Kişisel GelişimYaşam

Ayrılma Kaygısı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Ayrılık Anksiyetesi Daha Çok Okula Yeni Başlayan Çocuklarda Görülen Bir Tür Psikolojik Rahatsızlıktır.

instagram takipçi hilesi

Ayrılma kaygısı, bebekler ve küçük çocuklar için normal bir gelişme aşamasıdır. Küçük çocuklar sıklıkla ayrılma anksiyetesi geçirirler. Ancak çoğu çocuk ayrılma anksiyetesini yaklaşık 3 yaşına kadar yaşar.

Bazı çocuklarda, ayrılma kaygısı, okul öncesi yaştan başlayarak ayrılma kaygısı bozukluğu olarak bilinen daha ciddi bir durumun işaretidir.

Çocuğunuzun ayrılık kaygısı özellikle okula, diğer günlük aktivitelere müdahale ederse ya da panik atak ve diğer sorunları içeriyorsa, yoğun ve uzun sürüyorsa, ayrılık kaygısı bozukluğu yaşayabilir. En sık bu, çocuğun ailesiyle ilgili endişesiyle ilgilidir.

Daha az sıklıkla, ayrılık kaygısı bozukluğu gençlerde ve yetişkinlerde de ortaya çıkabilir ve bu durum evden ayrılma veya işe gitme konusunda önemli sorunlara neden olur. Ancak tedavi yardımcı olabilir.

ayrılık kaygısı 1

Ayrılma Kaygısı Belirtileri Nelerdir?

Ayrılma anksiyetesi bozukluğu, belirtilerin gelişimsel yaş için aşırı olduğu ve günlük fonksiyonlarda ciddi sıkıntıya neden olduğu zaman teşhis edilir. Belirtiler şunları içerebilir;

  • Evden ya da sevdiklerinizden beklenti alma veya uzaklaşma konusunda tekrarlayan ve aşırı sıkıntı
  • Bir ebeveyni veya sevilen birisini hastalık veya felakete kaybetme konusunda sürekli ve aşırı endişe
  • Kayıp ya da kaçırılmak, ebeveynlerden ya da sevilen diğer insanlardan ayrılmaya neden olmak gibi kötü bir şey olacağına dair sürekli endişe
  • Ayrılma korkusu yüzünden evden uzak durmayı reddetmek
  • Evde yalnız kalmaktan kaçınmak
  • Bir ebeveyn veya yakındaki sevilen biri olmadan evden uzaklaşmayı istememe veya gönülsüz bırakma
  • Ayrılıkla ilgili tekrarlanan kabuslar
  • Bir ebeveynden veya sevilen bir tanesinden ayrılmanın beklendiği durumlarda sık sık baş ağrısı, karın ağrısı veya diğer belirti şikayetleri

Ayrılma anksiyetesi bozukluğu, panik bozukluğu ile ilişkili olabilir ve panik ataklar, dakikalar içinde doruğa ulaşan ani şiddetli anksiyete, korku ya da terör duygularının tekrarlanan bölümleridir.

Nedenleri Nelerdir?

Bazen, ayrılma kaygısı bozukluğu, sevilenden ayrılma ile sonuçlanan yaşam stresi ile tetiklenebilir. Genetik hastalığın gelişiminde de rol oynayabilir.

ayrılık kaygısı 2

Risk Faktörleri Nelerdir?

Ayrılma anksiyetesi bozukluğu en sık çocuklukta başlar. Fakat genç yaşlarda ve bazen de yetişkinliğe devam edebilir.

Risk faktörleri şunları içerebilir;

  • Sevilen birinin hastalığı veya ölümü, sevilen bir hayvanın kaybı, ebeveynlerin boşanması, okula gitme veya uzaklaşma gibi ayrılma ile sonuçlanan yaşam stresleri
  • Anksiyete bozukluklarına diğerlerinden daha yatkın olan bazı mizaçlar
  • Anksiyete veya anksiyete bozukluğu sorunu olan akrabaları dahil aile öyküsü  (Bu özelliklerin genetik olabileceğini gösterir.)
  • Ayrılık gerektiren bir tür felaketle karşılaşmak gibi çevresel sorunlar

Ne Zaman Doktora Görünmelisiniz?

Ayrılık anksiyetesi bozukluğu genellikle tedavi olmadan kaybolmaz ve panik bozukluğuna ve diğer anksiyete bozukluklarına erişkinlikte yol açabilir.

Çocuğunuzun ayrılık kaygısı konusunda endişeleriniz varsa, çocuğunuzun çocuk doktoru veya bir uzman psikoloğa göstermelisiniz.

ayrılık kaygısı 3

Ayrılma Kaygısı ile ilgili videolar

Kaynak
Google

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu