Az Bilinen Nezaket Kuralları
Toplum İçinde Saygın Konuma Gelmenizi Sağlayan Kurallar
Az bilinen nezaket kuralları, kişinin çevresindeki insanlar tarafından daha çok sevilip sayılmasına yardımcı olan yazısız kurallardır. Bu kurallara uymak; iş toplantısında da, ilk buluşmada da, kız isteme töreninde de sizi bir adım öne çıkarır. İşte nezaket kuralları:
1- İltifat Karşısında “Teşekkür” Etmek
Türk toplumunda, bir iltifat ile karşılaşıldığında ne yapacağını bilememek gibi bir durum vardır. Hatta iltifat karşısında iltifat ile cevap vermek de oldukça yaygındır. Aslında yapılması gereken tek şey “teşekkür ederim” diyerek tebessüm etmektir.
2- Metroda Ya da Otobüste Saygılı Olmak
Toplu taşıma araçları, nezaketsiz insanların kendini hemen belli ettiği yerlerdir. Bu nedenle özellikle bu ortamlarda çeşitli kurallara uymak gerekir. Bunlardan ilki; toplu taşıma aracına binerken ilk olarak inenlere müsaade etmektir. İkincisi ise; artık herkesin bilmesi gereken bacakları toplayarak oturmaktır.
İlginizi çekebilir:
İş Yerinde Uyulması Gereken Kurallar Nelerdir?
Özellikle erkeklerin bacaklarını iki tarafa açması kadınları rahatsız eden bir durumdur. Bir diğer kural ise; otobüs ve dolmuş gibi araçlarda yüksek sesle telefonla konuşulmamalıdır. Kimse sizin özel hayatınızı dinlemek zorunda değildir.
3- Telefon Görüşmelerinde Israrcı Olmamak
Telefon görüşmelerinde ısrarcı olmak oldukça yanlıştır. Bu nedenle birini aradığınızda defalarca çaldırmak yerine 4 defa çalmasını beklemek yeterlidir. Yani; aradığınız kişi “dınnn dınnn dınnn dınnn” sesine cevap vermediyse, kapatarak size geri dönmesini beklemeniz gerekir. Ayrıca birini ararken direkt olarak konuya girmek yerine “merhaba müsait misin?” diyerek karşı taraf müsaitseniz konuşmaya başlamanız oldukça önemlidir.
4- Yemek Yerken Ellerin Konumuna Dikkat Etmek
Az Bilinen Nezaket Kuralları arasında, Nezaket kurallarına en sık başvurulan yer yemek adabıdır. Yemek yerken gösterilen tavırlar, kişinin kalitesini ve görgü düzeyini belli eder. Tabiki arkadaşlarınız ile ya da aileniz ile birlikteyken rahat hareket edebilirsiniz ancak alışkanlık edinmek istiyorsanız her zaman dikkatli olmanızda fayda var. Buna göre; yemek yerken dirseklerinizi kesinlikle masaya dayamayın. Ayrıca çatalı sağ eliniz ile, bıçağı ise sol eliniz ile tutun.
5- Yiyecek Bölüşürken Büyük Parçayı Vermek
Bazen bir çikolatayı ya da ekmeği bile karşı tarafa verirken orantısız olarak bölmüş olabilirsiniz. Bir parça büyük, bir parça küçük gelmiştir. Bu durumda büyük parçayı karşı tarafa vermeniz de bir nezaket kuralıdır.
“Az Bilinen Nezaket Kuralları” adlı yazımızı okudunuz. Şimdi sizin de belirtmek istedikleriniz varsa hemen aşağıdaki “yorumları gör” butonundan siz de kendi bildiklerinizi paylaşabilirsiniz.