Anne ve Çocuk

12 Aylık Bebeğin Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

12 Aylık Bebeğin Gelişimi Nasıl Olmalıdır? Bu ayın sonunda bir yaşına girmek üzere olan bebekler çevrelerini daha çok merak edeceklerdir. Nesnelerin adlarını öğrenmeye çalışır. Ebeveynlerine işaret ettiği nesnenin adını sorabilir. Bebek konuşurken aktiftir ve bilinçli olarak anne ve baba gibi şeyler söyler. Nesnelere farklı adlar verilebilir. El ve kol hareketlerini kullanmadan kendisine söylenenleri anlayabilir ve kendisinden isteneni yapabilir.

12 Aylık Bebeğin Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

Kendi başına özgürce hareket edebilmenin keyfini çıkarmaya çalışır. Henüz çevresindeki tehlikelerin farkında olmayan bir bebek için uygun bir ev olmalıdır. Bebeğin yaşam alanında dolap kapağının kilitlenmesi, keskin köşeli mobilyaların kaldırılması gibi önlemler alabilirsiniz.

Bu süre zarfında bebekler ebeveynlerinin parmaklarını tutarak yürüdüklerinde kendilerini daha güvende hissederler. 12 aylık bebek yürümeyi öğrenmeye başladığında altlı ayakkabı giyilmesi önerilmez. Koordinasyonu ve dengeyi sağlamak için sadece çorap veya patik ile yumuşak tabanlı ayakkabı giymeniz bebeğinizin daha kolay ve daha dengeli yürümesine yardımcı olacaktır.

Bu dönemdeki bebeklerin konuşabildiklerinden çok daha fazlasını anladıkları, sıklıkla jest ve mimiklerle iletişim kurdukları görülmektedir. Sarılmak istediğinizde kolu kaldırmak, sarılmak istediğinizde parmak uçlarınızla işaret etmek gibi 12. ayda yaygın olarak kullanılan hareketlerdir.

12 aylik bebegin gelisimi nasil olmalidir6 768x511 1

Bebekler bir süreliğine anlayamadıkları sesler çıkarırlar ve 12 aylık olduklarında ilk kez kelimeleri doğru bir şekilde söyleyebilirler. Çevresine çok önem verir. Etrafındaki insanların neredeyse her hareketini dikkatle gözlemler. Zaman zaman onları taklit eder.

12 aylık bir bebek gözlük takmaya, saçını taramaya, giyinmeye, masayı silmeye veya telefona dokunmaya çalışırken görülebilir. Sevimli görünen bu durum bazen bebek için tehlike yaratabilir. Bir ebeveynin hap yutmasını izlemek, bebeğin aynı eylemi taklit etmeye çalışmasına neden olabilir. Bu nedenle ebeveynler, bebeklerinin her hareketini izlemeli ve onun için tehlikeli olabilecek herhangi bir şeyi elinin altında bırakmamaya dikkat etmelidir.

12 aylik bebegin gelisimi nasil olmalidir1 768x512 1

Her bebek farklı geliştiği için bazı bebekler bu süre zarfında desteksiz ayakta durabilirken bazıları da yürümeye başlayabilir. Bazı bebekler yürümeyi öğrendiklerinde bile daha hızlı hareket etmek için emeklemeyi tercih edebilirler. 12 aylık bebek zamanla yavaş yavaş yürümeyi öğrendi ve yürürken durup yön değiştirebildiğini keşfeder.

Bu dönemdeki bebekler çok aktiftir ve tırmanmayı, yuvarlanmayı ve diğer eylemleri severler. Bunu yapmasına izin verilmeli ancak olası tehlike anlayabileceği şekilde anlatılmalı ve bebek sürekli gözlenmelidir.

12 aylik bebegin gelisimi nasil olmalidir4

12 aylık bir bebek eline aldığı hemen hemen her nesneyi inceleyecek, sallayacak, dürtecek ve yere düşürecektir. Hareket eden ve ses çıkaran nesneler daha çok dikkat çeker. Bu nedenle bebeğinize oyuncak alırken önceliği onun yaş grubuna uygun ya da ses çıkarabilen oyuncaklar seçmeye verebilirsiniz.

Olası boğulma tehlikelerini ortadan kaldırmak için küçük parçalar içermeyen oyuncakları tercih edin. Bazı bebekler pelüş oyuncakları sever. Aslında, hemen hemen her bebeğin favori bir peluş oyuncağı vardır ve onu başkalarıyla değiştirmek konusunda isteksizdirler. Çoğunlukla oyuncaklardan çok insanlarla oynamayı veya oynamayı tercih eder.

12 Aylık Bebeğin Sağlık Kontrolü Ne Zaman Yapılmalıdır?

12 aylik bebegin gelisimi nasil olmalidir2

Bebeğin 12. ayına kadar doktor ziyareti planlanmalıdır. Doktorunuz bebeğinizin genel sağlık ve gelişimini inceledikten sonra bebeğinizin beslenmesi ile ilgili önerilerde bulunabilir. Bu süre zarfında bebeğin demir ve kalsiyum ihtiyacı artar.

Koyu yapraklı sebzeler, fasulye, et, yumurta gibi demir yönünden zengin besinler bebeğinizin diyetine eklenmelidir. Demir emilimini artırmak için C vitamini yönünden zengin besinlerle takviye edilmesi önerilir. Kalsiyum takviyesi için süt ve peynir önerilebilir. Bebeğin sağlık kontrolü tamamlandıktan sonra KPA (pnömoni) aşısı güçlendirici, ilk doz MMR (kızamık, kızamıkçık, kabakulak) ve suçiçeği aşısı yapılacaktır. Her üç aşı da kola enjeksiyon şeklinde yapılır.

Bebek Gelişimi İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu