Yaşam

Şiddete Uğrayan Kadınların Destek Alabileceği 6 Sivil Toplum Kuruluşu

instagram takipçi hilesi

Şiddet, Türkiye’nin adeta değişmeyen bir gerçeği haline dönüşmüş durumda. Kadına şiddet ile mücadele günden güne artan bir ivme ile toplumun tüm damarlarına yayılmaya da yavaş yavaş başladı. Bu mücadele örneğinin en önemli aktörlerinden biri de sivil toplum kuruluşları. Genç yaşlı birçok kadın bu kuruluşların sayesinde bir bilince sahip olarak, yalnız olmadığını hissederek, dayanışma ruhunun güçlenerek şiddet karşısında güçlü bir duvar misali durabiliyor.

siddet 8

Kadına şiddet ile mücadele eden dernekler gerekli olduğu zamanlar kadınlara sığınmasını sağlayacak yer, takip etmeleri gereken hukuki süreçler ve çeşitli konular üzerine rehberlik etmektedir. Cinsel tacize ya da fiziksel şiddete uğrayan, kendini tehlikede ya da baskı altında hisseden bütün kadınların başvurabileceği bu gönüllü platformlar üyeleri ve çalışmaları ile tüm ülkeye yayılmış durumdadır. İşte şiddete uğramakta olan kadınların başvurabilecekleri bir telefon kadar uzaklarındaki sivil toplum kuruluşları…

1) Mor Çatı

siddet 6

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için yıllardır mücadele veren ve bu konunun öncülerinden olan Mor Çatı, aile içinde şiddete maruz kalmış kadınlara hukuki ve psikolojik destek vermekle beraber baskı ve şiddet gören tüm kadınlara barınak sağlayan bir sivil toplum kuruluşudur. 1990 yılında kurulmuş olan Mor Çatı Kadın Sığınma Vakfı kadınlara sığınmanın yanı sıra hukuki yardım ve rehberlik yardımında da bulunuyor.

 İnternet Sitesi: www.morcati.org.tr

İrtibat Telefon:(212) 292 52 31-32

Adres: Katip Mustafa Çelebi Mah. Anadolu Sok. No:23 D:7-8 34433 Beyoğlu / İstanbul

2) Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV)

siddet 1

Kurulduğu ilk günden bu yana kadına yönelik şiddetle ortak mücadelenin içinde olan, şiddetten kurtulmak için başvuran kadınlara destek sağlayarak kadın istihdamı ve emeği alanlarının birçok farklı kolunda faaliyetler yürütmekte olan KADAV, 1999 yılındaki Marmara Depremi’nden sonra bölgedeki çocuk ve kadınlara hiç düşünmeksizin dayanışma için yardım eli uzatan kadınlar tarafından kurulmuştur. Dernek LGBTİ ve mahkum kadınlara dayanışma faaliyetleri, göçmen kadınlara destek ve şiddete uğrayan tüm kadınlara danışmanlık desteği gerçekleştirmektedir.

KADAV Acil Destek Hattı: 0545 220 10 22

İnternet Sitesi: www.kadav.org.tr/

Adres: Tomtom Mh. Yeni Çarşı Cd. Galatasaray Apt., No:26 Daire:8-9 Kat:4, 34433 Beyoğlu/İstanbul

İrtibat Telefon: 0212-251 58 50

3) Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu

siddet 2

2010 yılında faaliyetlerine start veren ve Özgecan Aslan davası protestoları ile tanınan platformun üstlendiği görev kadınların göz göre göre öldürülmesini engellemek, yaşamlarını kurtarmak, kadına şiddetin bitirilmesi için çalışmak, platforma yardım için ya da destek için başvurmuş olan kadınlarla birlikte, 6284 sayılı koruma kanununun uygulanabilmesi için çalışmalar yürütmek.

