Balık Nedir, Faydaları Nelerdir?
Balıklar, parmakları olan uzuvları olmayan, tüm solungaç taşıyan suda yaşayan kafatası hayvanlarından oluşan monofiletik bir organizma grubudur. Bu tanıma dahil olanlar, hagfish, lampreys ve kıkırdaklı ve kemikli balıklardır.
Balıklar çok çeşitli bir hayvan grubudur. Yüksek dağ nehirlerinden en derin okyanusların dipsiz derinliklerine kadar neredeyse tüm su ortamlarında bulunabilirler. Boyutları, yalnızca 7,5 mm (0,3 inç) olan küçük Nothobranchius spp.’den 30 m (98 ft) uzunluğa ulaşan ve 150 metrik ton ağırlığındaki devasa mavi balinaya kadar değişir.
Boyut ve görünümdeki büyük farklılıklarına rağmen, balıklar, yüzmelerine yardımcı olan yüzgeçleri içeren birçok ortak özellik sergilerler; avı yakalamak için dişleri olan çeneler; sudan oksijen çıkarmak için solungaçlar; ve bir kafatası veya kafatası ile çevrili bir beyin. Bu özellikler, balıkları sürüngenleri, kuşları ve memelileri içeren bir grup hayvan olan amniyotlara benzer hale getirir.
Canlı balıklar, kıkırdaklı balıklar (sınıf Chondrichthyes) ve kemikli balıklar (sınıf Osteichthyes) olmak üzere iki alt sınıfa ayrılır. “Kemikli” balık olarak adlandırılmalarına rağmen, her iki sınıfın üyelerinin kemikten yapılmış iskeletleri vardır. Kemikli balıklar, çift yüzgeçleri ve etli yüzgeçlerine gömülü kemikleri olan ışın yüzgeçli balıklardır. Onların soyundan geldikleri antik balıklar büyük olasılıkla modern Coelacanth’a benziyordu, ancak evrimsel çizgi zamanla kayboldu.
Balığın Faydaları Nelerdir?
Balık, yüksek kaliteli protein ve sağlıklı yağların doğal bir kaynağıdır. Ayrıca, çoğu insanın yeterince alamadığı temel bir besin olan mükemmel bir D vitamini kaynağıdır.
Doymuş yağları düşüktür ve kolesterol içermezler. Yakın zamanda yapılan ilginç bir araştırma, balık yağındaki omega-3 yağ asitlerinin iştahı bastırmaya yardımcı olabileceğini ve 6 aylık bir süre içinde önemli kilo kaybına neden olduğunu gösterdi.
Balık mükemmel bir yağsız protein kaynağıdır. Ayrıca kalorileri düşüktür ve yağsızdırlar, bu da onları dengeli bir diyetin parçası olarak sağlıklı bir seçim haline getirir.
Balığın sağlığa faydaları, her ikisi de kalp sağlığı ve hastalıkları önleme ile bağlantılı olan yüksek konsantrasyondaki esansiyel omega-3 yağ asitleri ve D vitaminine bağlanabilir. Bu iki besin, kolesterol seviyelerini ve kan basıncını düşürme, kanın pıhtılaşmasını önleme, iltihabı azaltma ve hücre büyümesini yavaşlatarak belirli kanserlerle savaşma gücüne sahiptir.
Balık Nasıl Seçilir?
Bir balık seçmenin anahtarı, vahşi yakalanmış çeşidi aramaktır. Yabani yakalanan balıklar hükümet tarafından düzenlenir ve toksinlerden, ağır metallerden ve diğer zararlı kimyasallardan arınmış olduğu garanti edilir. FDA’nın, vahşi yakalanmış balıkların satılmadan önce kıyıdan nereye ve ne kadar uzağa taşınabileceği konusunda katı kuralları vardır.
Birçok balık türü sağlık için harika olsa da bazı türler diğerlerine göre sağlığa daha fazla fayda sağlar. Örneğin, somon balığı bol miktarda omega 3 yağ asidi içerir, ancak aynı zamanda kan basıncını yükseltebilecek yüksek cıva seviyeleri içerir, ancak bu, pişirildiğinde değişebilir.
Farklı Balık Türleri Nelerdir?
Balık, tatlı su, tuzlu su ve hatta okyanus derinlikleri dahil olmak üzere hemen hemen her tür ortamda bulunabilir. Somon ve alabalık gibi bazı balıklar soğuk suyu tercih ederken, orfoz ve levrek gibi diğerleri ılık sularda gelişir. Balıkların boyutları 15 ila 20 cm (6 ila 8 inç) uzunluğundaki panfish ile 12 metrenin (40 fit) üzerindeki dünyanın en büyük balığı olan balina köpekbalığına kadar değişir.
Su ürünleri yetiştiriciliği büyük bir uluslararası endüstridir ve diğer tüm gıda sektörlerinden daha hızlı büyümektedir.
Tayland, antik çağlardan beri su ürünleri yetiştiriciliğinde lider olmuştur. Çinliler, çeltik balıklarının yetiştirilmesi için iç su kültürü yöntemlerini geliştirdiler. İnsan yapımı kanallar kullanarak nehirlerden ve akarsulardan gelen tatlı sularla beslenen göletler inşa ettiler. Havuzlar daha sonra adi sazan, gümüş sazan, ot sazan ve diğer çeşitler gibi türlerle dolduruldu.
Balık Yemek İyi midir?
Balık, doğanın en sağlıklı gıdalarından biridir ve yüksek kaliteli protein için en iyi kaynaklardan biridir. Hormonları balıklar tarafından üretilenler de dahil olmak üzere insanlarda ve diğer hayvanlarda hormon üretimi için de gereklidir. Omega 3 yağ asitleri de insan vizyonunun gelişmesinde rol oynar.
Bütün balıklar kalbe iyi gelir ve hipertansiyon denilen yüksek tansiyonun önlenmesine yardımcı olur. Bir çalışma, yüksek tansiyonu olan kişilerin kanlarında daha düşük seviyelerde omega-3 yağ asitleri olduğunu gösterdi.
Balık aynı zamanda iyi bir protein, demir ve kalsiyum kaynağıdır. Et ve yumurtadan farklı olarak kolesterol veya doymuş yağ içermez. En yüksek düzeyde işlenmiş balık bile porsiyon başına 2 gramdan daha az yağa ve sığır veya domuz etinden yaklaşık yüzde 90 daha az doymuş yağa sahiptir.
Balık genellikle çok güvenli bir besin kaynağıdır. Mevcut kanıtlar, en büyük gıda zehirlenmesi riskinin az pişmiş et ve kümes hayvanları yemekten geldiğini göstermektedir. Balıkların çoğu çiğ satıldığından, evde pişirmedikçe veya sadece düzgün pişirildikten sonra balık sunan bir restorandan sipariş etmedikçe az pişmiş balık elde etmek mümkün değildir.
Bazı tatlı su balıklarından kaynaklanan hastalık vakaları olmasına rağmen, bu sonuçlar büyük ölçüde hangi bulaşıcı ajan türünün dahil olduğuna, enfeksiyonun nasıl oluştuğuna ve balığın işleme tesislerinde uygun şekilde işlenip işlenmediğine bağlıdır. Tüketim endişesi taşıyan en yaygın enfeksiyonlar arasında Escherichia coli (E. coli) ve Cryptosporidium spp. hangi gastrointestinal hastalığa neden olabilir. Uygun toplu işleme ve işleme ile sağlık sorunları önlenebilir.
Omega-3 yağ asitleri esansiyel yağlar olarak kabul edilir çünkü insan vücudu bunları kendi başına üretemez ve yiyeceklerden alması gerekir. Ancak artrit ve diğer hastalıklarla bağlantılı olan omega-6 yağ asitlerinin aksine, omega-3’lerin bu tür hastalıklara karşı koruyucu olduğu görülüyor.
Birkaç büyük araştırma, çok yağlı balık yiyen kişilerin, hiç balık yemeyen veya nadiren yiyenlere göre kalp hastalığı geliştirme riskinin çok daha düşük olduğunu ileri sürdü. Uzmanlar, bu yağ asitlerinin herhangi bir bitki bazlı gıda tarafından üretilemeyeceği için insanların balık yemesinin önemli olduğunu söylüyor. Aynı şey, D vitamini gibi vücudun ihtiyaç duyduğu diğer temel besinler için de geçerlidir.
Yakın tarihli bir araştırmaya göre, balık yağı almak iştahı azaltabilir ve kilo vermeye yardımcı olabilir. Çalışma, 2 gruba ayrılan 15 kilolu kişiyi izledi: biri günlük 1.8 gram omega-3 yağ asidi sağlayan bir balık yağı takviyesi alırken, diğer grup omega-3 içermeyen bir plasebo aldı. Altı aylık çalışma süresinin sonunda, omega 3 takviyeleri alanlar, plasebo grubundaki sadece 1 pound’a kıyasla ortalama 3,5 pound kaybetti.