Balıklarda Kuyruk Erimesi Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır?
Balıklarda Kuyruk Erimesi Nedir?
Balıklarda kuyruk erimesi özellikle; yunus, ciklet, neon, japon, beta, moli gibi balıklarda ortaya çıkar. Bu tür balıklar akvaryum balıkları olarak bilinirler. Kuyruk erimesi genelde birçok bakteri türünün birleşmesiyle meydana gelir. Birçok bakteriden bazıları, balıklarda hastalık yapar ve bu durum zamanla kuyruk erimesine sebebiyet verir.
Balıklarınızı kuyruk erimesinden koruyabilmek için düzenli akvaryum temizliği yapmalısınız. Akvaryum temizliğinin sadece su değiştirmek olarak değerlendirmemelisiniz. İçerisinde bulunan aksesuarlarında temizlenmesi, balıkların rahatlamasını sağlayacaktır. Özellikle su sıcaklığı ve oksijen gibi temel özelliklere dikkat edilmelidir.
Balıklarda Kuyruk Erimesi Neden Olur?
Balıklarda kuyruk erimesinin birden çok sebebi vardır.
- Balıkların farklı akvaryumlara taşınması,
- Akvaryumdaki balık sayısının fazla olması,
- Birbiriyle uyumlu olmayan balıkların aynı akvaryumda bulunması,
- Küçük ve büyük balıklar ayırt edilmeden aynı akvaryuma koyulması gibi,
- Balıkların kötü suda veya uygunsuz su sıcaklığında olması sebebiyle strese girmeleri,
sebepleri bulunur. Balıklarda kuyruk erimesi, hastalık ilerledikçe tedavi sürecini zorlaştıran bir durumdur. Bir balık yakalandığı zaman, diğer balıklarda yakalanabilir. Hastalık bulaşıcıdır.
Balıklarda Kuyruk Erimesi Belirtileri Nelerdir?
Balıklarda kuyruk erimesinin ilk aşamalarından birisi yüzgeç kenarlarında renksizlik meydana gelmesidir. Yüzgeç kenarlarının beyaz renklerde gözükmesi de denilebilir. Bu durum hastalıktan bulaştıktan hemen sonra gerçekleşir. Enfeksiyon hızlıca yayıldığı için, yüzgeçlerdeki doku parçaları ölebilir. Bu da balığın kuyruğunun düzensiz şekilde erimeye başlamasına sebebiyet verir. İltihaplanma genelde gözle görülür şekildedir.
Balıklarda Kuyruk Erimesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Balıklarda kuyruk erimesi tedavisi hızlıca yapılmalıdır. Çünkü hastalığın yayılma hızı oldukça yüksektir. Bakterilerden kaynaklanan bu hastalıkta antibiyotik oldukça etkili bir yöntemdir. Tedavi sürecinde ilk olarak yapılacaklar arasında akvaryum temizliği vardır. Diğer balıkların etkilenmemesi ve kalıcı hasarlara sebebiyet vermemek adına tedavi hemen başlatılmalıdır.
Akvaryum Temizliği
- Diğer balıklarında sağlığı için öncelikle tüm balıklar akvaryumdan çıkarılmalıdır. Hastalığa yakalanan balıklar farklı bir akvaryuma ve sağlıklı olanlar farklı bir akvaryuma yerleştirilmelidir. Balıkları taşırken, taşıdığınız alet bile farklı olmalıdır. Çünkü diğer balıklara bulaştırabilirsiniz.
- Akvaryumun içinden çıkarıp temiz suya koyduğunuz balıkların yanına, akvaryum içerisinden herhangi bir aksesuar koymamalısınız. Bu aksesuarların tümünü güzelce yıkayıp, sıcak suda bekletmelisiniz.
- Akvaryumun içerisini de aynı şekilde temizlemelisiniz. Sonrasında temizlediğiniz aksesuarları dilerseniz yerleştirebilirsiniz. Suyun sıcaklığının 26-28 dereceler arasında olmasına dikkat etmelisiniz. Aynı şekilde suyun pH aralığının 6.5-7 aralığında olmasına da dikkat etmelisiniz.
Bitkisel Tedaviler ve İlaçlar
- Kuyruk erimesinin tedavisi ve tekrarının olmaması için antibiyotik kullanılması şarttır. Buna ek olarak kullanılabilecek ilaçlar arasında; Sulfadimidin, Trimetoprim, Eritromisin ve Minosiklin bulunuyor.
- Bitkisel tedaviler olarak da çay ağacı yağı kullanabilirsiniz. Akvaryuma haftada 1 veya 2 kez çay ağacı yağı damlatabilirsiniz. Fakat bu damla sonrasında balıklarınızın bundan rahatsız olup olmadığını anlamak için muhakkak kontrol etmelisiniz.
- Aynı şekilde akvaryumun içerisine haftada 1 kez tuz da atabilirsiniz.
- Balıklar için enfeksiyon barındıran hastalıklarda en önemli tedavi yöntemlerinden birisi oksijendir. Aldıkları hava dışında ekstra oksijene ihtiyaç duyarlar. Eğer ki tedavi için ilaç kullanıyor iseniz bu durum ekstra oksijen vermenizi de gerektirir. Bu işlem için hava taşı veya hava filtresi kullanabilirsiniz. Balıklarınızın bu oksijene verdiği tepkiyi kontrol etmelisiniz.