API Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
API (Application Programming Interface), web tabanlı uygulamalar ve programcılık alanlarında sıklıkla kullanılan bir terimdir. Türkçe karşılığı Uygulama Programlama Arayüzü’dür. Çok çeşitli amaçlar için kullanılabilen API arayüzleri, verilere, sunucu yazılımlarına veya diğer programlara erişmek için kullanılır.
API, iki makinenin nasıl iletişim kuracağını belirleyen bir dizi kural içerir. Bir örnekle açıklamak gerekirse, bir E-ticaret sitesi, API sayesinde bir bankanın kredi kartından para çekilmesine izin vererek alışveriş yapılmasına olanak sağlar.
Facebook’un Android ya da iOS uygulamaları, API’ler yardımıyla Facebook sunucularından kullanıcılara ait veriler çekilebilmektedir. Bu sayede daha önceden geliştirilen bir altyapı kullanılarak, tekrar altyapı oluşturma ihtiyacı ortadan kalkmaktadır. API’ler sayesinde web üzerinde veya akıllı telefonlarda birçok özel veri kolayca elde edilebilmekte ve ek özellikler kazanılabilmektedir.
API Çeşitleri Nelerdir?
Kullanım Amaçlarına Göre API Çeşitleri
- Dahili API: Dahili API, sadece belirli bir şirket içerisindeki belirli bir departman tarafından kullanılan ve harici kullanıcılardan gizlenen bir API türüdür. Dahili API’ler, daha çok yeniden kullanım ve üretim için kullanılır ve üçüncü taraf kişilerden gizlenirler.
- Open API: Open API olarak da bilinen açık API’ler, geliştiriciler ve diğer herkesin kullanımına açık olan API’lerdir. Herkesin kullanımına açık olan bu API’ler, kendi içinde ücretli ve ücretsiz olarak ikiye ayrılır.
- Partner API: Partner API, belirli iş ortaklarıyla iş yürüten şirketlerin ortak operasyonlarında sistemlerinin koordinasyonunu sağlayan API’lere denir. Örnek vermek gerekir ise, bir e-ticaret sitesi ile muhasebe entegrasyonu arasındaki iletişim Partner API sayesinde gerçekleşir. Buna kargo ve pazaryeri entegrasyonları da örnek verilebilir. . Partner API’ler herkese açık değildir ve belirli iş ortakları tarafından kullanılır.
- Composite API: Diğer bir API türü olan Composite API’ler ise birden çok veri veya hizmet API’sini birleştiren API’lerdir.
Mimari Yapısına Göre API Çeşitleri
REST API: Representational State Transfer ya da bilinen kısa adıyla REST API, HTTP protokolünü kullanarak çalışan bir API servisidir. REST API’lar, belirli işlevleri yerine getirmek için HTTP isteklerinden GET, POST, PUT ve DELETE gibi HTTP metotlarını kullanır.
REST API’lar, veri formatı olarak XML yerine JavaScript Nesne Gösterimi (JSON) kullanır. Bu özellik, REST API’ların modern web tabanlı uygulamalar oluşturmak için sıklıkla kullanılmasını sağlar. REST API’ların en çok tercih edilmesinin nedeni, kullanışlı olmaları, bakım kolaylığı sağlamaları, kolay entegre olabilmeleri ve hafif bir yapıda olmalarıdır.
SOAP: Simple Object Access Protocol ya da bir başka adı ile Basit Nesne Erişim Protokolü olarak bilinen SOAP, daha iyi güvenlik mimarisi ile veri transferine olanak tanıyan bir API çeşididir. SOAP, XML formatını kullanarak iletişim kurulmasını sağlar.
SOAP’un yapılandırması, REST API’ye göre daha zor olabilir. Ancak güçlü bir güvenlik yapısına sahiptir. Bu nedenle, özellikle hassas verilerin taşınması gerektiğinde sıklıkla tercih edilir. SOAP mimarisinin güvenlik özellikleri sayesinde, veri transferi sırasında bilgilerin korunması sağlanır ve bu da yüksek düzeyde güvenlik sağlar.
API Avantajları Nelerdir?
- API güvenlik duvarı, verilerin güvenli bir şekilde iletilmesini sağlar. Tek bir talep API aracılığıyla sunucuya gönderildiği için tüm veriler ortak sunucu ile paylaşılmaz. Bu sayede veriler daha güvenli bir şekilde iletilir.
- API’ler, iş süreçlerinin daha hızlı ve kolay bir şekilde yönetilmesini sağlayabilir. Ayrıca API’ler sayesinde özellikler ve işlevler kolayca test edilebilir.
- API’ler, program geliştirme sürecini kolaylaştırarak karmaşık yazılımsal süreçleri çözüp yeniden kullanılabilir hale getirir. Bu sayede uygulama geliştirmek için tekrar zaman ve kaynak harcamak yerine yeni araçlar ve özellikler üzerinde çalışmaya vakit kalır.
- API’lerin kullanımı, zamandan ve paradan tasarruf sağlar ve daha az bakım maliyeti ile birlikte gelir.
- API’ler web siteleri ve mobil uygulamaların trafiğini ve görünürlüğünü artırabilir.