1 Nisan Şaka Günü Nedir? Nasıl Ortaya Çıktı?
1 Nisan Şaka Günü, farklı kültürlerde, inançlarda ve dillerde çeşitli efsanelerle anılmaktadır. Bu özel günde insanlar sürpriz hediyeler dağıtırlar. Aynı zamanda gerçek olmayan haberler yayarlar ve şakalar yaparlar. 1 Nisan tarihi, farklı kültürlerde değişik efsanelerle ilişkilendirilir. Bu efsaneler arasında en bilinenlerden biri Fransa’ya aittir. Fransızlar, bu güne “Poisson d’avril” yani “Nisan Balığı” adını verirler.
Fransa’da (Poisson d’avril – Nisan Balığı), 1564 yılında Fransa Kralı IX. Charles, yılbaşını 1 Ocak yerine 1 Nisan olarak belirler. Bu değişikliği kabul etmeyenleri alaya almak amacıyla yapılan şakalar, zamanla bir gelenek haline gelir. 1 Nisan’ı hala yılbaşı olarak görenlere ise “Nisan Balığı” denir.
1 Nisan Şaka Günü Nasıl Ortaya Çıktı?
1564 yılında Fransa kralı IX. Charles, yılbaşını 1 Ocak’a çekmişti. Önceden Avrupa genelinde kabul gören yılbaşı tarihi 25 Mart’tı. Ancak, o dönemdeki iletişim koşullarıyla Charles’ın bu kararı pek geniş kitlelere ulaşmadı. Ancak duyanlar, protesto etmek amacıyla geleneksel adetlerini sürdürdüler. Bazıları 1 Nisan’da partiler düzenledi, diğerleri ise onları “Nisan aptalları” olarak adlandırdı.
İlginizi çekebilir: 1 Nisan Şakaları!
1 Nisan, bir zaman sonra “aptallar günü” olarak anılmaya başladı. Bu özel günde sürpriz hediyeler dağıtıldı ve gerçek olmayan haberler yayıldı. İnsanlar birbirlerine şakalar yapmaya başladı. Yıllar sonra, Ocak ayının yılın başlangıcı olarak benimsenmesiyle, Fransızlar 1 Nisan’ı kültürlerinin bir parçası olarak kabul etti ve bu geleneği sürdürdü. Bu geleneği tüm dünyaya yayarak bir şaka günü olarak benimsendi.
1 Nisan Şaka Gününün Farklı Kültürlerdeki Adları
- Fransa – (Poisson d’avril – Nisan Balığı): 1564 yılında Fransa Kralı IX. Charles, yılbaşını 1 Ocak’a almıştı. Bu sırada, 1 Nisan’ı hala yılbaşı olarak görenleri alaya almak amacıyla yapılan şakalar, kısa bir süre sonra bir geleneğe dönüştü. 1 Nisan’ı hala yılbaşı olarak kabul edenlere ise “Nisan Balığı” denilmektedir.
- İngiltere – April Fools’ Day – Nisan Aptallar Günü
- İskoçya – Gowk veya Cuckoo günü
- İrlanda – Geleneksel olarak, insanlar “aptallara daha fazla gönder” yazılı mektuplarla birbirlerini şaka yapmaya teşvik ederler.
- Lübnan – كذبة أول نيسان, yani “İlk Nisan Yalanı”, 1 Nisan’da şaka yapmanın bir gelenek haline geldiği Lübnan’da ortaya çıkar.
- İran – İran’da bu, “Dorugh e 13om Farvardin” (Farvardin 13’ün yalanı) olarak adlandırılır ve insanlar ve medya, 1 Nisan’a denk gelen Farvardin 13’ünde şaka yaparlar.
Nisan 1 ya da diğer adı ile Nisan Balığı, Kanada, ABD, Hollanda, İsviçre, Belçika ve Japonya gibi pek çok ülkede tanınan bir gündür. Nisan 1’e ilişkin bir başka efsane, Pagan kültüründe kutlanan Fous bayramıdır. Antik Roma’da da benzer bir bayram olan Hilarya kutlanmaktadır. Hindistan’da ise bu bayram Holi olarak 31 Mart’ta kutlanır.