Anksiyete Nasıl Anlaşılır? 5 Soruda Anlamanın Yolları
Anksiyete Nasıl Anlaşılır? Günümüzde insanlarda psikolojik problemlere karşı güçlü bir bilinç hakim. Geçmişte herhangi bir rahatsızlık yaşayan insanlar ne olduğu hakkında hiçbir şey bilemezken; şimdi herkes kendi kendinin psikoloğu olmuş durumda.
Eğer siz de kendinizdeki problem hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Ancak öncesinde burada verilen bilgilerin bir tahmine dayalı olduğunu, kesin tedavi ve teşhis için hekime başvurmanız gerektiğini belirtelim. Bu yazımızda “anksiyete nasıl anlaşılır?” konusu hakkında bilgi vereceğiz.
Anksiyetesi olan birine nasıl davranılmalıdır? konusu hakkında yazdığımız yazıyı okumak için buraya tıklayın.
Anksiyete Nasıl Anlaşılır?
Anksiyete çoğu zaman kişinin kendisi ya da çevresindekiler tarafından fark edilir. Bazen durum çok ciddi olurken, birey günlük hayata odaklanmakta zorluk yaşar. Bazen de ansiyete henüz başlangıç seviyesindedir. Bu durumda kişi, çok fazla ilerlemeden psikolog yardımıyla durumu atlatabilir.
Anksiyetenin belli başlı belirtileri vardır. Bunlar:
- Herhangi bir neden olmadığı halde kişide meydana gelen endişeli ve sinirli ruh hali
- Aniden gelen korku
- Göğüste ağrı hissi
- Ellerde titreme
- Boğuluyor gibi hissetme
- Panik atak ile benzer belirtiler yaşama
- Başkalarına karşı yoğun endişe hissi. Kişinin diğer insanlar tarafından dalga geçileceğine dair korku duyması.
Anksiyete Nasıl Anlaşılır? 5 Soruda Anlama Yöntemi
Ansiyeteniz olup olmadığını öğrenmek için elinize bir kağıt kalem alın ve soruları içtenlikle cevaplayın. Verdiğiniz cevaplar neticesinde durumunuz hakkında bilgi sahibi olarak, gerekli olursa psikolog ile görüşebilirsiniz.
1. Bedeninizde Herhangi bir Uyuşma ya da Karıncalanma Meydana Geliyor mu?
Anksiyetenin yaygın belirtileri vücutta meydana gelen fizyolojik değişimlerdir. Kişi, bedeninde bir uyuşma hissi yaşar. Bu hissin neden ortaya çıktığını bilemez. Vücudunun durumu nedeniyle günlük hayata devam etmekte zorlanır. Eğer sizde de böyle bir his varsa ve ciddi düzeydeyse bu durum önemli bir belirtidir.
2. Hiç Kötü Şeyler Olacağından Korkuyor musunuz?
Birçok insan, başına gelecek maddi ve manevi konulara karşı endişe duyar. Bu oldukça normaldir. Fakat ne zamanki korkular insanı olumsuz yönde etkilemeye başlar, durup düşünmek gerekir. Nedensizce gelen ve hayata devam etmeyi zorlaştıran kötü şeyler olacak korkusunu bir an önce atmak oldukça önemlidir. Bu hissi yaşıyorsanız ve 10 üzerinden 5’in üzerindeyse, kesinlikle dikkate almanızı tavsiye ederiz.
3. Kalbinizde Çarpıntı Oluyor mu?
Birçok psikolojik hastalık, kalp çarpıntısıyla kendini gösterir. Bu çarpıntıların herhangi bir nedeni yoktur. Bazen yatarken, bazen de normal bir andayken kalp deliler gibi çarpar. Çarpıntı yaşayan hasta, durumun neden kaynaklı olduğunu bilemez. Biz söyleyelim: Anksiyete yaşıyor olabilirsiniz!
4. Mideniz Ne Durumda?
Vücudunuzun en duygusal yeri neresi desek çoğunuz beyin ya da kalp der. Oysa en duygusal organ midedir. Birçok hastalık kendisini midedeki belirtilerle ortaya çıkarır. Eğer midenizde hazımsızlık varsa ve rahatsızsanız anksiyete yaşıyor olabilirsiniz. Tabi her mide problemi anksiyete değildir. Öncesinde bedensel bir nedenden kaynaklanmadığından emin olmak için muayene olmanız gerekir.
5. Ölüm Korkusu Hissediyor musunuz?
Ölüm her insanın kaçınılmaz sonudur. Ancak bu korkuyu düşünerek hayatı mahvetmek hiç de doğru değildir. Eğer siz, sürekli ölmekten korkuyorsanız muhtemelen anksiyeteniz var demektir. İlk olarak bu korkunun ne zamandan beri olduğunu düşünerek işe başlayın. Uzun zamandır yaşıyorsanız ve korkunuz çok şiddetliyse durumunuzu iyileştirmek için acil tedavi almanız gerekir.