Antisosyal Kişilik Bozukluğu Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Antisosyal kişilik bozukluğu, dramatik kişilik bozuklukları olarak adlandırılan bir grup durumdan biridir. Bu bozuklukları olan insanlar yoğun, dengesiz duygulara ve çarpık bir benlik imajına sahiptir.
Antisosyal kişilik bozukluğu, başkaları için genellikle göz ardı edilmesini ve toplumun kurallarına uymamayı içeren sorumsuz ve saldırgan davranışlarla tanımlanır. Erkeklerde kadınlardan daha yaygındır. Bu bozukluğu olan insanlar dürtüsel davranma eğilimindedir ve bazen ciddi suçlar işler. Dahası, eylemleri için pişmanlık duymazlar.
Antisosyal kişilik bozukluğuna sahip olan bir kişinin vicdanı eksik olduğu ve suçluluk hissetmediği söylenebilir. Bu tür kişilik bozukluğu olan insanlar bazen “sosyopatlar” ya da “psikopatlar” olarak adlandırılır.
Antisosyal Kişilik Bozukluğun Belirtileri Nelerdir?
Antisosyal kişilik bozukluğu olan insanlar, otoriteyi ve diğer insanların haklarını göz ardı eden ve genellikle bu hakları ya da yasaları ihlal eden uzun süredir devam eden bir model sergilemektedir. Antisosyal kişilik bozukluğunun diğer belirtileri şunlar olabilir;
- Sosyal normlara uymamak ve tekrarlanan suç davranışı gibi sosyal olarak kabul edilemez şekillerde hareket etmek
- Tekrar tekrar yalan söylemek ya da başkalarından faydalanmak gibi hileler
- Dürtüsellik
- Tekrarlı kavgalar ya da saldırılar içerebilen sinirlilik ve saldırganlık
- Kendinin veya başkalarının güvenliği için umursamazlık
- Bir işi tutamama ya da fatura ödememe gibi sürekli sorumsuzluk
- Pişmanlık eksikliği
- Samimi cazibe ve zekâ
- Duygu eksikliği
Antisosyal Kişilik Bozukluğunun Nedenleri Nelerdir?
Bu bozukluğun nedeni henüz bilinmemektedir. Ancak bir dizi faktörün dahil olması muhtemeldir. Kalıtımın, antisosyal kişilik bozukluğunun gelişiminde, daha spesifik olarak bozukluğun gelişme riskini artırmada rol oynadığından şüphelenilmektedir. Örneğin, bozukluğun antisosyal kişilik bozukluğu olan bir ebeveyni olan bir kişide görülme olasılığı daha yüksektir.
Bu bozukluğu olan insanlar da ceza veya olumsuz sonuçlardan öğrenemedi. Ek olarak, antisosyal kişilik bozukluğuna sahip olan insanlar, can sıkıntısı için düşük bir eşik değerine sahip olma eğilimindedir, bu da tehlikeli veya yasa dışı faaliyetlere yol açsa bile, daha fazla ve daha fazla heyecan aramasını sağlar.
Aile işlevinin de antisosyal kişilik bozukluğunun gelişiminde rol oynadığına inanılmaktadır. Yapılan araştırmalar, bu bozukluğu olan insanların genellikle çocuk olarak kötü rol modellerine sahip olduğunu ve genellikle tutarsız bir şekilde disiplinli olduğunu ve doğru ile yanlış arasındaki fark konusunda karışıklığa neden olduğunu göstermektedir.
Antisosyal Kişilik Bozuklukları Nasıl Teşhis Edilir?
Belirtiler var ise, doktor tam bir tıbbi öykü ve fiziki muayene yaparak bir değerlendirmeye başlayacaktır. Kişilik bozukluklarını özel olarak teşhis etmek için laboratuvar testleri yoktur. Buna rağmen, doktor belirtilerin sebebi olarak fiziksel bir hastalığı egale etmek için çeşitli testleri kullanabilir.
Doktor belirtileri için fiziksel bir neden bulamaz ise, kişiyi bir psikoloğa yönlendirebilir. Psikiyatristler ve psikologlar, bir kişiyi kişilik bozukluğu için değerlendirmek için özel olarak tasarlanmış görüşme ve değerlendirme araçlarını kullanırlar.
Bu Kişilik Bozukluğu Önlenebilir Mi?
Şu anda, antisosyal kişilik bozukluğunu önlemenin bilinen bir yolu yoktur. Bununla birlikte, erken teşhis ve müdahale kişinin hayatındaki, ailesindeki ve arkadaşlıklarındaki aksaklıkları azaltmaya yardımcı olabilir.