Kişisel Bakım

Aromaterapi Nedir?

Aromaterapi Nedir?

Aromaterapi denilince akla ilk olarak masaj uygulamaları gelirken, Uluslararası Aromaterapistler Birliği’ne göre daha kapsamlı bir tanım bulunmaktadır. Aromaterapinin ne olduğunu merak ediyorsanız, bu geleneksel tıbbi uygulama “sağlığı, güzelliği ve esenliği iyileştirmek için gerçek bitki türevli uçucu yağların solunması veya topikal uygulaması” anlamına gelir.

Aromaterapi

Aromaterapinin masaj dahil tüm uygulamalarında kullanılan yağlar, burnun koku alma reseptörlerini hedef alarak sinir sisteminden beyne etkileri tetikler.

Aromaterapi Yağları ve Özellikleri Nelerdir?

Aromaterapide her biri farklı koku ve kimyasal etkiye sahip onlarca yağ vardır. Aslında en iyi aromaterapi yağları kişiden kişiye değişir. Zevkinize ve ihtiyaçlarınıza en uygun aromaterapi yağlarının özelliklerine kısaca göz atabilirsiniz.

  • Karanfil: Karanfil yağı antibakteriyel, antiparaziter ve antioksidan koruma ve hoş bir koku sağlar.
  • Selvi: Selvi yağının dolaşımı iyileştirdiğine, varisli damarları azalttığına ve kemiklerin iyileşmesine yardımcı olduğuna yaygın olarak inanılır.
  • Okaliptüs: Okaliptüs yağı bronşit, sinüzit ve alerji gibi solunum yolu rahatsızlıklarının iyileşmesine yardımcı olabilir. Bazı araştırmalar ayrıca tazeleyici ve arındırıcı bir etkiye sahip olduğunu öne sürüyor.
  • Buhur: Buhur yağı bağışıklığı artırır, iltihabı azaltır ve diğer faydalarının yanı sıra yaşlılık lekelerini iyileştirir. Ayrıca beyin sağlığını desteklediği ve kanserle savaşmaya yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
  • Zencefil: Zencefil iltihabı azaltmaya, eklemleri desteklemeye, sindirimi iyileştirmeye ve mide bulantısını hafifletmeye yardımcı olur.

aromaterapi nedir2

  • Greyfurt: Bazı araştırmalara göre greyfurt yağı selüliti azaltmaya ve metabolizmayı desteklemeye yardımcı olabilir. Hindistan cevizi yağı ile karıştırdıktan sonra selülitli bölgeye greyfurt yağı sürebilirsiniz.
  • Lavanta: En popüler aromaterapi yağlarından biri olan lavanta; rahatlamaya, ruh halini iyileştirmeye ve ayrıca yanık bölgelerin giderilmesine yardımcı olur.
  • Limon: Genellikle ev yapımı temizlik ürünlerinde kullanılan limon yağı, doğal antibakteriyel özelliklere sahiptir ve aromaterapide de kullanılır.
  • Nane: Nane yağının baş ağrılarını ve kas ağrılarını giderdiği ve sindirimi destekleme, enerjiyi artırma ve ateşi düşürme gibi faydaları olduğu gösterilmiştir.
  • Gül: Cilde faydaları ile bilinen gül yağı, iltihaplı bölgeleri yatıştırır ve daha parlak bir cilde kavuşmak için etkili sonuçlar sağlar. Kullanmak için yüz nemlendiricinize birkaç damla eklemeyi düşünebilirsiniz.
  • Biberiye: Biberiye yağı, saçı doğal olarak kalınlaştırdığı için ev yapımı şampuanlarda yaygın olarak kullanılır. Biberiye yağını okurken veya ders çalışırken kullanabilirsiniz, bu da beyin fonksiyonlarını ve hafızayı geliştirmeye yardımcı olabilir.
  • Çay ağacı yağı: Kozmetikte yaygın olarak kullanılan çay ağacı, bağışıklık sistemini uyarmaya ve kokuyu azaltmaya yardımcı olan doğal bir antibakteriyel ve antifungal ajandır.
  • Sandal Ağacı: Doğal bir afrodizyak olarak kabul edilen sandal ağacı yağı, libidoyu artırmaya yardımcı olur.

Aromaterapi Yağları Nasıl Kullanılır?

aromaterapi nedir1

Aromaterapi yağlarının faydalı özelliklerinden genellikle aşağıdaki iki temel yöntem kullanılarak yararlanılır:

Cilt Uygulama Yöntemi

Uçucu yağların küçük moleküler boyutu nedeniyle cilt tarafından kolayca emilirler. Bu yöntem aromaterapi masaj tekniklerinde bitkisel yağların cilde nüfuz etmesini sağlayarak kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olmak için kullanılır.

  • Aromaterapi yağını ciltte kullanmak için hedef bölgeye sürterek uygulayabilirsiniz.
  • Şampuan, nemlendirici, krem ​​ve losyon gibi kişisel bakım ürünlerine de ekleyebilirsiniz.

Seyreltilmemiş bazı uçucu yağların doğrudan cilde uygulanması zararlı olabilir. Özellikle masajda genellikle bir çay kaşığı taşıyıcı yağa bir damla konsantre saf yağ eklenir.

Aromaterapi İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu