den fazla türü bulunmaktadır. Bu türler kendi aralarında da çok farklılık göstermektedir.
Japonya’da dürüstlük anlamına gelen Çin’de uzun ömür, Hindistan’ da dostluk anlamına gelir. Bambu ekolojik bir bitkidir. Tüm yeşil bitkiler gibi fotosentez yoluyla solunum yaparlar. Fotosentez sırasında neredeyse diğer bitkilerin yarısından daha fazla fotosentez yaparlar ve oksijen üretirler. Bu yüzden havayı en hızlı temizleyen ve doğaya katkı sağlayan ender bitki türleridir. Bambu ormanlık alanları genelikle çok temiz bir havaya sahip ve bol yağış alan bölgeleridir.
Suya oldukça dayanıklı olan bitkilerdir. Bu özellikleri sayesinde özellikle mobilya sanayisinin bahçe mobilyaları bölümü için ham madde olarak kullanılır.Mobilya sektörünün dışında; ilaç sanayinde, gıda sektöründe ve inşaat da kullanılır.
Asya kökenli olan bambu o zamanlarda gemi yapımında da kullanılıyordu. Savaş aletleri olan ok, mızrak yapımında da kullanılmıştır. Soğuk hava şartlarına suya oldukça dayanıklı sağlam odunsu bitkilerdir.
Bambu çok büyük boyutlara sahip bitkilerdir. Boyları 40 metreye uzanan türleri vardır. Çok nadir çiçek açabilmektedir. Bambuların çiçeklerinden pandalar beslenir. Bir bambunun çiçek açabilmesi için 100 yıl geçmesi gerekmektedir.
Bambunun türleri nelerdir ?
–Bambuseae türü ağaç yapısında olan uzayan ve uzadıkça kalınlaşan kabuğu tahta gibi görünen türüdür.Mobilya ve ahşap sektöründe kullanılan türüdür.
–Olyrea ot görünümünde olan kısa boylu bitki türleridir.Tahta görünümünü almaz.
Son yıllarda endüstri sektöründe sıkça kullanılan bambu için özel ormanlar oluşturulmaya başlanmıştır. Ormanların artmasıyla temiz alanlarda artmış ve küresel ısınma üzerinde etkiler gösterilmiştir.
Bambu türlerini diğer bitki ve ağaç türleri gibi toprağa ekmek gerekmez.Yeterli su miktarında ve güneş ışığında kendiliğinden yetişebilir.
Bambular çabuk uzayan bitkiler olduğundan belli aralıklarla kesilmesi gerekmektedir. Bir ürün ortaya çıkarmak için bir meşe ağacına ihtiyaç duyarsak 50 yıl boyunca yetişmesini beklememiz gerekir. Ancak aynı ürün bambu sayesinde 2 ay içinde yapılabilir.
Bu yüzden günümüzde her alanda bambular tercih edilmektedir. Dekoratif amaçlı evde yetişebilen bambu türleri vardır. Eviniz yeterince güneş alıyorsa düzenli aralıklarla suyunu değiştirerek evde bambu yetiştirebilir ve temiz hava imkanı sağlayabilirsiniz.