Sağlıklı Yaşam

5 Nadir ve Korkunç Nörolojik Bozukluk

instagram takipçi hilesi

Nörolojik bozukluklar, beyin, omurilik ve sinirler dahil olmak üzere sinir sistemini etkileyebilen bir dizi durumdur. Bu bozukluklar, bir kişinin hareketini, duyumunu ve bilişsel yeteneğini etkileyebilecek semptomlar ile zayıflatıcı ve yaşamını değiştiren etkileri olabilir.

Alzheimer ve Parkinson hastalığı gibi bazı nörolojik bozukluklar iyi bilinip yaygın olarak tartışılırken, çok az kişinin farkında olduğu pek çok nadir ve ürkütücü nörolojik bozukluklar vardır. Nadir ve zayıflatıcıdan dehşet verici olana kadar, bu bozukluklar yıkıcı oldukları kadar büyüleyicidir. İşte;

5 Nadir ve Korkunç Nörolojik Bozukluk

Ayna Dokunuş Sinestezisi

norolojik bozukluk 1 768x576 1

Mirror-Touch Sinestezi, araştırmacıların son yıllarda daha fazla üzerinde çalıştıkları büyüleyici bir nörolojik durumdur. Bir duyunun uyarılmasının başka bir duyunun uyarılmasına yol açabileceği bir durum olan sinestezi ailesine aittir.

Ayna Dokunma Sinestezisi durumunda, kişiler fiziksel olarak dokunulmasalar bile başka bir kişi ile aynı hissi yaşayabilirler. Örneğin, başka birine dokunulduğunu görmek veya bir his hissetmek, bu durumdaki kişide gıdıklanma veya karıncalanma hissi gibi fiziksel bir hissi tetikleyebilir. Bu durumun yoğunluğu ve süresi değişebilir, bazı kişiler kısa duyumlar yaşarken diğerleri daha uzun süreli duyumlar yaşayabilir.

MTS sinestezisi olan bireylerin, durumu olmayanlara göre daha empatik olup olmadığını sorgulayan bazı araştırmalar var. Birkaç çalışma, MTS’li bireylerin gelişmiş empati sergileyebileceğini ve bunun da daha özverili davranışlara yol açabileceğini göstermiştir. Ayrıca 2018 araştırması, MTS’nin duygusal reaktiviteyi artırabileceğini ve duyguları tanıma kapasitesini geliştirebileceğini gösteriyor.

Cotard Sendromu

norolojik bozukluk 2

Cotard sendromu, kişinin öldüğüne, var olmadığına veya iç organlarını veya kanını kaybettiğine dair kuruntulu inançla karakterize nadir görülen bir akıl hastalığıdır. Adını, durumu ilk kez 1880‘lerde tanımlayan Fransız nörolog Jules Cotard‘dan almıştır.

Cotard sendromunun semptomları kişiden kişiye değişebilir, ancak bazı yaygın semptomlar arasında depresyon, kaygı, kendini ihmal etme, sanrılar ve halüsinasyonlar yer alır. Cotard sendromlu bazı kişiler, Tanrı’nın veya şeytanın varlığını bile inkar edebilir. Şiddetli vakalarda, Cotard sendromlu kişiler, zaten öldükleri için beslenmeye ihtiyaçları olmadığına inanarak yemek yemeyi veya içmeyi reddedebilir.

Cotard sendromunun kesin nedeni hala tam olarak anlaşılamamıştır, ancak bazı araştırmacılar bunun biyolojik, psikolojik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanabileceğine inanmaktadır. Olası nedenler arasında beyin hasarı, bipolar bozukluk, şizofreni ve uyuşturucu kullanımı yer alır.

Cotard’a çeşitli koşullar neden olabileceğinden, tüm vakalar için evrensel bir tedavi yoktur. Umut verici sonuçlar veren bazı tedaviler ise şunları içerir; antipsikotik ilaçlar, antidepresanlar, psikoterapi ve hatta elektrokonvülsif terapi.

Prosopagnozi

norolojik bozukluk 3

Yaygın olarak yüz körlüğü olarak bilinen prosopagnosia, kişinin yüzleri tanıma yeteneğini bozan nadir bir nörolojik bozukluktur. Durum beyin hasarından kaynaklanabilir veya doğumdan itibaren mevcut olabilir. Beynin yüz tanımadan sorumlu fusiform girus hasarı, prosopagnozinin en yaygın nedenidir. Bununla birlikte, bazı insanlar, genetik bir mutasyondan kaynaklandığına inanılan durumla doğarlar.

