DepremYaşam

AFAD Gönüllüsü Nasıl Olunur? Nereden Başvurulur? Şartları Neler?

AFAD Gönüllüsü Nasıl Olunur? Nereden Başvurulur? Şartları Neler? AFAD Gönüllülük Programı ile afet yönetiminin herhangi bir aşamasına gönüllü olarak katılmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler dahil edilmekte, sorumluluk alanlarının belirlenmesi, eğitimlerle yeteneklerinin geliştirilmesi ve gönüllülük sistemindeki performanslarının izlenmesi amaçlanmaktadır.

AFAD Gönüllüsü Nasıl Olunur? Nereden Başvurulur? Şartları Neler?

AFAD gönüllüleri, afetin her aşamasında etkin bir şekilde çalışabilmeleri için afet öncesi, sırası ve sonrasında ihtiyaç duyulan alanlarda eğitim alacak, toplumu afetlere ve acil durumlara karşı daha dirençli hale getireceklerdir.

AFAD Gönüllüsü Kimdir?

AFAD gönüllüsü, afet ve acil durum öncesi, sırası ve sonrasında fiziki gücünü, zamanını, bilgisini, yeteneklerini ve deneyimlerini topluma fayda sağlama arzusuyla ve hiçbir maddi beklenti olmaksızın topluma hizmet faaliyetlerine katkıda bulunmak için kullanan kişilerdir. Dayanışma içinde afet bölgelerinde hiç bir maddi beklenti içinde olmadan çalışmalarını yürütürler.

AFAD Gönüllülük Projesi Hedefleri Nelerdir?

afad gonullusu nedir 4

  • Refleksli, proaktif, hızlı müdahale edebilen ve AFAD ekibiyle birlikte afet ve acil durum faaliyetleri organize edebilen gönüllüleri işe almak, elde tutmak ve teşvik etmek için bir AFAD gönüllülük sistemini inşa etmek.
  • Eğitim, faaliyetler ve tatbikatlarla AFAD gönüllülerinin kapasite ve yeteneklerini geliştirmek.
  • AFAD gönüllülerinin gücünü aktif hale getirerek, afet ve acil durumların neden olduğu maddi ve manevi kayıpları en aza indirmek, toplumun afet ve acil durumlara karşı direncini artırmak.
  • Afetlerden ve acil durumlardan etkilenen topluluklara daha etkili hizmetler sağlamak.
  • Toplumda gönüllülük bilincinin yaygınlaşmasına katkıda bulunmak.

AFAD Gönüllülük Sistemi Eğitim Programı

afad gonullusu nedir 2

Bu programın amacı, AFAD’ın depremheyelan, sel ve yangın gibi afet ve acil durumlara müdahalesine destek olmak, bilgi, beceri ve yaşama isteğine sahip, yaşam için yaşama ilkesine dayalı gönüllüler yetiştirmek ve geliştirmektir.

AFAD Gönüllü Eğitim Programı; online, yüz yüze ve saha eğitimleri içermektedir. Eğitim programı, AFAD Gönüllülerine Dayanıklılık düzeyinde eğitimler vererek afet farkındalığını artırmak, afet ve acil durumlarda toplum direncini güçlendirmek amacıyla tasarlanmış üç modülden oluşmaktadır. Bu modüller şunlardır;

  • Temel AFAD Gönüllü Eğitim Programı
  • Destek AFAD Gönüllü Eğitim Programı
  • Uzman AFAD Gönüllü Eğitim Programı

AFAD gönüllülük sisteminde eğitimlerin yanı sıra huzurevlerini ziyaret etmek, kan bağışı yapmak, okullarda kütüphane kurmak, fidan dikmek gibi sosyal faaliyetler ve görevlere de yer verilmektedir. AFAD tarafından belirlenen ve Gönüllülük Portalı üzerinden eğitim, tatbikat, sosyal etkinlik ve görevlere katılan AFAD gönüllülerine puan verilecektir. Bu puanlar ile gönüllülere küçük hediyeler gönderilecektir.

AFAD Gönüllü Başvuru Şartları Nelerdir?

afad gonullusu nedir

AFAD gönüllüsü olmak için genel olarak aşağıdaki şartları yerine getirmeniz gerekmektedir;

  • AFAD gönüllüsü olmak için 15 yaşını doldurmuş ve T.C. vatandaşı olmanız gerekmektedir.
  • Gerekli eğitimleri alabilecek yeterli zamana sahip olmanız gerekmektedir.
  • AFAD gönüllüsü olmak isteyen kişilerin afet bölgelerinde görev almaları için sağlık durumlarının bu alanlarda çalışmaya uygun olması ve seyahate uygun olması gerekmektedir.

AFAD Gönüllüsü Nasıl Olunur? Nereden Başvurulur?

AFAD gönüllüsü olmak için e-devlet üzerinden (https://www.turkiye.gov.tr/afad-gonulluluk-basvurusu-ve-takibi) başvuru yapmanız gerekmektedir. Başvurunuzu yaptıktan sonra gelen SMS ile gönüllü portalına (https://gonullu.afad.gov.tr) yönlendirileceksiniz. Gönüllü AFAD adayları bu portal üzerinden eğitim, faaliyet ve görevlerini takip edebilecektir.

AFAD Gönüllüsü İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu