Politika

Avrupa Birliği (AB) Nedir? Türkiye AB’ye Girecek Mi?

Avrupa Birliği, adından da anlaşılacağı gibi Avrupa kıtasının çoğunu kapsayan 27 Avrupa ülkesi arasındaki bir ekonomik ve siyasi ortaklıktır. Genel olarak “AB” kısaltması kullanılır. Tamamen ekonomik bir birlik olarak başlayan ortaklık, kalkınma yardımından çevreye kadar politika alanlarını kapsayan bir organizasyona dönüştü. İlk kuruluşundan bu yana, büyük bir tek pazar oluşturuldu. AB, hukukun üstünlüğüne dayalıdır. Yaptığı her şey, tüm üye ülkeler tarafından gönüllü ve demokratik olarak kabul edilen anlaşmalara dayanmaktadır.

AB üyeleri, AB vatandaşları tarafından seçilen Avrupa Parlamentosu ve ulusal hükümetleri temsil eden Avrupa Konseyi gibi ortak kurumlar aracılığıyla ortak kararlar alarak egemenliklerini birleştirir. Bir bütün olarak AB’nin çıkarlarını temsil eden Avrupa Komisyonu’nun tekliflerine dayanarak karar verirler.

Avrupa Parlamentosu, üye ülkelerde yaşayan vatandaşlarının çıkarlarını temsil eder. Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği’nin 27 Üye ülkesinden seçilen 705 Üyeden meydana geliyor. Parlamento, genel kurul toplantılarını Strazburg’da, mini oturumları Brüksel’de yapılır. Parlamento 7 siyasi grup ve genel kurul toplantılarının hazırlık çalışmalarını yapan 20 ihtisas komitesi halinde düzenlenmiştir.

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği’ni yöneten kurumsal üçgenin ikinci parçasıdır. Bir bütün olarak Avrupa Birliği’nin çıkarlarını temsil eder. Üyeleri, Avrupa Parlamentosu’nun onayına tabi olarak, üye devletler arasındaki anlaşmayla beş yıllık bir süre için atanır.

Avrupa Birliği

Avrupa Birliği Üyesi Devletler

  1. Almanya
  2. Avusturya
  3. Belçika
  4. Bulgaristan
  5. Çek Cumhuriyeti
  6. Danimarka
  7. Estonya
  8. Finlandiya
  9. Fransa
  10. Hırvatistan
  11. Hollanda
  12. İrlanda
  13. İspanya
  14. İsveç
  15. İtalya
  16. Kıbrıs
  17. Letonya
  18. Litvanya
  19. Lüksemburg
  20. Macaristan
  21. Malta
  22. Polonya
  23. Portekiz
  24. Romanya
  25. Slovakya
  26. Slovenya
  27. Yunanistan

Yukarıda yer alan ülkeler arasında İngiltere de yer alıyordu. Fakat, İngiltere ile AB arasında yaşanan anlaşmazlıklardan sonra İngiltere AB’den ayrılma kararı aldı. Resmi olarak da 31 Ocak 2020 günü saat 23:00’da AB’de ayrıldı.

Aday Ülkeler

  1.  Arnavutluk
  2.  İzlanda
  3.  Karadağ
  4.  Kuzey Makedonya
  5.  Sırbistan
  6.  Türkiye
  7.  Bosna-Hersek
  8.  Ukrayna

Olası Aday Ülkeler

  1. Kosova

Avrupa Birliği

AB’nin En Büyük Şehirleri (2020 Verileri)

AB’ye üye olan 27 devlet içesinde en fazla nüfusa sahip olan 20 şehir şu şekildedir;

Türkiye Avrupa Birliği’ne Girecek Mi?

AB ile Türkiye arasındaki resmi müzakereler 3 Ekim 2005 günü Lüksemburg’da başlamıştı. O günden bu yana müzakereler hala devam ediyor. 31 Ekim 2012 günü dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya ziyaretinde Türkiye’nin 100. kuruluş yılı olan 2023 yılında AB üyeliği beklediğini AB’ye açık olarak söylemişti.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarından sonra Ukrayna’nın acil olarak AB’ye alınması gerektiğine dair konuşmalar başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bu adımı olumlu bulduklarını, Türkiye’nin de AB’ye üyelik müzakerelerinin de tamamlanması için bir savaşa mı girmesi gerektiğini söyledi. Bu aşamadan sonra Türkiye’nin AB ilişkileri nasıl olacak merak konusu.

Avrupa Birliği

Avrupa Birliği İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu