Açık Deniz Korkusu: Talassofobi Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Talassofobi Nedir?
Genellikle okyanus korkusu olarak adlandırılan bu korku, okyanuslar, göller ve hatta yüzme havuzları gibi derin su kütlelerinin yoğun korkusudur. Deniz fobisi bir anksiyete bozukluğu olarak sınıflandırılır. Spesifik fobileri olan kişiler, durumla orantısız, şiddetli sıkıntıya, paniğe neden olan ve belirli uyaranlar tarafından tetiklenen yoğun korkular yaşarlar. Tedavi edilmezse, bir kişinin hayatını büyük ölçüde sınırlayabilir. Bu fobisi olan kişiler artan kaygı yaşayabilir ve plaja gitmek, tatilde havuzlu otellerde kalmak, denizde film izleyememek gibi eskiden keyif aldıkları aktivitelerin birçoğunu yapamayabilirler.
Talassofobi Belirtileri Nelerdir?
Okyanus fobisi de dahil olmak üzere belirli fobilerin nedeni bilinmemektedir. Sebepler vakadan vakaya değişebilir ve genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonunun sonucu olduğu düşünülmektedir.
Genetik: Araştırmalar belirli genleri belirli fobilerle ilişkilendirmiş olsa da, okyanus fobisi üzerinde hiçbir genetik araştırma yapılmamıştır. Ancak insan atalarının derin sulardan korktuklarına ve bu korkuyu genetik bir miras olarak aktardıklarına inanılmaktadır. Elbette bu teori deterministik değildir, ispatlanmamış bir teoridir ve araştırılmaktadır.
Travmatik olaylar: Bu korku travmatik bir olaydan da kaynaklanabilir. Örneğin, bu fobinin ortaya çıkmasında, çocukken boğulma riski altında olmak, birinin boğulmasına tanık olmak, okyanusla ilgili korkunç hikayeler duymak gibi birçok faktör rol oynayabilir.
Deniz fobisi, diğer spesifik fobilere benzer semptomlara sahiptir. Deniz fobisi ile diğer spesifik fobiler ve anksiyete bozuklukları arasındaki fark, tetikleyicilerin derin su kütleleri ve bunlarla ilişkili görüntü ve açıklamalar olmasıdır.
- Ani kaygı ve korku
- Terlemek
- Kuru ağız
- Çarpıntı
- Göğüs ağrısı
- Kontrolü kaybetme korkusu
- Ölüm korkusu
- Sudayken dibe dokunamamak
- Deniz taşımacılığı
- Suda geçen korku filmleri
- Boğulma korkusu
Talassofobi Nasıl Tedavi Edilir?
Tüm fobiler gibi, okyanus fobisi de bir akıl sağlığı uzmanı tarafından teşhis edilebilir. Teşhis genellikle belirli korkular, kaçınma davranışları ve korkuların devam etmesi gibi konuları içerir.
- Talassofobi teşhisi konması için, kişinin aşağıdakilere sahip olması gerekir:
- Belirli uyaranlar için mantıksız, aşırı ve orantısız korku durumları
- Korkunç uyaranlara maruz kaldığında kalıcı ve ani korku
- Korkunç heyecanlardan, derin sulardan kaçma eylemi
- En az 6 ay süreyle devam eden korku
- Kaygı ve kaçınma davranışları nedeniyle klinik olarak belirgin sıkıntı veya yaşamda bozulma
Fobiler söz konusu olduğunda, okyanus fobileri için de geçerli olan birkaç farklı tedavi vardır. Maruz bırakma terapisi, bilişsel davranışçı terapi ve korku azalıncaya kadar bir uyaranı maruz kalma düzeyi olarak kullanan başa çıkma terapisi, bu tür fobiyi tedavi etmek için kullanılan yöntemlerdir.