Yaşam

Akvaryum Bitki Bakımında 5 Önemli Adım

Yapay akvaryum bitkileri bakım gerektirmediği için tercih edilirken, balıkların sadece görünüşten daha fazlasına ihtiyacı vardır. Canlı akvaryum bitkileri aşağıdaki faydaları sağlar:

  • Balık gübresindeki nitrat içeriği strese ve zamanla ölüme neden olabilir. Öte yandan, bu nitratları besin kaynağı olarak kullanan canlı bitkiler, nitrojen döngüsüne ve akvaryum suyunun temizlenmesine yardımcı olur.
  • Nitratlara ek olarak, amonyak ve fosfatları emerek dengeli su kimyasının korunmasına da yardımcı olur.
  • Canlı bitkiler, birden fazla balığın bir arada yaşadığı bir akvaryumda ek barınak sağlar. Ayrıca balıkların saklanmalarını sağlar ve akvaryuma yaklaşıldığında strese girmesini engeller.
  • Akvaryum ekosistemindeki faydalı bakterilerin kolonizasyonuna yardımcı olur.
  • Temel besinler ve ışık emilimi için alglerle rekabet ederek büyümelerini engeller.
  • Canlı bitkiler karbondioksiti emer ve oksijen üretir.

Akvaryum Bitki Bakımında 5 Önemli Adım

Akvaryum Bitki

Akvaryum Kumu

Kumsuz büyüyebilen akvaryum bitkisi türleri olsa da, çoğunun kök salması için kum, taş ve diğer maddeler gerekir. Ayrıca kum ve taşlar balıklardan gelen organik atıkları biriktirebildiğinden akvaryumun daha temiz görünmesini sağlar. Akvaryum kumunun nasıl görünmesi gerektiğini merak ediyorsanız, işte püf noktası:

  • Büyümek için basit bir besin kaynağına ihtiyaç duyan bitkiler için 2-3 mm’lik bir akvaryum bitki kumu önerilir.
  • Balıklara zarar verebileceğinden keskin çakıl ve taşlardan kaçınılmalıdır.
  • Bitki büyümesini desteklemek ve suyun pH’ını dengelemek için kuma çeşitli katkı maddeleri ekleyebilirsiniz.Örneğin, pH’ı düşürmek için turba kullanılırken, onu arttırmak için mercan kalıntıları kullanılır.
  • Ayrıca herhangi bir besin maddesi içermeyen normal kuma akvaryum bitki toprağı da ekleyebilirsiniz.

Tohum Yetiştirmek

Akvaryumunuz için hazır bitkiler satın alabilir veya kendi tohumlarınızı ekebilirsiniz. Akvaryum bitkisi tohumları nasıl yetiştirilir diye soruyorsanız iki farklı seçeneğiniz bulunuyor.

Akvaryum Dışına Dikim

Akvaryum dışına tohum ekebilir ve bitkiler filizlendiğinde akvaryuma aktarabilirsiniz. Bunun için tohum cinsine uygun toprak, akvaryum saksısı ve bol sabır gerekir.

Akvaryumda Ekim

Akvaryumda ekim yapılırken su ve balık olmamalıdır. Akvaryum bitki tohumları için besin gübrelerini destekleyen bir alt tabakaya da ihtiyacınız olacak. Doğrudan kuma ve toprağa ektiğiniz tohumlar filizlenip birkaç santim büyüdüğünde yavaş yavaş su eklemeye başlayabilirsiniz.

akvaryum bitki bakiminda bes onemli adim1

Gübre Kullanımı

Balık gübresi, bitkileri besleyebilecek organik bileşikler içerirken, bu her zaman yeterli değildir. Bu nedenle akvaryum bitkilerinin canlı ve parlak kalabilmeleri için çeşitli mineraller içeren gübrelere ihtiyaçları vardır. Bitkilerinizin kök gelişimini desteklemek için konsantre mineraller içeren kök tabletleri kullanabilirsiniz.

Akvaryum bitkilerinin çoğu sudaki besinleri kullandığından sıvı gübreler eklemeyi de düşünebilirsiniz. Sıvı gübrelerin aşırı kullanımı yosun oluşumunu teşvik edebileceğinden, kök pullarıyla dengelenmiş bir karışım kullanmak en iyisidir.

Işık Alımı

Bitkiler büyümek ve faydalı işlevlerini yerine getirmek için bir ışık kaynağına ihtiyaç duyarlar. Ancak canlı bitkilerin sağlıklı gelişimi için ışık ve karbondioksit dengesinin sağlanması gerekir. Işık karbondioksiti aştığında akvaryum bitkilerinin yapraklarında yosun sorunları gelişebilir.

akvaryum bitki bakiminda bes onemli adim3

Işıktan daha fazla karbondioksit varlığında akvaryum bitkilerinin fotosentez kapasitesi azalır ve balıkların sağlığı tehdit edilir. Büyümeyi dengelemek için, tam spektrumlu akvaryum ışıklarıyla günde yaklaşık 10 ila 12 saat aydınlatma sağlamalısınız.

Yeterli Karbondioksit

Canlı akvaryum bitkilerinin hızlı büyümesi için yeterli karbondioksit sağlayın. Ek karbondioksit her akvaryum bitkisi için temel bir gereklilik olmasa da hızlı büyüme için mükemmel sonuçlar yaratır. Akvaryumdaki doğal karbondioksit, balıkların solunumu ve organik maddelerin ayrışması yoluyla salınır. Genellikle bitki büyümesi için yetersiz olan bu kaynakları takviye etmeniz gerekebilir.

Akvaryum Bitki Bakımı İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu