Yaşam

Yumurta Hakkında Doğru Bilinen 6 Yanlış Bilgi!

instagram takipçi hilesi

Mutfağımızda en çok kullanılan besin maddelerinden olan yumurta hakkında pek çok efsane vardır. Kimisi kolesterolü yükselttiğine inanı kimisi ise çiğ yumurtanın daha faydalı olduğuna. Fakat yazının başında da söylediğimiz gibi bunların pek çoğu sadece efsaneden ibaret!

İşte mutfağımızın demirbaşı olarak saydığımız yumurta hakkında doğru bilinen yanlışlar!

Kolesterolü yüksek insanlar yumurta yememelidir.

kolesterolu yuksek olanlar yumurta yememelidir

Yumurta, yüksek kolesterolü olan hastalar için yasaklı yiyecekler listesine girmiştir. Yumurtanın sarısı beyazına göre daha fazla yağ ve kolesterol içerir, bu doğru. Fakat günde 1 yumurta tüketmenin kimseye bir zararı yoktur. Sadece diyabet ve kardiyovasküler hastalıkları olanlar daha dikkatli olmalı ve haftada en fazla 3 yumurta tüketmelidir

Kilo vermek istiyorsanız sarısını yememelisiniz.

yumurtanin sarisi daha faydalidir

Kilo vermeye çalışan insanlar aksine kilo almaktan korktukları için yumurtanın sarısını yemek istemezler. Fakat, Amerikan Kalp Birliği, günde 1 adet yumurtanın sağlıklı diyetin bir parçası olacağını iddia etmektedir.

Yapılan araştırmalar ise günde 1 adet yumurta yemenin gün içinde tükettiğiniz toplam kalori miktarını azalttığını kanıtlamıştır. Ekmek ya da hamur işi yemek yerine yumurtayı tercih edebilirsiniz.

Çiğ yumurta haşlanmış yumurtadan daha sağlıklıdır.

cig yumurta pismis yumurtadan daha faydalidir

Kaslı bir vücuda sahip olmak, sesini iyileştirmek ya da mide asidini azaltmak isteyenler çiğ yumurta tüketirler. Ancak çiğ yumurta beyazı pişmiş olanlar kadar emilmez ve B7 vitamini emilini engelleyebilirler.

Sadece beyaz ve kahverengi yumurtalar var.

yumurta hakkinda dogru bilinen yanlislar

Yumurtanın kabuğunun hangi renk olacağı tavuğun türüne bağlıdır. Leghorn tavukların yumurtaları beyaz, Rhode Island tavuklarının yumurtaları ise kahverengi olur. Bazı ırkların (Araucana, Ameraucana ve diğerleri gibi) ise mavi ve yeşil yumurtaları bulunur.

Yumurtanın rengi, pigmente bağlı olarak değişir. Protoporfirin kabuğunu kahverengi yapar, biliverdin ise mavi ya da yeşil yapar. Ayrıca, bir tavuk yeterince amino asit almazsa, kabuğu donuk olacaktır. Ancak bu durum yumurtanın kalitesini etkilemez.

Kahverengi yumurtalar beyazlardan daha sağlıklıdır.

kahverengi yumurtalar daha faydalidir

Yumurtadan elde edeceğimiz faydalar diğer faktörlere göre farklılık gösterebilir. Örneğin; güneşte çok fazla zaman harcayan bir tavuğun yumurtaları diğer yumurtalara göre 3-4 kat daha fazla D vitamini içerir. Omega-3 bakımından zengin besinler yiyen tavukların yumurtaları ise daha fazla omega-3 içerir.

Sarının rengi yumurtanın kalitesini belirler.

yumurtanın sarisi kalitesini belirler

İlk okuduğunuzda bu ifade mantıklı gelebilir ama aslında, yumurtanın rengi tavuğun diyetine bağlıdır. Mısır, yonca, ısırgan otu gibi bitkileri ise sarıları daha parlak hale getirir.

Eğer tavuklar kafeslerde daha fazla zaman geçirirse, sarısının tonu, craksanten gibi gıda katkı maddeleri ile değiştirilebilir. Ancak tüm faktörler sadece rengi etkiler. Renginin donuk olması ise yumurtanın kalitesiz olduğu anlamına gelmez

Kaynak
mynet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu