25. Kare Tekniği Nedir? Nasıl Uygulanır?
25.Kare tekniği, bir insanı en iyi şekilde yönlendirmenin en etkili yollarından birisi kişinin bilinçaltına mesajlar yollayarak yaptırmaktır. Bilinçaltı mesajları yada toplum içerisinde bilinen ismiyle subliminal mesaj, anlatılmak ve yönlendirilmek istenilen olayı başka bir objenin içerisine bir işaret ya da yazılı olarak gizlenmesidir.
25.Kare Tekniğinin Etkisi Nedir?
25.kare tekniği de tam olarak burada karşımıza çıkıyor. Yapımcılar yaptıkları reklam ve sinema filmlerinde 25.kare tekniğini kullanarak izleyicilerin bilinçaltına mesaj gönderiyorlar. Ne kadar etkili olduğu yıllardır tartışılsa da şüphesiz ki etkisi çok fazla.
Filmler, reklamlar gibi videolu içerikler hızla akan karelerin art arda gelmesiyle oluşmaktadır. Sinema 24, televizyonda da 25 kare art arda gelerek 1 saniyeyi oluşturmaktadır. Zaman içerisinde çakal televizyoncular biz bu karelerin arasına bir kare daha atsak kim fark edebilir ki deyip ilk bu tekniği 1957 yılında, James Vicary ” Picnic” adlı filminde bunu denemeye karar veriyor.
Filmde her 5 saniyede bir, saniyenin 1/3000’ne denk gelecek şekilde patlamış mısır ye veya kola iç gibi frameler yerleştiriyor ve sinema salonunda film arasında patlamış mısır ve kola satışları büyük bir artış yakalıyor. Bu tekniğe de 25.kare ile bilinç altına mesaj yollama deniliyor.
Bu mesajlarla en kolay çocukları etki altına alacaklarını bildikleri için sübliminal mesajlar en çok çizgi filmlerde ve reklam filmlerinde kullanılmaktadır. Mesajlarda en çok ürünlerin satışlarını arttırmaya odaklı semboller, logolar, simgeler ve masonik ögeler kullanılıyor. Yeni yetişen neslin bilinç altına bu mesajları gün içerisinde onların en çok vakit geçirdiği ve vakit geçirmekten zevk aldığı mecralara yerleştirerek işlemek istiyorlar.
İnsanlar, bu tekniğini kullanarak kişinin bilinçaltına kendi isteğinin dışında hayatına, fikirlerine ve düşüncelerine yön verebileceğinden, TBMM’de 15 Şubat 2011 tarihinde kabul edilen 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 9.maddesinin 2.fıkrası gereği “Ticarî iletişimde bilinçaltı teknikleri kullanılamaz.” maddesi ile bu tekniğin kullanımını yasaklamıştır.