İrtibat Telefon: 0505 004 11 98

E-posta: kadincinayetlerinidurduracagiz@gmail.com

İnternet Sitesi: kadincinayetlerinidurduracagiz.net/

4) Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM)

siddet 5

Merkezi İstanbul’da yer alan “Kadınlara Hukuki Destek Merkezi Derneği” kadınlara birçok konuda destek sağlamaktadır. Derneğin hedeflerinden kimileri şöyle; Kadına yönelik şiddet, kadının yasal statüsü ve aile hukuku, gereken hallerde adalete olan erişimi, ulaşımı basitleştirmek, adaletin doğru bir şekilde tesisi için kesin taraf olmak, danışma ve hukuki destek hizmeti vermek, şiddete uğramış kadınların ulaşabilecekleri acil yardım hattı ekibini kurmak, işleyişi ve niteliği kadın bakış açısı ile orantılı, gerekli ihtiyacı karşılayacak düzeyde sığınaklar açılmasına vesile olmak, kadınlara psikolojik, sosyal danışmanlık hizmetleri sunmak.

Türk Hukuk Sitesi Kadın Hakları Çalışma Grubu eli ile kurulmuş olan ve yönetilen KAHDEM, aslına bakılırsa bir sanal kadın destek merkezi. Dernek, kadınlara, çocuklukta görülen şiddet, boşanma, nafaka, cinsel taciz, evlilikte şiddet ve tecavüz gibi birçok konuda gerek üyeler gerekse derneğe üye hukukçular aracılığı ile danışmanlık hizmeti verilmiştir. Kadınlar internet ortamında kimliklerini aklı tutarak sorunlarını paylaşabiliyor ve gereken desteğe ulaşabiliyorlar.

İnternet  Sitesi: www.kahdem.org.tr/

Hukuçulara soru sormak için; www.turkhukuksitesi.com/kadin_haklari.php

5) Kadın Meclisleri

siddet 4

“Kıyafetime Karışma” diyen, kadınların hak ve özgürlüklerine yapılan baskı ve saldırılara karşı sürekli bir mücadele örneği gösteren, yaşamları adına alınacak kararları kendileri almak isteyen kadınlar eli ile kurulan Kadın Meclisler, kadın cinayetleri, kadına yönelik şiddet ve tüm bu onlarla ilgili davaların sıkı bir takipçisidir. Kadınların davalarında destekçi olan ve düzenli olarak toplanan Kadın Meclisleri, bir yandan kamuoyu oluşturarak kadına şiddete ve kadın cinayetlerine dikkat çekiyor, düzenli olarak rehber ve bilgilendirici şemalar hazırlamakta. Bununla beraber Ayrıca “Şiddet karşısında hiçbir kadın asla yalnız yürümeyecek.” sloganı ile bu konu hakkında destekçi tavrını ne bir şekilde ortaya koymaktadır.

Twitter: twitter.com/kadinmeclisleri

Whatsapp Destek Hattı: 0505 004 11 98

6)  Kadın Dayanışma Vakfı

siddet 3

Merkezi Ankara’da yer alan dernek, Mayıs 1993 yılında kurulan bir sivil toplum örgütüdür. Kadına yönelik her türlü şiddet türü ile mücadeleyi amaç edinen bu bağımsız kuruluş olan vakıf, medyaya ve kamuoyuna yönelik gerçekleştirmiş olduğu çalışmaları ile kadına uygulanan baskı ile kadına yönelik şiddetin özgürleşmesini sona erdirmeye yönelik toplumsal değişimlere katkıda bulunmaktadır. Bununla birlikte çeşitli eğitim programları eli ile kadına yönelik şiddetle mücadelede, Kadın Danışma Merkezine başvuru yapan kadınlara, Meslek elemanlarına ve vakıf gönüllülerine yönelik bilinç aşılaması yapmaktadır.

Kadın Danışma Merkezine yaşadığınız şiddet nedeniyle, psikolojik, hukuki ve sosyal destek almak adına çalışma saatleri çerçevesinde telefonla, merkeze ulaşarak e-posta veya yüz yüze olarak ulaşabilirsiniz. Merkez, Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Cuma günleri saat 11.00-17.00 arasında; Perşembe günlerinde ise 13.00-17.000 arasında açık bulunmaktadır.

Adres: Mithatpaşa Caddesi No: 10/11 Sıhhiye- Ankara

İletişim Telefon: (0312) 432 07 82 – 430 40 05

E-posta: bilgi@kadindayanismavakfi.org.tr

İnternet Sitesi: kadindayanismavakfi.org.tr/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu