‘Bal Arısı Sokması Neden Arı İçin Daha Kötüdür?‘ yazımızda hemen herkesin başına gelmiş olabilecek bir konuyu birde karşı taraf açısından inceleyeceğiz. Arı sokmaları: Eğlenceli değillerdir ve arı zehrine alerjiniz varsa ölümcül olabilirler. Arılara ciddi derecede alerjisi olanlar, anafilaktik şok denilen duruma girerler. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne göre, ABD‘de her yıl ortalama 60 kişi sokmalardan ölüyor. Yine de çoğumuz için arı sokması, dışarıda geçirilen keyifli bir günün tadını kaçırabilecek acı verici de olsa küçük bir sıkıntıdır.
Ancak belirli bir arı ailesi bal arıları bir memeliyi soktuğunda, sonuç her zaman böcek için, hedeflediği talihsiz yaratık için olduğundan çok daha kötüdür yani alerjik olmadığı sürece. Bal arısı sokmasının sonucunun arı için bu kadar kötü olmasının nedeni, anatomisinin benzersiz bir parçası ile ilgilidir: sokma tamamlandığında böcekten kelimenin tam anlamıyla kopan çatallı iğneleri. Böcek sizi soktuktan sonra başına gelenler oldukça dehşet vericidir en azından arının bakış açısından.
Bal Arısı Sokması Neden Arı İçin Daha Kötüdür?
Bal Arısı İğnelerinin Üzerlerinde Çatalları Vardır
Diğer arı türlerinin aksine, bal arısı iğnesinin üzerinde çatallar bulunur. Bir diğer az bilinen gerçek ise arının türü ne olursa olsun sadece dişi arıların sokmasıdır çünkü erkek arıların iğneleri yoktur. Bal arılarının aksine, eşek arıları ve yaban arıları sizi soktuktan sonra yaşamakla kalmaz, sizi tekrar tekrar sokabilirler. Bir yaban arısı veya eşek arısı sürüsünün ortasında olmak, zehre alerjiniz olmasa bile sizi öldürebilir. Ayrıca birçok iğnesiz arı türü vardır.
Arı ne olursa olsun, dişiler genellikle yalnızca tehdit edildiklerinde, saldırıya uğradıklarında veya kovanı savunduklarında sokarlar. Rahatsız edilmeden işlerine devam etmeye bırakıldığında, çoğu arı türünün sizi sokması nadirdir.
Bombus arıları sokabilmelerine rağmen oldukça pasiftirler. Bahsedildiği gibi, çoğu arının, hedefinin derisini delip zehir enjekte eden pürüzsüz iğneleri vardır. Arı başka bir gün sokmak için yaşarken, bu iğneler daha sonra geri çekilebilir. Bal arısı ve onun çatallı iğnesi için aynı şey söylenemez.
İğnenin Cilde Saplanması
Buna göre, bal arısı iğnesinin yapısı nedeni ile insanlar veya diğer memeliler gibi kalın derili canlılara vida gibi bir şey geçirilerek sokulduktan sonra iğne derinin daha derinlerine doğru ilerler. Zehir daha sonra arının karnındaki keselerden delme noktasına enjekte edilir. Dişi bal arısı iğneyi geri çekmeye çalıştığında, o kadar derine saplanır ki, talihsiz yaratık karnının alt kısmını ve ona bağlı bağırsakları koparır. Bir anlamda, arı o zaman kan kaybından ölür.
Bundan daha da korkunç olanı, ayrılan iğne, arının vücudundan koparıldıktan sonra cilde zehir pompalamaya devam eder, bu nedenle, eğer sokulduysanız, bal arısı iğnesini çıkarmak önemlidir. Yaralı arı bazen sokma gerçekleştikten sonra birkaç saat yaşar.
Dişi bal arılarının sizi soktuktan sonra öleceklerini bilip bilmedikleri sorulduğunda, Washington Eyalet Üniversitesi moleküler biyoloğu Nicholas Naeger, WordsSideKick.com‘a şunları söyledi: ‘Balarılarının soktuklarında öleceklerini anladıklarını sanmıyorum, ancak doğru koşullar altında koloniyi savunmak için hayatlarını vermeye çok istekliler.’