Yürüyen Zatürre Nedir Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Neler?
Yürüyen zatürre tıp dilinde atipik pnömoni olarak bilinen sonbaharda ortaya çıkan hafif belirtiler gösteren bir akciğer hastalığıdır. Yürüyen terimi ayakta geçirildiği için istirahat gerek duyulmadan kişinin günlük hayatına engel olmadan geçirilmesinden kullanılmaktadır.
Atipik rahatsızlık geçiren biri rahatsızlığı fark etmeden geçirebilir. Atipik rahatsızlığın en uzun süren belirtisi öksürük, genelde dört ila altı hafta etkisini sürdürür. Hastalık virüs ve bakteriler nedeni ile ortaya çıkar küflü ortam ve kapalı alanlarda kalanlarda daha fazla ortaya çıkmaktadır.
Rahatsızlık öksürük, başağrısı boğaz ağrısı ateş ve hapşırma ile kendini gösterir. Antibiyotik ilaçlar ya da doktorun önerdiği ilaçlarla tedavi edilebilir.
İlginizi çekebilir: Bronşit Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Yürüyen Zatürre Kimlerde Görülür?
Çoğu insanda görülen yürüyen zatürre (atipik ) bazı kişilerde özelikle görülmektedir. Bazı nedenlerde hastalığı arttırıcı niteliktedir. Kişinin yaşı, sosyal yaşamı da hastalığın ortaya çıkmasında etken olarak etkili olur. Hastalık daha çok şu kişilerde ortaya çıkar.
- Astım olan kişiler
- 65 yaş üstü yetişkinler
- 2 yaş veya daha ufak olan kişiler
- Sigara kullananlar
- Anfizem olanlar
- Bağışıklığı düşük kişiler
- Sürekli inhaler kortikostereoid kullananlar
- Yurt, huzurevi okul, kalabalık iş ortamı gibi ortamda bulunan kişiler
- Kronik obstrüktif rahatsızlığı ( KOAH) olan kişilerde
Yaygın olarak görülmektedir. Akciğer rahatsızlığı olan enfeksiyon olarak akciğerde ortaya çıkan hastalık sonucu kişide boğaz ağrısı, kuru öksürük, baş ağrısı ve yorgunluk şeklinde görülebilir. Enfeksiyon olan kişide burun akıntısı ve hapşırma gibi belirtiler seyredebilir.
Hasta hastalığı hafif geçirdiği için günlük işlerine devam etse de durumu kötü olduğunda mutlaka bir sağlık kurumuna gitmelidir. Hastada en fazla görülen öksürük birkaç hafta sürebilir.
Yürüyen Zatürre Nasıl Tedavi Edilir?
Genel de antibiyotik tedavisinin yapıldığı yürüyen zatürrede hastanın durumuna göre tedavi farklı olarak yapılabilir. Antibiyotiklerin yanısıra hastanın destekleyici tedavi ile semptomlarını hafifletici bazı ilaçlarda kullanılmaktadır.
Enfeksiyonu önlemek ve spesifik bakteriyellere karşı koruma da antibiyotik ilaçlar kullanılabilir. Öksürüğe neden olabilecek kuru havaya karşı nemlendirici havanın nemlenmesini sağlayarak solunum yollarını rahatlatır. Hastalık süresince bol su tüketmek ve istirahat hastalığın daha kolay atlatılmasını sağlayacaktır.
Hastanın tedavi sürecinde takibinin yapılması önemlidir. Erken tedbir alarak hastalık ciddi sorunlara yol açmadan doktora danışmakta fayda vardır.
Yürüyen Zatürreden Korunmanın 4 Temel Yolu
Yürüyen zatürre hafif geçirilse de bağışıklığı düşük kişiler de biraz daha ağır geçebilir. Korunmak için bazı tedbirler alarak yürüyen pnomoni rahatsızlığına yakalanma olasılığınız azdır.
1. Maske kullanmak: Kalabalık alanlarda olacaklar için maske kullanımı tavsiye edilir. Etrafta enfekte damlacıklar yolu ile solunum yollarına ulaşan damlacıklar nedeni ile hastalığa yakalanma riski vardır. Maske kullanarak bu damlacıkların solunum yollarına girmesini engelleyebilirsiniz.
2. Hijyene önem verme : Hastalıkların ençok yayıldığı eller iyice yıkanmalı 20 saniye sabun ve suyla yıkanmalıdır. Bazı dezenfektanlar kullanarak ellerinizi temizleyebilirsiniz.
4. Öksürme ve Hapşırma Adabı: Mikropların etrafa yayılmasını önlemek için öksürürken ve hapşırırken ağzınızı kapatmanız gerekir. Böylelikle burun ve ağızdan gelen mikroplar etrafa saçılmamış olur. Bu tedbirleri alarak daha sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.
Solunum yolları hastalıkları genelde toplu taşıma araçlarında kapalı ve kalabalık alanlarda daha çok bulaşıcıdır. Özellikle işyerlerinde, okul gibi kalabalık yerlerde öksürme ve hapşırmaya bağlı havada yayılan damlalar nedeni ile topluca başkalarına bulaşabilir.
Kişilerin yakın temasta bulunması gereken hijyeni göstermeyenlerin toplu ulaşım araçlarında ağzını kapamadan hapşırıp öksürmesiyle ve tuttukları yerlere ellerini temas etmeleri ile başkalarına geçme riski bulunmaktadır. Bu nedenle sağlığı hassas kişilerin de maske kullanımına dikkat etmesi ve önlemini almaları gerekmektedir.
Özellikle eller hastalıkta en hijyen tutulması gereken bölgelerdir. Sokaktan gelince mutlaka sabun ve su ile ellerin iyice yıkanması önem taşır.
İlginizi çekebilir: Yaş Gruplarına Göre Sağlıklı Beslenme Alışkanlıkları – MaksatBilgi
Beslenme alışkanlıkları için C vitamini açısından zengin besinleri seçmek gerekir. D vitamini içeren yumurta, süt ürünleri ve balık gibi besinler yanında antioksidan içeren sebze meyvelerle bağışıklık sistemini güçlendirebilirsiniz. Vücudu enfeksiyona karşı koruyan proteinlerinde alınması gerekir.
Protein kaynaklı besinler balık, yumurta, baklagiller, tavuk gibi besinler düzenli şekilde alınması gereken besinlerdir. Sağlığınızı destekleyici probiyotik ürünleri de hem bağırsak sağlığınız hem de bağışıklık sisteminizi korumak için tüketmelisiniz.
Yürüyen zatürre hastalığı geçiren kişiler bol su içerek öksürüğün azalmasını sağlayabilir. Vücutta vitaminlerin emilmesini sağlayan sağlıklı yağlarında tüketilmesi vücut sağlığı ve bağışıklığı için önemlidir. Fındık, zeytinyağı, avokado gibi besinler sağlıklı yağlar içerdiğinden düzenli şekilde tüketilmesi gereken besinlerdir.