Balın Faydaları Nelerdir? Sağlık Yönünden 9 Faydası!
Çok sevilen bir gıda maddesi olan bal, bal arılarının yaşam faaliyetlerinin sonucu insanlara armağanıdır. Yaşamımızda önemli bir role sahip olan bu çalışkan hayvanların bizlere sunduğu tek ürün bal değildir. Bunlara arı poleni, propolis ve arı sütü de dahildir. Bal ve diğer arı ürünlerinde insan bedenine yararı olan pek çok mineral ve vitamin bulunmaktadır.
İşte balın faydaları;
1-) Kolayca Sindirilir
Balın içinde bulunan şekerin farklı bir cins şekere (fruktozun glikoza) dönüşebilme özelliği nedeniyle, yüksek oranda asit içermesine karşın, en sorunlu mideler için bir kolayca sindirilmektedir. Bununla beraber böbreklerin ve bağırsakların daha iyi çalışabilmesine de yardımcı olur.
2-) Hızlıca Kana Karışır ve Enerji Sağlar
Bal ılık suyla karıştığında yaklaşık yedi dakika içinde kana karışmaktadır. İçeriğinde yer alan serbest şekerlerden ötürü beynin de çalışması kolaylaşır. Yapılan araştırmalara göre şekerlerin kendine özgü olan karışımı yorgunluğun da ortadan kalkmasında en etkili yöntemdir.
3-) Bal Kan Yapımına Destek Olur
Bal kan yapımı için bedenin gereksinim duyduğu enerjinin en önemli bölümünü karşılamaktadır. Bununla beraber kanın da temizlenebilmesine yardımcı olmaktadır. Kan dolaşımını kolaylaştırıcı ve düzenleyici yönde etkisi vardır. Damar sertliğine de önemli bir duvardır.
4-) Antimikrobiktir
Antimikrobik etmenler belirli küfün, mayanın ve bakterinin büyümesine engel olmaktadır. Balın, bakterinin bünyesinde barınmasına imkan tanımadığı özelliği “inhibine” olarak tanımlanmıştır.
5-) Antioksidandır
Sağlıklı yaşamak isteyenlerin özellikle antioksidan tüketmesi gerekmektedir. Antioksidanlar, hücrelerde normal metabolizmanın zararlı yan ürünlerini temizleyen bileşenlerin başında gelmektedir. Balın içerisinde güçlü antioksidanlar mevcuttur. Galagin, chrisin, pinobaxin ve pinocembrin gibi…
6-) Vitamin ve Mineral Deposudur
Glikoz, fruktoz ve bal gibi şekerler ile birlikte fosfor, demir, kükürt, klorür, sodyum, kalsiyum, potasyum ve magnezyum gibi mineralleri de bünyesinde barındırır. Polen ve nektar kaynaklarının niteliklerine göre değişim göstermekle beraber, balda B3, B5, B6, C, B2, B1 gibi vitaminler bulunmaktadır.
7-) Yaraların Tedavisinde Kullanılır
Balın havadan nem çekebilme özelliği sayesinde iyileşme sürecini hızlandırarak herhangi yara izinin kalmasına engel olmaktadır. İyileşmenin gücünü arttıran kolajen liflerinin de üretimini hızlandırmaktadır. Balın, yaranın etrafında oluşan şişkinliği azaltabilen antienflamatuar etkisi de vardır.
😎 Kalitesi Arının Uğradığı Bitkilere Göre Değişir
Ağaçlardan ve dağlardan alınan balın boş alanlarda alınmakta olan bala göre bariz bir üstünlüğü vardır. Balın %70lik bölümü doğrudan kana karışmaktadır. Bununla beraber balın içinde, pek çok mikrobun üremesine engel olan maddeler vardır.
9-) Kalbin Her Tarafının Bol Kanla Beslenmesini Sağlar
Bal karaciğerin en iyi dostlarının başında gelmektedir. Bal karaciğerin kendi kendisini tamir etmesine imkan tanımaktadır.