Ateşten Neden Duman Çıkar?
Uzun yıllar önce yaklaşık 500 bin yıl önce yaşamış ilkel insanların, ateşin yıldırım düşmesiyle keşfettiği öngörülmüştür. Pekin adam adı verilen ilkel insanlardan, ateşi bilinçli kullanan ilk kişi olarak bilinmektedir. Fakat bu teorilere rağmen insanoğlunun yaklaşık 1,42 milyon yıl önce de ateşi kontrollü olarak kullandı düşünülmektedir. Ateşten duman neden çıkar ? Bu yazımda bu konuda hakkında detaylı bilgi aktaracağım. Aynı zamanda da Ateşten neden duman çıkar ile ilgili videoları, yazımın altında size sunacağım.
Ateşin yanabilmesi için, bir maddenin tutuşma sıcaklığında olması ve oksijenle temas etmesi gerekiyor. Yanabilen madde ve oksijen sürekli olarak temas halinde kaldığında yanma oluşmaktadır. Peki ateşten neden duman çıkar? Öncelikle ateşi yakarken kullanılan maddelere dikkat etmek gerekmektedir. Yakılan madde, ateşin duman oranında değişiklik göstermektedir.
Islak Odun Kullanılması
Islak odun kullanılarak yakılan ateş, çok fazla duman yaratmaktadır. Islak odunun içinde olan nem, yanarak buhara dönüşür. Buhar, dumana karışarak havaya karışır. Bu yüzden duman daha fazla çıkmaktadır.
Küflü Odun Kullanılması
Kurumuş veya kurutulmuş, odunlar üzerinde küf oluşabilmektedir. Üzerinde bulunan küf alev aldığında daha fazla duman çıkmasına sebep olmaktadır. Mantarlı odunlar içinde aynı durum geçerlidir.
Çok Fazla Yakacak Madde Karıştırılması (Ateşin Tam Yanmaması)
Ateşin yanması için oksijen ve yakılacak madde yeterlidir. Fakat yakılacak maddeler arasına birden fazla madde karışıldığında ateşin aldığı oksijen de azalma görülür. Bu azalma yüzünden ateş yanmakta zorlanır ve bu duman olarak havaya çıkar. Bu durum ateşin tam yanmaması olarak da geçmektedir.
Dumansız ateş yakmak için ‘’Dakato ateşi’’ tekniği kullanılabilir. Bu tekniği öğrenmek isterseniz, aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
Ateşten Neden Duman Çıkar ile ilgili Videolar
Ateş nasıl yakılır diye öğrenmek isterseniz aşağıdaki videoya bakabilirsiniz.