Kişisel Gelişim

Arkadaşlarınızla Aranızın Açılmasını Önleyecek 11 Ödünç Kitap Alma Kuralı

Ödünç kitap verme, alma bir eserin edebi olarak nitelik taşısın taşımasın paylaşarak etkileşime girilen en güzel iletişim biçimlerinden biridir. İyi bir arkadaş aynı zamanda iyi bir okur olarak kitaplarını da çevresine açar, onların arkadaşlığı gibi kitaplığından da yararlanmasını ister. Ödünç alınan kitap hakkında bir sohbet de gelişirse her şey daha güzel bir hal alır. Fakat öyle bir durum vardır ki bu tüm kitap sahiplerinin canını sıkar. Ödünç verilen kitapların geri gelmemesi, ya da fiziksel formunda büyük hasarlar oluşmuş şekilde geri gelmesi bu duruma en güzel örneklerdir. Bu nedenden ötürü birçok okuyucu kişisel kütüphanesini en yakınlarına bile açmaktan kaçınır. Bu tür kuşkuları ortadan kaldırmak adına küçük ama etkili ipuçlarıyla çözüme ulaşmak oldukça basit.

1) Ödünç Aldığınız Kitabı Zamanında Geri Verin

ödünc 7

Kitabı ödünç aldığınız arkadaşınıza kitabını ne zaman iade edeceğiniz belli olmayabilir. Ancak bu durum o kitabın sizin olduğu veya arkadaşınızın kitabın sizde olduğunu unuttuğu anlamına gelmez. Ortalama bir süreden sonra kitabı ödünç aldığınız kişiye mutlaka teslim edin ki bir sonraki seferde yeni bir kitap istemekten çekinmeyin.

2) Kitabın Son Teslim Tarihi Olup Olmadığını Kontrol Edin

ödünc 10

Bir yanlış anlaşma sonucunda ya da herhangi şekildeki iletişim yetersizliği sonucunda ödünç aldığınız kitabın belirli bir zamanda sahibine teslim edilmesi gerektiğini anlamamış olabilirsiniz. Bu tür durumların önüne geçmek adına kitabın belirli bir teslim tarihinde verilip verilmemesi gerektiğinden emin olun.

3) Kitabı Okumak Uzun Sürüyorsa Bunu Belirtin

ödünc 5

Eğer ki okuma hızınız ortalamanın altında ise bu durumdan  kitabın sahibini haberdar edin. Böylece arkadaşınız bu konuyu unutmadığınızı bilir.

4) Kitabı Okurken Yeme Ve İçmeden Kaçının

ödünc 12

Kitap okurken kahve, çay içmek kişiye haz verebilir. Fakat okuduğunuz kitap bir emanet kitapsa o zaman kahve ve çay içerken bir kez daha düşünmenizi tavsiye ederim.

5) Sayfaları Katlamamaya Özen Gösterin

ödünc 6

“Bulduğun gibi bırak” cümlesiyle genelde restaurant, kafe ve umumi tuvaletlerde karşılaşırız değil mi? Aslında ödünç kitap veren tarafından kitap parmaklarının arasından sıyrılıp giderken içinden içine dökülen bir cümledir. Ödünç verilen kitabın formunun bozulması sahibi tarafından en son istenecek durumların başında gelir.

6) Kitaba Herhangi Bir Şey Yazmayın

ödünc 3

 Herkesin kendi kendine tekrar etiği bir yöntem olsa da kimi zaman akıldan çıkabiliyor. Bizi etkileyen bir paragrafın ya da cümlenin altını çizme, yanına küçük notlar alma isteğinin önüne geçmelisiniz.

7) Kitabı Sayfaları Açık Şekilde Bir Yere Koymayın

ödünc 4

Bu hareket de kitabın fiziksel formuna zarar getirecek türden bir hareket. Bunun yerine ayraç kullanmak hem sizin açınızdan hem de kitabın sahibi açısından daha hayırlı olacaktır.

8) Kitabı Koyacağınız Yüzeyin Temiz Olmasına Dikkat Edin

ödünc 8

Yatak, raf, masa, çanta… Kitabın koyulacağı bölgede herhangi şekilde ıslak, boyalı ya da yemek lekesi gibi lekeler bulunabilir. Bundan dolayı kitabı koyacağınız yerin temizliğinden kitabı koymadan önce emin olun.

9) Kitabı Okumaya Hazır Olmadan Onu Ödünç Almayın

ödünc 11

Hemen hemen herkesin başına bir kitapçının rafında ilgisini çeken bir kitabı bir an evvel almak, ona sahip olmak isteği sarmıştır. Fakat eve gelip kitabı rafına yerleştirdiğinizde o kitabı gördüğünüz ilk andaki hevesi kaybetmiş olabilirsiniz. satın alınan kitap için sorun teşkil etmese de ödünç alınan kitap için hoş bir durum olmaz. Bu nedenle okuyacağınızdan emin olmadıkça ödünç kitap almayın.

10) Okuduktan Sonra Arkadaşınıza Kitaptan Bahsedin

ödünc 2

Sen o karanfile eğilimlisin, alıp sana veriyorum işte / Sen de bir başkasına  veriyorsun daha güzel / O başkası yok mu bir yanındakine veriyor / Derken karanfil elden ele. 

Ödünç verdiğiniz kitabınız okundu ise siz de kitabı okumuş iseniz üzerine keyifli bir sohbet gerçekleşebilir. Hatta şöyle ki kitabı kimi arkadaşlarınıza da tavsiye edebilirsiniz. Sizin tavsiye sözcükleriniz en iyi reklam “PR” olacaktır. Bu nedenle de Edip Cansever’in dizelerinde söylediği gibi siz birisine o bir başkasına, o başkası da yanındakine tavsiye eder ve “Derken Karanfil Elden Ele” gibi çoğalır gider.

11) Ödünç Kitabı Kütüphane Kitabı Gibi Koruyun

ödünc 1

Kütüphanelerden alınan kitapların belirli bir süresi vardır ve kitap bizim olmadığı ve aldığımız gibi geri verme sorumluluğumuz olduğu için kitaba gözümüz gibi bakarız. Kitabın formunu korur ve kaybetmeyiz. Arkadaşınızdan ödünç aldığınız kitabı da aynı özenle korumanız işinizi kolaylaştırır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu