Anjiyo Nedir? Balon Ve Stent İşlemi Nasıl Uygulanır?
Bugün sizlerle güncel konulardan biri olan Anjiyo Nedir? Balon Ve Stent İşlemi Nasıl Uygulanır? hakkında bilgiler aktaracağım.
Anjiyo Nedir?
Kalp damarlarında darlık olduğunun şüphelenildiği hastalara yapılan bilek damarı yada kasık damarından girerek kalp damarlarına ince uzun hortumlarla ulaşılan ilaç verilerek damarlarda darlık olup olmadığını anlamak için yapılan testin adıdır.
Kimlere Yapılmalıdır?
Yürürken göğüs ağrısı, nefes daralması olan kişiler öncelikli olarak efor testine, EKG ve sintigrafiye alınır. Buradan alınan sonuçlara göre Anjiyo yapılıp yapılmayacağına karar verilir.
Anjiyo, Balon Ve Stent İşlemi Nasıl Yapılır?
Hasta, anjiyo yapılması durumunda en az 6 saat önceden aç karnına sağlık kuruluşuna davet edilir. Anjiyo laboratuvarında lokal şekilde anestezi yapılır. Koldan ya da kasıktan girilecek noktaya bir küçük iğne yapılır. Bunun amacı esas anjiyo iğnesi geçerken hastanın ağrı hissetmemesidir. Genellikle bu işlem sırasında pek fazla bir ağrı olmaz. Daha sonra ise damarlar görüntülenir. Her şey yolunda ise hasta taburcu edilerek evine gönderilir.
Diyelim ki damarlarda anormallikler var. Hekimler ilk önce bunun analizini yaparlar. Eğer damarların içindeki darlıklar %70’in altında ise önemsiz kabul edilir. Ama %70’in üstündeki darlıklar önemli kabul edilerek eğer damarlar stent ile açılmaya müsait ise önce balon yardımıyla o kadar genişletilir ve sonra stent ile damar açılır.
Çok ciddi damar darlıklarında balon kullanılır. Eğer stent ile geçemeyecek kadar darsa damar önce balon ile genişletme işlemi yapılır, daha sonra stent ve içindeki balon ile damar açılır.
Her hastaya balon ya da stent yapmak uygun olmayabilir. Bazı durumlarda by-pass ameliyatı gerekli olur. Anjiyo sonrası hasta by-pass hakkında bilgilendirilir ve bir karar vermesi gerekir. By-pass gerekli durumda kalp damar cerrahı uzman bir doktordan yardım almak gerekir.
Sadece anjiyo yapılan hastalar aynı gün içinde sağlık kuruluşlarından taburcu edilebilmektedir. Ertesi gün normal hayatlarına devam edebilmektedirler.
Stent ya da balon uygulanan hastaların bir gece sağlık kuruluşunda yatmaları istenir. Çünkü kan sulandırıcı ilaçlar verilir. Ayrıca açılan damarın tekrar tıkanmaması için bir geceliğine sağlık kuruluşunda gözetim altında tutulmasında fayda görülmektedir. Ertesi gün her şey yolunda ise hasta evine gönderilir.
Aslında adı korkutucu gibi gelse de hayat kurtarıcıdır. Ne olduğunun net olarak anlaşılmasına yardımcı olur. Uygun tedavinin verilebilmesinde son derece yararlıdır. Ve sanıldığı kadar korkutucu ve can acıtıcı bir işlem değildir.
Eğer doktorunuz Anjiyo olmanız gerektiğini söylüyorsa lütfen dinleyin. eksi ve artı yönlerini doktorunuzla belirleyin. İşlem sonrasında gelişebilecek komplikasyonlar hakkında bilgilenin. Kriz geçirildikten sonra yapılan bir anjiyo işleminin öncesinde yapılana göre fazla bir değeri yoktur. Çünkü kriz geçiren bir hastada kalp dokusu kısmen ölmüş oluyor ve tıkanan bir ölmüş dokuyu ne kadar açarsanız açın tekrar eski fonksiyonunu göstermesi pek de mümkün değildir. Sonuç olarak kalp yetmezliği gibi bir risk de ortaya çıkmış olur.