Akıllı Lens Nedir? Kimlere Uygulanabilir?
Akıllı lens, özellikle 40 yaş üzeri katarakt hastalarının tedavisinde kullanılan göz içi lensleri olarak bilinir. Bu lensler, hastaların uzağı, yakını ve orta mesafeleri net bir şekilde görmelerine olanak tanır. Akıllı lensler ayrıca trifokal lens olarak da adlandırılırlar ve hastalar için gözlük kullanımına gerek kalmaz.
Günümüzde akıllı lensler, katarakt ameliyatlarındaki monofokal lenslerin yanında tercih edilen bir seçenek haline gelmiştir. Katarakt ameliyatları sırasında kullanıldığında, akıllı mercekler sayesinde hastaların farklı odak noktalarını görebilmesi sağlanır ve ekstra gözlük kullanımına gerek duyulmaz.
Akıllı lens, hastaların görüş alanına ve odaklanmak istedikleri noktaya göre esneyebilir. Böylece hastaların tüm mesafelerde kaliteli ve net bir görüş elde etmesi mümkün olur. Akıllı lensler aynı zamanda miyop, hipermetrop ve astigmat gibi lazer tedavisine uygun olmayan hastalar için de bir seçenek olarak kullanılabilir.
Akıllı Lenslere Neden İhtiyaç Duyulur?
Her insanın gözünde doğal bir lens bulunur. Bu lens saydam ve elastiktir. Bu sayede her yakına veya uzağa bakışta, mesafe ne olursa olsun odaklanabilmemize yardımcı olur. Ancak yaş ilerledikçe, bu doğal lens esnekliğini kaybeder ve yakındaki nesnelere odaklanma yeteneği azalır. Zaman içinde saydamlığını da kaybeder ve katarakt oluşumuna neden olur.
Günümüzde 40 yaş civarında esnekliğini kaybetmiş doğal göz içi lensimiz, yenisiyle değiştirilebilir. Akıllı lens olarak adlandırılan yapay mercek, deforme olan doğal lensin yerine yerleştirilir. Bu yeni lens hem uzak, hem ara mesafeye hem de yakına net bir görüntü sağlar. Ayrıca, akıllı mercek takılan hastalarda ileride katarakt oluşumu da engellenir.
Akıllı Lens Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?
Akıllı lens operasyonunda, katarakt ameliyatında kullanılan fako yöntemi uygulanmaktadır. Ancak üç odaklı göz içi lensin doğal göz merceği ile yer değiştirmesi riskli bir işlem olduğundan, zorunlu olmadıkça tercih edilmemelidir. Bu nedenle, ameliyat öncesinde çeşitli tetkikler yapılır ve hastanın uygunluğu değerlendirilir. Uygun hasta seçimi ve doğru tedavi yöntemi, başarılı bir operasyon için önemlidir. Akıllı mercek kullanımının amaçlarından biri, hastanın tüm mesafelerde optimum kalitede görüş sağlamasıdır.
Akıllı lens operasyonu öncesinde, hastanın göz kuruluğu problemi varsa öncelikle bu sorunun giderilmesi gerekmektedir. Makula dejenerasyonu olan hastalar, bu uygulama için uygun olmayabilirler. Ayrıca ileri düzey göz tansiyonu veya diabetik retinopati gibi şeker hastalığından kaynaklı hastalıkları olan kişiler de akıllı lens için uygun adaylar değildir.
Hastanın gözünün anatomik yapısı da operasyonun uygunluğunu belirleyen bir faktördür. Hasta için oldukça önemli olan kappa açısı, gözün görsel ekseni ile anatomik ekseni arasındaki mesafenin 0.4 mm’nin altında olması gerekir. Bu oran, optik biometri cihazları kullanılarak kolaylıkla tespit edilebilir.
Akıllı Lens Ameliyatı Fiyatları 2023
Akıllı lens ameliyatları, SGK kapsamında yer almadığından sigorta tarafından karşılanmamaktadır. Bu nedenle birçok hastalar, ameliyatı özel hastanelerde yaptırmayı tercih etmektedirler. Hastanenizle iletişime geçerek bu konuda daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Size akıllı lens fiyatı şu kadardır desek hata yapmış olabiliriz. Fiyatları yaptırdığınız hastaneye göre değişecektir. En doğru ve kesin bilgi için hastaneler ile iletişime geçmeniz daha doğru olacaktır.