Ağaç Nasıl Budanır? Bilinmesi Gerekenler!
Ağaç Budamanın Faydaları Nelerdir?
Ağaçları düzenli bir rutin halinde budamak, güçsüzleşen ve yaşlanan dalların kırılarak çeşitli hasarlara neden olmasını ve düşmesini önleyebilmek için gereklidir.
Ağaç budama, zayıf ve eski dalların hasara neden olmasını ya da düşmesini engellemek için gereklidir. İşte her kış ağaçları neden budamanız gerektiğinin nedenleri:
Ağaç Sağlığı: Ölü ve hastalıklı dalları budamak ağaçları sağlıklı bir yapıda tutmanın en önemli yollarından birisidir. Ağaçları yıllık olarak budama, doğru büyümeyi teşvik ederek ağaçların güçlü bir yapıda olabilmesini sağlamaktadır. Küçük dalları ve birkaç yaprak budamak dahi daha çok güneş ışığı almasına eden olarak ağacı çok daha sağlıklı bir yapıya büründürebilir.
Görünüş: Ağaçları budamanın bir başka nedeni de onların güzel gözükmesini sağlamaktadır. Çok daha canlı görünmeleri için doğal doğal formuna göre kırpılması gerekmektedir.
Güvenlik: Ölü ağaç dallarının düşmeden hemen önce budanması, altından geçen birisine ya da kendinize çeşitli zararlar vermesinin önüne geçer.
Ağaç Budamak İçin En doğru Zaman Nedir?
Ağaç budama işlemi için en uygun zaman dilimi, yılın son ve ilk ayları yani soğuk zamanlarından sonra ve yeni tomurcuklanma işlemi başlamadan öncedir. Bu da kış sonları ve ilk baharın ilk bölümleri olarak ortaya çıkmaktadır.
Eğer ki ağaç sonbaharda budandığı takdirde, sert geçebilecek kış döneminden önce çok ideal olmayabilecek ağaç büyümesi teşvik edilebilir.
Nemli ve yağmurlu zamanlarda da söz konusu ağacın budanmaması gerekmektedir. Bu durum da hastalık, bakteri ve neme neden olabilmektedir. En iyi sonucu elde edebilmek için ağacın kuru olması ve havanın güneşli olması gereklidir.
Ağacın Hangi Kısımları Budanmalıdır?
Bir ağacı düzeltmek ya da budamak için şunların da budanması gerekmektedir:
- Yollara eğilmiş düşük dallar
- Evinizin giriş alanını engelleyen veya gizleyen dallar
- Çapraz ve kesişen dallar
- Pencereleri ve ışığı engelleyen kollar
Ağaç Budama İşlemi İçin Hangi Malzemeler Gerekir?
Uzatma merdiveni ya da tek kutuplu merdiven, koruyucu gözlük, eldiven, keskin bıçak ya da keski, el testeresi, küçük testere, budama makası.
Ağaç Budarken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ağaç budandığı sırada katiyen dal kola kesim işlemi gerçekleştirilmez. Söz konusu kısım yara dokusunun oluşumundan ve kesilmesinin ardından ağacın iyileşme evresinden sorumludur.
Küçük boyutlardaki ağaç dalları budandığı sırada büyümeyi teşvik edebilmek için tomurcuğun yaklaşık olarak 1/4 inç kadarının budanması gerekmektedir.
Ağacın dallarından yırtılmış kabuğu veya küçük bir sap ayrılırsa, böceklerin girmesini önlemek ve ağacın sağlığını korumak için o bölgenin gövdeden ayrılması gerekmektedir.
Ağaç Budaması İle İlgili Videolar
https://www.youtube.com/watch?v=BeSrsld8VIg