2023 İK Trendleri
2023 İK Trendleri: Artan teknoloji kullanımı ve yapay zeka iş yaşamınında köklü değişim ve dönüşümler yarattı. Bu bağlamda, 2023 insan kaynakları endüstrisinde ne gibi değişim ve dönüşümler yaşandı, küresel ve yerel trendler nelerdir? Bu yazı 2023 yılında İK alanındaki tüm yeni trendler hakkında size detaylı bilgiyi veriyor olacak.
Artan Yapay Zekâ Kullanımı
Verimliliği ve üretkenliği artırmak için yapay zekâ ve otomasyon daha fazla şirket tarafından benimsendi. Bu teknolojiler, tekrarlanan görevleri otomatikleştirmek, büyük miktarda veriyi işlemek ve daha doğru tahminler yapmak için artık daha yaygın kullanılıyor. İnsan Kaynakları profesyonelleri de yapay zekaya dayalı yazılım ve programları oldukça etkin kullanan birimler arasında.
Özellikle, aday bulma ve özgeçmiş tarama gibi işe alım süreçlerinde yapay zekâ kullanımında bir artış görülüyor. Yapay zekâ ayrıca işe alım sürecindeki önyargıları ortadan kaldırmada ve işe alım yöneticilerinin karar verme sürecini iyileştirmede başarı gösteriyor.
Bu da ekipleri daha karmaşık ve yaratıcı görevlere odaklanmaları için bir avantaj oluşturuyor. Tüm bu gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda 2023 İK profesyonelleri için daha “insan” odaklı bir yıl olmaya devam ediyor.
Sosyal Etkileşim ve Bağlar
Yazılım ve yapay zekâ insan kaynakları alanında giderek daha fazla görevi devralıp otomatikleştireceğinden, sosyal beceriler her zamankinden daha önemli hale gelecek. Özellikle de teknoloji tarafından gerçekleştirilemeyen çalışan uyumu, çalışan bağlılığı, kapsayıcılık, wellbeing, kurum içi iletişim, yaratıcılık gibi sosyal beceriler daha da talep görecek.
2023 İK Trendleri
Esnek Çalışma Modelleri
Esnek çalışma seçeneklerinin 2023’te trend olmaya devam edeceği kesin. İş yeri teknolojisinin ve sanal olarak iş birliğine dayalı araçların hızlı gelişimi ve başarılı kullanımı, uzaktan çalışmanın kalıcı olması için gerekli zemini hazırladı. Uzaktan ve hibrit çalışan (yarı ev yarı ofis) birçok şirket, artan iş tatmini, iş-yaşam dengesi, üretkenlik ve işveren için maliyet tasarrufu gibi sebeplerden ötürü, esnek çalışma modellerini pandeminin ardından kalıcı hale getirdi.
Wellbeing Uygulamalarına Yatırım
Artan tükenmişlik ve bitkinlik hissi performansı olumsuz etkiliyor. Kuruluşlar bu zorluğun üstesinden gelmek için geçtiğimiz yıllarda iş yerinde duygusal desteğin ve refahın önemini vurguladı. Şirketler muhtemelen çalışanların ruh sağlığı desteğine odaklanmaya devam edecek.
Duygusal desteğin, şirket çalışanlarının özel ihtiyaçlarına göre uyarlanması ve tek seferlik bir girişimden ziyade sürekli hale getirilmesi için planlamalar yapılması da 2023’teki trendler arasında. Böylece, işverenler ruh sağlığı uzmanlarına terapi ve farkındalık seansları için ya kurum içinde ya da dışardan destek alarak çalışanlarının refahına daha fazla yatırım yapacak. Konu hakkında daha detaylı bilgi için wellbeing adlı yazımıza göz atın.
İş Dönüşümü ve Değişiklik Yönetimi
Salgının getirdiği sosyal izolasyon gençleri sert bir şekilde etkiledi: Z Kuşağı, müzakere etme, ağ oluşturma, kalabalığın önünde kendinden emin bir şekilde konuşma ve yüz yüze bir ortamda uzun saatler çalışmak için gereken sosyal dayanıklılığı ve dikkati geliştirme gibi yumuşak becerileri geliştirmeyi kaçırdı.
Dijitalleşme ile daha eski kuşaklarda beceri boşlukları oluştu. Bu ve bunun gibi sebepler iş dünyasında maliyeti düşük ve kazanımı fazla olan bir stratejik yöntem geliştirerek tersine mentorluk programlarını daha sık uygulamaya başladı.
Diğer yandan, teknoloji ve otomasyon talep edilen becerileri değiştirerek çalışanları mevcut yeteneklerini güncellemeye ve yeni yetenekler kazanmaya itti. Reskilling ve upskilling 2023 ve sonrasında insanların farklı roller üstlenmelerini ve farklı deneyimler kazanmalarını sağlayacak yeni uygulamalar arasında.