Prosopagnozisi olan kişiler yüz özelliklerini hala görebilir ve algılayabilir, ancak bunları belirli bir kişiye bağlayamazlar. Ayrıca daha önce tanıştıkları kişilerin yüzlerini uzun süredir tanıyor olsalar bile hatırlamakta zorlanabilirler. Prosopagnozisi olan bazı kişiler, arabalar veya binalar gibi diğer nesneleri tanımakta da zorlanabilirler.

Uzmanlar, prosopagnozinin kesin prevalansına dair net bir anlayışa sahip değiller. Bazı araştırmalar, bireylerin %2,5 kadarının bir dereceye kadar doğuştan prosopagnoziye (gelişimsel prosopagnozi olarak da bilinir) sahip olduğunu ileri sürmektedir.

Uzaylı El Sendromu

norolojik bozukluk 4 780x390 1

Uzaylı El Sendromu (AHS), uzuv hareket kontrolünü etkileyen nadir bir nörolojik bozukluktur. Aynı zamanda anarşik el veya Dr. Strangelove sendromu olarak da bilinir. AHS’li bireyler, kendi aklı varmış gibi görünen ellerinden birinin istemsiz hareketlerini yaşarlar. AHS belirtileri kişiden kişiye değişebilir.

Çoğu durumda, etkilenen el, kişinin niyetine zıt eylemler gerçekleştirecektir. Örneğin, kişinin kaçınmak istediği bir şeye dokunmak için el uzanabilir. El ayrıca düğmeleri veya fermuarları çözebilir ve hatta kişinin yüzüne çarpabilir. Bazı durumlarda, etkilenen elin nesneleri tutma ve sıkıca tutma eğilimi olabilir, bu da kişinin bunları bırakmasını zorlaştırabilir.

AHS, genellikle ameliyat veya yaralanmadan kaynaklanan beyin hasarından kaynaklanır. Bu hasar, beynin uzuv hareketlerini kontrol eden farklı bölümleri arasındaki iletişimi etkileyebilir. Bazı durumlarda AHS, epilepsi veya demans gibi diğer nörolojik bozukluklarla ilişkilendirilebilir.

Rahatsız edici bir vakada, 77 yaşındaki bir kadın otururken ve televizyon izlerken aniden sol elinin kendi kendine hareket ettiğini fark etti. Kontrol edemedi ve yüzünü ve saçını bile okşayarak neredeyse 30 dakika hareket etmeye devam ettiğini belirtti.

Kleine-Levin Sendromu

norolojik bozukluk 5 768x432 1

Uyuyan Güzel Sendromu olarak da bilinen Kleine-Levin Sendromu (KLS), başta ergenler ve genç erişkinler olmak üzere milyonda yaklaşık bir ila iki vakayı etkileyen nadir bir nörolojik bozukluktur. Semptomları, tekrarlayan aşırı uyku atakları, değişen davranış ve bilişsel bozuklukları içerir.

Bu bölümler sırasında, bireyler, yiyecek ve su ihtiyacında azalma ile günde 20 saate kadar uyuyabilir. KLS’nin diğer semptomları, dürtüsellik, sinirlilik ve hiperseksüalite gibi değişmiş davranışların yanı sıra kafa karışıklığı, oryantasyon bozukluğu ve hafıza kaybı gibi bilişsel bozuklukları içerebilir.

KLS, insanları genellikle bir haftadan birkaç aya kadar süren kısa bir süre için etkiler. Ataklar arasındaki dönemlerde kişi herhangi bir belirti göstermez. KLS’nin nedenleri bilinmemektedir ve tedavisi yoktur. Kişi birkaç haftada veya ayda bir birkaç bölüm yaşayabilir ve KLS kendi kendine düzelmeden önce on yıl veya daha uzun sürebilir.

Epizotlar sırasında, hastaların yaklaşık %50’si hiperseksüalite ile uyumlu semptomlar sergiledi. Bu belirtiler erkeklerde kadınlara göre daha yaygındı. Erkeklerde semptomlar arasında artan veya aleni mastürbasyon, kendini teşhir etme, müstehcen dil kullanma, cinsel organları okşama ve istenmeyen cinsel yaklaşımlar yer alıyordu.

Bazı vakalarda, bu uygunsuz cinsel yaklaşımlar, kadın bakım personeline, kadın ziyaretçilere, hastanın kız kardeşlerine, kızlarına veya diğer kadın akrabalarına ve bunların üçünde başka bir erkeğe saldırmayı içeriyordu. Cinsel kompulsiyonlara ek olarak, bazı hastalar kompülsif olarak şarkı söylemeye, vücutlarını sallamaya, dudaklarını çiğnemeye, duvarlara yazı yazmaya, duvar kağıtlarını sökmeye ve bir şeyleri ateşe vermeyi arzu etmeye başladılar.

5 Nadir ve Korkunç Nörolojik Bozukluk ile İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi

Başa dön tuşu