Korona virüsüne karşı yapılan mücadele de tedavi için önemli bir göreve sahip olan antikorlar, bağışık sistemininde en önemli görevleri üstlenmektedir. Antikor testleri yapılarak virüse karşı etkili bir çözüm bulmayı hedefleyen bilim insanları sürekli bir çaba içerisindedir. Peki vücudumuz için bu kadar önemli olan antikorlar nedir ve özellikleri nelerdir?
Antikorlar nedir ve özellikleri nelerdir?
Antikor Nedir?
Antikor, vücuda giren yabancı maddelere karşı bağışıklık sistemindeki hücrelerin ürettikleri protein yapısında olan maddelerdir. Bağışıklıkla ilgili olduğundan immunglobulin= Ig olarak tanımlanmaktadır. Vücuda giren yabancı moleküllerin yol açması muhtemel olan zararlı etkilerine karşı erkenden hücreleri uyararak koruyuculuk sağlarlar.
Dünya çapında mücadele edilen pandemiyi durdurmak amacıyla tedavi süreci için antikorlardan yardım alınmaktadır. Korona virüsüne karşı bağışıklık kazandırabilmek için gerekli tedavi sürecinde antikorların fayda sağlayabileceği düşünüldüğünden antikor testleri yapılmaktadır.
Antikor Testi Nedir?
Vücuttaki bağışıklık sistemi, yabancı bir madde ve hücreyle karşı karşıya geldiğinde vücutta kan ve dokularda yaşayan antikorlar üretilmeye başlar. Bu antikorlar virüs hücrelerine yapışarak, daha çok kopyalamasını ve vücutta daha fazla yayılmasını engelleyerek virüsü yok eder. Antikor testiyle, vücudun bağışıklık sisteminin korona virüsüne karşı bu antikorları üretip üretmediğine bakılmaktadır.
Bu antikorların tespit edilmesiyle virüsün bulaştığı kişilerin, yüksek ihtimalle Covid-19 hastalığını geçirdiğini gösterir. Covid-19’un tedavisi için şu an dünyanın çoğu yerinde tedavi arayışında olan bilim insanları bu testlerle antikorun var olup olmadığına bakmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü‘nün açıkladığı güncel bilgilere göre henüz vücutta bulunan antikorları bu virüse karşı bağışıklık kazandırdığı sonucuna ulaşılmamıştır.
Koronavirüs Antikorlarının Özellikleri Nelerdir? Ne Zaman Saptanabilir?
Korona virüsün enfekte olduğu kişilerde, virüs kinin vücudundaki bazı proteinlerine karşı antikor üretir. Virüsün farklı yapılarına karşı bağışıklık için vücutta üretilen antikorların özellikleri farklıdır. Virüs vücutta iyileştikten sonra, Covid-19’u atlatan kişilerde bu antikorların kalıcı olup olmadığı yani bağışıklık kazanıp kazanmadığına bakılır. Ancak virüsün erken dönemlerinde üretilen antikorlar (IgM) birkaç hafta içinde testlerle saptanamayacak seviyelerdedir. Daha geç üretilenler ise (IgG) kanda daha uzun süre kalmaktadır.
COVİD-19 hastalığının bulaştığı hafif veya ağır belirtilere sahip vakalarda Korona virüs antikorları hastalık belirtileri başladıktan en erken 8-9. günlerinde tespit edilebilmektedir. Hastalığı belirtisiz geçirenlerde ise yaklaşık iki hafta sonra yapılan antikor testleriyle, saptanabilecek duruma erişilir.
Doğal olarak yapılan testlerle birlikte korona virüs salgınından etkileyen kişilerin durumları, virüsün hangi evresinde oldukları tespit edilebilmektedir. Bu antikorların virüse karşı kullanılabilecek şekilde olması için çalışmalar devam etmektedir.