Yirmilik Diş Nedir, Ne İşe Yarar?
Yirmilik diş, azı dişlerinin arkasında büyüyen bir diştir. Altta ve üstte bir takım olarak çıkar. Yirmilik dişler, genellikle yamuk, yana doğru ya da yanlış hizalanmış olarak büyür. Yanlış olarak çıktıkça ve büyüdükçe diğer dişleri iterek onların şekillerini de bozabilir ve ağrıya sebep olabilirler.
Yirmilik Diş Ne İşe Yarar?
Yirmilik dişlerimize normal olarak ihtiyacımız yok. bu nedenle diş hekimleri enfeksiyonu tedavi etmek için genellikle yirmilik dişlerinin çekilmesini önermektedir. Gerçekten ihtiyacımız yoksa neden yirmilik dişlerimiz olduğunu merak edebilirsiniz.
Antropologlar, yirmilik dişlerinin evrimin, atalarımızın ciddi çiğneme gücü gerektiren kökler, kabuklu yemişler ve et gibi kaba yiyeceklerden oluşan komplikasyonlara verdiği yanıt olduğuna inanırlar. Bugünkü yediklerimiz daha yumuşak gıdalardan oluştuğundan, evrimci biyologlar yirmilik dişlerini evrim nedeniyle işlevsiz olarak sınıflandırmışlardır.
Yirmilik Dişler Ne Zaman Çıkar?
Yirmilik dişler, genellikle 17 ile 21 yaşları arasında gelir. Eğer ki çektirmeyi ertelemeyi düşünüyorsanız, tekrar düşünün. Genç yaşlarda kökler tam olarak oluşmaz ve çevresindeki kemik daha yumuşaktır. Bu da yakında yer alan sinirlere zarar verme olasılığını azaltır. Diş kökleriniz yaşınızla beraber büyümeye devam eder ve yaşınız arttıkça yirmilik dişin ameliyatını daha ağrılı ve komplikasyonlara meyilli hale sokacaktır. Yaş ilerledikçe, yirmilik diş ameliyatı daha zor hale gelir.
Yirmilik Diş Belirtileri Nelerdir?
- Ağzın arkasında yer alan azı diş bölgesinde ağrı
- Diş ve diş etlerinde ağrı,
- Diş eti hassasiyeti,
- Çeneye ve kulağa vuran diş ağrıları,
- Lenf bezlerinde şişmeler,
- Baş ağrısı,
- Ağızda kötü koku,
- Çiğneme sırasında ağrı hissetme
Yirmilik diş ağrısı, yirmilik dişleri hizasız ya da yana doğru büyümeye devam ettikçe, sinirlere ve kemiğe baskı yapmaya ve çevredeki dişlere çapraşıklık yapmaya devam ettikçe zamanla kademeli olarak artacaktır.
Yirmilik Diş Nasıl Tedavi Edilir?
Yirmilik dişin belirtilerinin en yaygın tedavisi dişlerin çekilmesidir. Bu dişlerin çekimi genellikle bir diş hekiminin ya da ağız cerrahının muayenehanesinde lokal veya genel anestezi altında yapılır. Bu seçenekler ve olası komplikasyonlar ekstraksiyon prosedüründen önce doktorunuz tarafından size bildirilecektir.
Yirmilik dişleriniz zaten diş etlerinin yüzeyinden çıktıysa, başka bir dişmiş gibi nispeten kolay bir şekilde çıkarılabilirler. Gömülü yirmilik dişlerinin çıkarılması biraz daha zor olabilir. Dişin üzerindeki diş eti yüzeyinden bir kesi yapılır. Bundan sonra dişi kaplayan herhangi bir kemiğin çıkarılması gerekir.
Daha sonra dişin kendisi çekilir. Bazen, diş hekiminizin ya da cerrahınızın, mümkün olduğunca fazla kemiği kurtarmak ve gereksiz yere kemiği kesmekten veya sinirleri ve hassas dokuları riske atmaktan kaçınmak için dişi birkaç parçaya ayırması gerekebilir. Yirmilik dişlerin çekimi yaygın bir işlemdir ve genel olarak belirtilerinizi ortadan kaldırmanın en iyi yoludur.
Son yıllarda, yirmilik diş belirtilerinin çekilmelerinden önce ortaya çıkması giderek daha nadir hale gelmiştir. Diş hekimleri, ağız sağlığı için bir sorun haline gelmeden yirmilik dişlerinin çekilmesini önerme olasılıkları daha yüksektir. Yine de yirmilik dişin belirtileri yaşamanız olasıdır.
20’lik Diş Neden Çıkmaz? Ne Zaman Alınmalıdır ? adlı yazımızı okuyabilirsiniz..