Atakama Çölü Hakkında Bilgiler
Kim Milyoner Olmak İster Yarışması'nda Sorulan Bir Soruda Merak Konusu Olan Atakama Çölü Hakkında 10 Bilgi
Atakama Çölü, Güney Amerika’da, And Dağları‘nın batısındaki Pasifik kıyısında 1000 kilometrelik bir toprak şeridini kapsayan bir platodur. Çölün çoğu, And Dağları‘na doğru akan taşlık arazilerden, tuz göllerinden, kumdan ve felsik lavlardan oluşur. Aşağıda, sizler için Atacama Çölü ile ilgili 10 gerçek bilgiyi araştırdık.
Atakama Çölü Hakkında 10 Bilgi
1. Dünyanın En Kuru Çölü
NASA’nın yürüttüğü çalışmalar, kuzey Şili’de bulunan bu çölün aslında dünyanın en kurak çölü olduğu sonucuna varmıştır. Atakama’daki bazı bölgeler bilinene göre hiç yağmur almadı. Kanıtlar, Atacama Çölü’nün 1570’den 1971’e kadar önemli bir yağış almadığını gösteriyor.
2. Yağmur Çok Az Yağmıştır
Bu bölgedeki ortalama yağış miktarı yılda yaklaşık 1 mm’dir. Çöl içindeki bazı yerler hiçbir zaman hiç yağış almadı. Arica ve Iquique gibi bazı yerler yılda 1 ila 3 mm alır. Coğrafi olarak, Atakama’nın kuraklığı, iki taraflı bir yağmur bölgesi olan Pasifik veya Atlantik Okyanuslarından nem tahribatını önlemek için yeterli yükseklikte iki dağ zinciri arasında yer almasıyla açıklanmaktadır.
3. Steril Zemin
Bu çölü çevreleyen hem And Dağları hem de Şili Costal Range, Atakama Çölü’nü bitki örtüsü için bir çeşit ölüm bölgesi yaparak suyu ve besin alanını mahrum bırakan bir nem blokajı yaratır.
4. Dünyadaki En Büyük Sodyum Nitrat Arzı
Bu bölge, diğer bölgelerin yanı sıra gübre ve patlayıcı üretiminde kullanılan en büyük Sodyum Nitrat kaynağıdır. Aynı zamanda Şili güherçile de denilen bu madenin madenciliği 1940’larda patladı. Çölde çok sayıda terk edilmiş maden kenti görülebilir ve ziyaret edilebilir.
5. Ekstra Karasal Toprak
Bu bölgedeki toprak örnekleri Mars’tan alınan örneklere çok benzerlik göstermektedir. NASA bu çölü kızıl gezegen misyonları için aletleri test etmek için kullanıyor. Atakama ayrıca NASA tarafından finanse edilen Earth-Mars Mağarası Tespit Programı için bir test sitesidir. Atakama, en başta gezegenlerin Space Odyssey Voyage adlı televizyon dizisindeki Mars sahnelerinin çekildiği bir yer olarak da kullanılıyor.
6. Bölge Uyuşmazlığı
1800’lerin sonlarında, Şili ve Bolivya, bu bölgeyi Guerra del Pacífico kapsamında tartıştılar. Çünkü her iki ülke de yukarıda belirtildiği gibi, büyük bir madencilik potansiyeline sahip olan bu bölgenin haklı sahipleri olduğunu iddia ediyor. Savaşın sonunda Şili tüm bölgenin kontrolünü ele geçirdi.
7. Aşırı Sıcaklıklar
Gündüz çölde sıcaklıklar 40º C’ye ulaşabilir ve gece bu sıcaklıklar 5º C’ye düşebilir. İklim yıl boyunca muhteşemdir ve günlerin% 90’ından fazlası aydınlıktır. Her ay 10 ila 12 gece boyunca şaşırtıcı bir ay vardır ve gecenin karanlığının tadını temiz havası ve bulutsuzluğu ile seyredersiniz. Yıldızları dünyadaki başka hiçbir yerde olmadığı gibi parlaktır.
8. Chinchorro Mumyaları
Yapay olarak en eski mumyalanmış insan kalıntıları, Atakama Çölü’nde bulundu. Bu mumyalar Mısır mumyalarını binlerce yıl öncesine dayandırır ve aşırı nem eksikliği bu örneklerin korunmasında yardımcı olur. Bunu perspektif içine sokmak için, Mısır’da bulunan en eski mumya MÖ 3000 civarında, Atakama Çölü’nden en yaşlı mumya MÖ 7020 civarında olduğu bilinmektedir.
9. Karın Varlığı
Dünyanın en kurak çölü olmasına ve gün boyunca yüksek sıcaklıklara rağmen, mevcut yüksek tepeler karla doludur. Bu, bu noktalardaki sıcaklıkların çok fazla artmasına izin vermemektedir.
10. Astronomi
Atakama Çölü, yılda 300’den fazla gün açık gözyüzüdür. Dünyadaki az sayıdaki yerlerden biridir. Işık kirliliği ve yüksek irtifası yoktur. Bu sayede gözlemciler için belki de dünyanın en iyi yeridir. Daha yakın yıllarda çöl, 66 radyo teleskopu tarafından yakalanan görüntülerin yardımıyla yıldızların oluşumuyla ilgili çalışmaların yapıldığı, dünyanın en büyük yer teleskopunun evi olan ALMA’ya dönüşmüştür.