Yaşam

Atatürk’ün Kadınlara Verdiği Değer ve Söylediği Tarihi Sözler

Atatürk’ün Kadınlara Verdiği Değer ve Söylediği Tarihi Sözler! Kadına yönelik şiddete karşı farkındalık oluşturmak ve dayanışmayı güçlendirmek için 25 Kasım’ın anlamı büyüktür. Bu özel günde, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlara verdiği değeri ve bu konuda söylediği eşsiz sözleri hatırlamak, kadın hakları mücadelesinin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Atatürk, kadının toplumdaki yerini “Ey kahraman Türk kadını! Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın!” gibi veciz ifadelerle vurgulamış ve kadının bir milletin geleceğini şekillendirmedeki rolüne dikkat çekmiştir. Atatürk’ün kadın haklarına bakışı, yalnızca sözlerinde değil, gerçekleştirdiği reformlarla da kendini göstermiştir.

İlginizi çekebilir: 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü Mesajları!

Kadınların eğitimden çalışma hayatına, siyasetten sosyal hayata kadar her alanda eşit haklara sahip olmasını savunarak Türkiye’nin modernleşme sürecine yön vermiştir. Bugün, Atatürk’ün kadınlar ile ilgili sözlerini hatırlamak, toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesinde bir rehber niteliğindedir. Atatürk’ün kadınlara dair ilham veren sözlerini keşfetmek için aşağıda paylaştığımız bölüme göz atabilirsiniz.

ataturkun kadinlara verdigi deger 3

Atatürk’ün Kadınlara Verdiği Değer ve Söylediği Tarihi Sözler

  • Kadının siyasal yetersizliğine mantıklı hiçbir sebep yoktur. Bu konudaki tereddüt ve olumsuz düşünüş biçimi, geçmişin toplumsal bir niteliğinin can çekişen bir hatırasıdır. 1930 (Afet İnan, M.B. ve M.K. Atatürk’ün El Yazılan)
  • Türk kadınları, memleketin yazgısını millet adına yöneten siyasî topluluğa dahil olmak arzusunu göstermekle, memleketin, milletin vatandaşlara yüklediği görevlerin hiçbirinden kendilerinin uzak bırakılacağını düşünmezler. Çünkü, görev karşılığı olmayan hak yoktur. 1931 (Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, Cilt 2)
  • Bir toplum cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yarı yarıya zayıflamış olur. Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurun sonucudur. 31 Ocak 1923 (İzmir Konuşması)
  • Kahraman Türk kadını, sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın. 17 Mart 1923 (Tarsus Konuşması)
  • Çok büyük şükranla görüyoruz ve görmekteyiz ki, hiç bir yerde kadınlarımız erkeklerden aşağı değildir. Hemen her yerde kadın ve erkek seviyesi arasında bir eşitlik görmekteyim. Bu durum övgüye değerdir. 21 Mart 1923 (Konya Konuşması)
  • İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan mürekkeptir. Kabil midir ki, bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünlüğü ilerleyebilsin? Mümkün müdür ki, bir cismin yarısı toprağa zincirlerle bağlı kaldıkça öteki kısmı göklere yükselebilsin? 30 Ağustos 1925 (Kastamonu Konuşması)

ataturkun kadinlara verdigi deger 2

  • Bizim dinimiz hiçbir vakit kadınların erkeklerden geri kalmasını talep etmemiştir. Allah’ın emrettiği şeyi kadın ve erkek beraber olarak ilim ve kültür edinmeleridir. Kadın ve erkek, bu ilim ve kültürü aramak ve nerede olursa oraya gitmek ve onunla dolu olma zorundadır. 1925 (Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri Cilt 2)
  • Bu kadın sorununda cesur olalım. Kuruntuyu bırakalım, açılsınlar, onların beyinlerini ciddî bilim ve bilgi ile süsleyelim. Namusu, bilgiyi sağlıklı şekilde açıklayalım. Şeref ve onur sahibi olmalarına birinci derecede önem verelim. 1918 (Karlsbad Hatıraları)
  • Ben, saygıdeğer hanımlarımızın Avrupa kadınlarının aşağısında kalmayacak, tersine pek çok yönlerde onların üstüne çıkacak bilgi ve kültürle donanacaklarına asla şüphe etmeyen ve buna kesinlikle inananlardanım. 21 Mart 1923 (Konya Konuşması)
  • Kadınlarımız ilim ve fen sahibi olacaklar ve erkeklerin geçtikleri bütün öğretim basamakların­dan geçeceklerdir. Kadınlar toplum yaşamında erkek­lerle birlikte yürüyerek birbirinin yardımcısı ve destekçisi olacaklardır. (Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri)
  • Kızlarımızın vatan ve milletin yüksek menfaatlerini savunup koruyabilecek kabiliyette yetiştirilmesi milli eğitimde esas tutulmalıdır. Ve kız çocuklarımıza entelektüel yetkinlik kazandırılması elzemdir. (3 Şubat 1931 Konuşması)
  • Dünyada her şey kadının eseridir. Kadınlarımız eğer milletin gerçek anası olmak istiyorlarsa, erkeklerimizden çok daha aydın ve faziletli olmaya çalışmalıdırlar. 1923 Yılındaki Konuşması (Afet İnan, Tarih Boyunca Türk Kadının Hak ve Görevleri)
  • Bizim toplumumuz için ilim ve fen lazım ise, bunları aynı derecede hem erkek hem de kadınlarımızın iktisap etmesi lazımdır.
  • Milletimiz güçlü bir millet olmaya azmetmiştir. Bunun gereklerinden biri de kadınlarımızın her konuda yükselmelerini sağlamaktır.
  • Daha emin ve daha doğru olarak yürüyeceğimiz bir yol vardır: Büyük Türk kadınını çalışmamıza ortak kılmaktır. 21 Mart 1923 (Konya Konuşması)
  • Dünyada hiçbir milletin kadını, milletini kurtuluşa ve zafere götürmekte, Anadolu kadınından daha fazla çalıştım diyemez. 21 Mart 1923 (Konya Konuşması)

Atatürk’ün Kadınlara Verdiği Değer İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu