Ara Öğün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Ara öğün deyince akla pek çok yiyecek ve içecek gelmektedir. Beslenme ve diyet uzmanlarının düzenlediği listelerde de bu tabire sıkça rastlanmaktadır. Hiç şüphesiz ki doğru beslenmek sağlıklı bir hayatın en vazgeçilmez ve en temel kuralıdır. Hepimizin bildiği üzere; pek çok hastalık yanlış gıda alımı veya dengesiz beslenme tarzından ileri gelmektedir.
İdeal kiloda olmak kadın-erkek, genç-yaşlı demeden her bireyin arzusudur. Üstelik sağlık açısından olduğu kadar estetik görünüm bakımından da buna önem verilmektedir. Ancak yapılan bazı hatalar neticesinde kilo vermekte zorlanıldığını veya verilen kiloların kısa süre içinde yeniden alındığını görmekteyiz. İşte bu noktada uzun saatler aç kalmak veya yalnızca ana öğün odaklı beslenmek gibi hataların yapıldığını söyleyebiliriz. Oysaki sanılanın aksine, ara öğün beslenme şeklimizin vazgeçilmezidir!
Ara Öğünün Faydaları Nelerdir?
Aç kalmadan kilo vermek: Diyet yapmak denince herkes kendini hazır hissetmeyi bekler. Bunun temel sebebi ise; açlık süresine dayanamamaktan endişe duymaktır. Ara öğünler ise bu açlığı ortadan kaldıran önemli unsurlardır. Böylece açlığa bağlı; stres, gerginlik, kan şekerinde ani düşüşler veya verimlilikte azalma gibi sorunlar ortadan kalkmış olacaktır.
Kalıcılık Sağlamaya Yardımcı Olur: Ara öğünler metabolizmayı dengede tutarak zihnin alışabileceği bir sistem oluşturur. Bu da kalıcı bir beslenme düzeni geliştirerek, hem uzun yıllar formda kalmanızı hem de sağlıklı ve zinde hissetmenizi sağlar.
Metabolizmayı Hızlandırır: Vücut çalıştığı sürece hızlı ve yağ yakmaya elverişli duruma gelir. Az, sık ve sağlıklı yiyeceklerin belirli aralıklarda alınması bu döngünün işlemesine destek vermektedir. Ayrıca bu sayede, vücudun enerji ihtiyacı da karşılanmaktadır.
Ana Öğünlerdeki Porsiyonların Küçülmesine Katkıda Bulunur: Düzenli ve belirli saat aralıklarında yenilen ara öğünler sayesinde, bir sonraki ana öğünde fazla yemek yeme ihtiyacı azalır. Böylece vücuda giren kalori sınırı aşılmamış olur.
Göbek Yağlarını Eritmeye Yardımcıdır: Ara öğünler bölgesel yağlanmaya karşı adeta bir kalkan gibidir. İki öğün arasında vücudun yeterli miktarda çalışmasını ve özellikle lokalize olarak biriken yağların erimesini destekler.
Ara Öğün Seçenekleri Nelerdir?
Doğru ara öğün seçimi sayesinde hem fizyolojik açlık süreniz hem de duygusal açlık düzeyiniz düşer. Yanlış belirlenen ara öğünler ise kısa vadede bunları sağlıyor olsa bile uzun vadede amaçlananın aksine kilo alımına yol açar. Bu nedenle ara öğünlerde fazla yağlı ve yüksek kalorili olmayan besinler tercih edilmelidir. Ayrıca ara öğünlerde birbirini tamamlayan ya da dengeleyen ürünlerin birlikte tüketilmesi önerilmektedir. Bazı örnekleri şöyle sıralamak mümkündür;
- Diyet bisküvi, süt veya ayran
- Yoğurt
- Peynir, tam tahıllı ekmek (ölçülü olarak)
- Meyve, grisini
- Kuru meyve, kuru yemiş
- Sütlü kahve (üzerine bir miktar Hindistan cevizi yağı ilave edilebilir)
- Protein barı (haftada 2 kez)
- Kefir (sade olacak şekilde)