Otomobil

Araç Değer Kaybı Tazminatı Nedir?

instagram takipçi hilesi

Araç Değer Kaybı Nedir?

Bir kazanın ve tamir edilen aracın değerindeki azalmaya “araç değer kaybı” denir. Yargıtay, araç değer kaybını şu şekilde tanımlamaktadır; araç değer kaybı, aracın kaza tarihindeki hasar değeri ile onarılan hasar değeri arasındaki farkı içerir. Komple tamir edilse bile değişim değerinin kaza öncesine göre daha düşük olduğu kabul edilmelidir çünkü kazada araç hasar izi bırakacaktır.

Araç Değer Kaybı

Kazananın nasıl oluştuğuna bağlı olarak değişir. Elbette kaza yapan bir araçta hayatın olağan seyrini takip eden çok değerli kayıplar olacaktır. Kaza yapan araçta bir değer kaybı olup olmadığı veya meydana gelen kayıp miktarı; aracın modeli, markası, kaza anındaki yaşı, kilometresi, hasarın niteliği ve miktarı vb. gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Araç Değer Kaybı Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Araç değer kaybı; aracın hasarsız durumu ile serbest piyasadaki kullanılmış piyasa değeri ile kaza tarihindeki serbest piyasadaki kullanılmış piyasa değeri arasındaki farkın yukarıdaki kriterler dikkate alınarak bulunmasıyla bulunur. Kusurlarda olduğu gibi, amortisman incelemesi teknik uzman incelemesini gerektirir.

Araç değer kaybı; serbest piyasa koşullarında, kaza sonrası onarım durumunun gerçeğe uygun değeri, aracın kaza tarihindeki hasarsız ikinci el piyasa değeri dikkate alınarak bu iki tutar arasındaki indirim olarak belirlenir ve hesaplanır.

  • Aracın yaşı,
  • Aracın özellikleri,
  • Hasarın kapsamı ve hasarlı parçaların özellikleri
  • Öncelikli olaylar

belirlenir.

Kanunda yapılan değişikliklerle her yaştan ve kilometredeki araçlar araç amortismanı talep edebilecek.

Araç Değer Kaybı Tazminatı Nasıl Alınır?

arac deger kaybi tazminati nedir3

2021 şartlarında yapılan modifikasyon ile araç amortisman tazminatına başvurabilmek için aracın 165.000 kilometreden az olması gerekiyor yani kilometre sınırı kaldırılıyor. Hasarlı araçlar için araç amortismanı artık kilometre başına talep edilebilir.

Değer düşüklüğü talebinde bulunmak için iki temel ön koşul vardır:

  • Yaşanan trafik kazasında toplam kusur (%100, %100 kusur) araç değer kaybı için başvuran kişide olmamalıdır.
  • İkincisi, kazaya karışan ve değer kaybı iddiasında bulunan aracın mal olmaması gerekir.

Yukarıdaki şartlar sağlandıktan sonra, kazanın ilk meydana geldiği ayıplı aracın sürücüsünün zorunlu trafik sigortası ile araç değer kaybı tazminatı talep edilir. Başvurunun sigorta şirketine yapılması gerekmektedir. Bir sigorta şirketi eksik ödeme yaparsa veya ödemeyi reddederse, önce arabuluculuk yapılmalı ve ardından mahkemeye çıkarılmalıdır.

Sigorta Tahkim Komisyonuna Başvurulur

arac deger kaybi tazminati nedir2

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre Sigorta Tahkim Kurulu’na başvurmak için öncelikle ilgili sigorta şirketine başvurmak gerekir. İlgili sigorta şirketi başvuruya 15 gün içinde cevap vermek zorundadır. Sigorta şirketi, başvuru sahibine 15 gün içinde cevap vermediği takdirde, ilgili sigorta hakem heyetine başvuruda bulunabilir.

Sigorta şirketi, başvuru üzerine ilgiliye ödeme yapar ve bu miktarın zararın gerçek değerinden düşük olduğunu düşünürse ödemiş olduğu tutarı ödemek zorundadır. Sigorta şirketi, ödeme tutarına ilişkin nihai kararını 15 gün içinde kendisine bildirir veya diğer ödemeleri ödemez ise, başvuru sahibi Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuruda bulunabilir.

Sigorta Tahkim Kurulu Kararlarına İtiraz ve İcra

Sigorta tahkimi ile verilen kararlar ve 5,000,00 TL’ye kadar olan uyuşmazlıklar Sigortacılık Kanunu’nun 30. maddesinin 12. fıkrası uyarınca kesindir. Uyuşmazlık tutarının 5,000,00 TL ve üzerinde olduğu başvurularda, hakem kararının ilgililere tebliğinden itibaren en geç 10 gün içinde Komisyona bildirilmesi gerekmektedir. Kurul kararına yapılan itirazlar iki ay içinde karara bağlanır. 40.000,00 TL’ye kadar olan ihtilaflı miktar için yapılan başvuruya ilişkin itiraz kararı kesindir.

5684 sayılı Kanunun 30. maddesinin 12. fıkrası hükümlerine göre derhal itirazda bulunarak hakem kararının kesinleşmesini usulüne uygun olarak bloke eder ve kararın icrasını durdurur. Tarafların 40.000 TL’yi aşan uyuşmazlıklarda itiraza ilişkin karara itiraz hakları bulunmaktadır. Bunun dışındaki uyuşmazlıklarda itiraz kararı kesindir.

Araç Değer Kaybı İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu