Sağlıklı Yaşam

Ameliyat Sonrası İyileşme Sürecinde Neler Yapılmalıdır?

Ameliyat sonrası iyileşme süreci geçirilen bir hastalığın ve cerrahi işlemin ardından, kişinin hem fiziksel hem de ruhsal olarak yorgun olup, toparlanmaya ihtiyaç duyduğu süreç olarak açıklanabilir.  Bu dönemde hastalığa sebep olan unsurların ortadan kalktığı, ancak semptomların henüz yeni yeni azalmaya başladığı gözlenmektedir.

Ameliyat Sonrası İyileşme Sürecinde Neler Yapılmalıdır?

Hastalık ve operasyon sonrasında yaşanan bu dönemde, yapılması gerekenler ihmal edildiğinde; günlük hayata dönecek vücut direncine sahip olamamak, ikincil bir sağlık sorununun meydana gelmesi, semptomlarda yeniden artış gözlenmesi ve psikolojik açıdan ”kendini hasta hissetme” durumunun uzun sürmesi gibi olumsuz etkilerle karşılaşılabilmektedir.

Ameliyat Sonrası İyileşme Sürecinde Yapılması Gerekenler Nelerdir?

  • Hastaya rahat edebileceği bir ortam oluşturulmalı. Uzun süre yatmaya uygun ortopedik bir yatak ve uygun sertlikte bir yastık temin edilebilir. Ayrıca süreç boyunca, hastanın haber alma hakkı önemsenmeli ve kitle iletişim araçlarıyla bağlantısı sağlanmalıdır.
  • Sıklıkla ve kalabalık bir şekilde yapılan ziyaretlerden kaçınılmalıdır. Bu hem enfeksiyon gelişmesini önlemek, hem de hastanın dinlenmesini sağlamak bakımından gereklidir. Dolayısıyla kısa ve az kişi ile yapılan ziyaretler tercih edilmelidir.
  • Hastanın baş ucunda muhakkak su bulundurulmalı ve yeterli sıvı alımı sağlanmalıdır.
  • Pansuman gerektiren durumlarda olabildiğince hijyenik bir şekilde ve gününü geçirmeden işlem yapılmalıdır.
  • Hastanın odası yakınları tarafından her gün en az yarım saat havalandırılmalı ve hava sirkülasyonu sağlanmalıdır.

ameliyat sonrasi iyilesme sureci 1

  • Hastanın beslenme düzenine ve vücuttaki sıvı dengesine ameliyat sonrası iyileşme süreci boyunca ekstra özen gösterilmelidir. Özellikle protein içeren gıdalar iyileşmeyi hızlandırıcı ve hücre onarıcı etki göstermektedir.
  • Bu süre zarfında, hastanın kullanacağı ilaçlar listelenmeli, hızlı bir şekilde temin edilmeli ve takip edilerek kendisine verilmelidir.
  • Doktor kontrolleri ihmal edilmemeli ve süreçte sağlık kuruluşu ile irtibat halinde olunmalıdır.
  • Motivasyon, bu dönemde büyük önem taşımaktadır. İyi bir ruh haline sahip olmak, aynı zamanda fiziksel açıdan da iyi olmanın yolunu açmaktadır. Bu nedenle hastaya bu süreçte hafif müzikler dinletilebilir, el işi gibi bedenen yorulmayacağı küçük aktiviteler önerilebilir veya zihnini aktif tutmasını sağlamak amacıyla bulmaca çözmesi de tavsiye edilebilir.
  • Ve tabi ki sigara veya alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durulması gerektiği de önemle vurgulanmaktadır.

ameliyat sonrasi iyilesme sureci 3

Geçirilen herhangi bir operasyon sonrası dönemde, sözü edilen kurallara riayet edilmesi; iyileşme sürecine büyük katkılar sağlar. Bunun yanı sıra, aynı zamanda hastaya kendini değerli hissettirir ve bu da mental açıdan bakıldığında oldukça önemlidir.

Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci İle İlgili Video

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu