Kişisel Bakım

Aşırı Tüylenme : Hirsutizm Nedir? Nedenleri Nelerdir?

kadinlarda asiri tuylenme neden olur

Aşırı tüylenme, pek çok kadının en çok rahatsız olduğu bir durumdur. Halk arasında hirsutizm olarak bilinen aşırı tüylenme nedenleri nelerdir? Bu yazımızda bunlara değineceğiz.

Kadınlar olarak en büyük ihtiyacımız tüylerimizden kurtulmaktır. Her kadının vücudunda ince, kısa ve renksiz halde bulunan tüyler vardır. Daha yoğun tüylenme sorunu yaşarlar.

Hirsutizm, üreme çağındaki kadınların yaklaşık olarak yüzde 5i ila 8ini etkileyen bir durumdur. Altında yatan temel neden tespit edildiğinde çözümsüz değildir.

TÜYLENME GENETİK Mİ?

asiri tuylenme sebepleri

Favori, sakal, bıyık, çene altı, göbek çevresi, meme etrafı, bacak iç yüzü, sırt, popo bölgesindeki tüylenmeler erkek vicudunda normal görülür fakat kadınlarda görülmesi hirsutizm belirtilerindendir.

Bunun yanında ön kol ve bacağın alt kısmındaki tüylenmeler ise genetik olarak kabul edilir ve yoğun olması hirsutizm belirtileri arasında yer almaz. Her kadında az da olsa bulunan erkeklik hormonunun artması ya da bu hormona karşı kıl köklerinin daha duyarlı hale gelmesi hirsutizme neden olduğu söyleniyor.

TÜYLENMEYE NEDEN OLAN EN BÜYÜK NEDEN POLİKİSTİK OVER!

polikistik over nedir

Androjen hormonunun fazla olması aşırı tüylenmeye sebep olur ve bu hormon polikistik yumurtalıklarda ya da böbrek üstü bezinde salgılanır. Polikistik over sendromu, yumurtalıklarda oluşan küçük iyi huylu kistlere verilen isimdir.

Polikistik over sendromu, yumurtlamayı engelleyerek kısırlığa kadar giden ciddi sorunlara yol açabiliyor. Bunun yanısıra hipertansiyon gibi önemli hastalıklara da zemin hazırlamaktadır.

Bu sendormun en önemli belirtilerinden biri adet düzensizliği ve aşırı tüylenmedir. Bu hastalığa yakalanan kadınların yüzde 63’ünde tüylenmede artış görülmektedir. Erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilme oranı oldukça yüksektir.

HİRSUTİZM NEDEN OLUR?

hirsutizm neden olur

-Doğuştan olan adrenal tümörler ve androjen üreten tümörler
-Erkeklik hormonunda artış olmamasına rağmen kıl köklerinin hormonlara karşı aşırı duyarlı hale gelmesi
-Tiroid bezi hastalıkları, bazı ilaçlar ve kafa içi tümörleri gibi rahatsızlıklar
-Kortizol ve büyüme hormonunun fazla olması, prolaktin hormonunun aşırı salgılanması
-Androjenik ve anabolik steroid içeren hormonların kullanımı
-Tanı ve tedavi ekip işi

DÜZENLİ OLARAK VÜCUDUNUZU KONTROL ETTİRİN!

Eğer vücudunuzda tüylenme artışı varsa ayrıntılı fizik muayene yapılması ve hastadan öyküsünü iyice anlatması istenir. Bunun yanında başka rahatsızlıkların olup olmadığı ve varsa düzenli kullanılan ilaçların neler olduğu öğrenilmelidir.

Hirsutizm, aynı zamanda böbrek üstü bezinde ve yumurtalıklarda oluşan tümörlerin de belirtisi olabildiği için aslında çok önemli bir klinik bulgudur . Bunun yanında ayrıca memelerde küçülme, ses kalınlaşması, vücutta kas artışı ve erkeksi davranışların olup olmadığı da araştırılmalıdır.

Aşırı tüylenmeye neden olan faktör, tüylenmenin ne boyutta olduğu ve tedaviye yanıt belirlendiğinde iyileşmenin mümkün olduğu vurgulanıyor. Tedavinin etkili olabilmesi için ise 6 aylık bir süre gerekmektedir.

Uygun ilaç tedavisi uygulanıp renksiz ve ince hale getirilen kılların daha sonra mekanik olarak ya da lazer tedavisi ile temizlenebiliyor. Tedavinin başarılı olabilmesi için ise epilasyon yöntemlerinin tedavi bitiminde uygulanması gerekiyor.

 

Kaynak
elmaelma.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu