Araba kullanmak sadece ulaşım sağlamak için önemli değildir. Aynı zamanda eğlenceli bir aktivitedir. Ancak araba kullanmaya yeni başlayan kişiler acemilik süresinde birçok hata yapabilir. Trafikte yapılan hatalar kazaya sebep olmasa bile, kişinin özgüvenini kaybetmesine neden olabilir. Bu nedenle sizler için hazırladığımız püf noktaları kendinize hatırlatarak güvenilir ve kolay sürüş keyfi yaşayabilirsiniz. Peki araba kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Araba Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler?
1. Her Şeyden Önce Güvenlik
Arabaya binerken emniyet kemerini takmanızı hatırlatmak kulağa çok basit bir madde gibi gelebilir. Ancak, maalesef ki günümüzde birçok insan inatla kemeri takmayı reddeder. Size ilk önerimiz hem güvenlik hem de kurallara uymak açısından emniyet kemerini takın. Arabada sizinle birlikte başka kişiler varsa mutlaka onlara da takmasını söyleyin.
Ardından sıra geldi koltuk ayarına. Koltuklarınıza sizden başka kimse oturmasa bile yine de kontrol edin. Aynaların yerli yerinde olup olmadığına mutlaka bakmayı ihmal etmeyin. Her şeyden emin olduktan sonra sürüş için kolları sıvayabilirsiniz.
2. Araba Nasıl Kaldırılır?
Arabayı kaldırmadan önce ilk adım vites kontrolüdür. Debriyaja sonuna kadar basın, ardından vitesi boşa alarak, kontağı çevirin.
Arabayı çalıştırdıktan sonra debriyaja basın vitesi 1’e alın, el frenini indirin. Ardından gaza basın. Artık arabanız harekete geçmiştir.
Ancak, acemilik süresinde arabayı kaldırmakta zorlanabilirsiniz. Bunun için size 2 tavsiyemiz var. Birincisi; arabanın devir saatinin 2’ye gelmesini bekleyin. Ardından gaza basın. İkincisi; debriyajın kavrama noktasını bulun. Kavrama noktasında ayağınızı bekleyin. Hafifçe gaz verin. Araç harekete geçince ayağınızı debriyajdan hafifçe kaldırın. Kesinlikle ani hareketler yapmayın. Boş yolda ayağınızı aniden debriyajdan çekerseniz problem olmaz belki, ancak arkanız kalabalıksa kaza riski oluşabilir.
3. Araba Nasıl Sürülür?
Aracınız harekete geçtikten kısa süre sonra motor bağırmaya başlar. Bu bağırış vitesi değiştirmeniz gerektiğini hatırlatıyordur. Bu nedenle yine debriyaja sonuna kadar basın ve vitesi 2’ye alın.
Eğer hızınız 50’yi geçerse vitesi 3’e almanız gerekir. Eğer motorun sesini duymuyorsanız ya da anlamıyorsanız devir saatinden kontrol edebilirsiniz. Devir saati sizin yapmanız gerekeni anlatır. Ancak, sürücü eğitimlerinde devir saatine bakmak yerine, motorun sesini duymaya alışmanız istenir.
4. Arabada Dur Kalk Nasıl Yapılır?
Gerek kırmızı ışıklarda, gerekse de aniden karşınıza çıkan bir şeyde panik olmanıza hiç gerek yok. Eğer kırmızı ışığa yakalandıysanız yapmanız gereken sadece debriyaj ve frene basmaktır. Aracınız durduktan sonra mutlaka vitesi 1’e alın. Kalkarken ise trafik lambaları sarı yanınca ayağınızı frenden kaldırın, debriyajı yarım hale getirin ve gaza basın.
Arkanızdan sabırsızca korna çalan insanlara aldırış etmeyin. Hiçbir şeyin size panik yaptırmasına izin vermeyin. Sakinliğinizi koruyun.
5. Araba Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler: Araba Tamamen Nasıl Durdurulur?
Arabayı tamamen durdurmak istiyorsanız debriyaj ve frene basın. Ardından vitesi boşa alın. El frenini çekin ve kontağı çıkarın. İşte hepsi bu kadar.