Yaşam

Yeni Yıl Hedefleri Nasıl Belirlenir?

Yeni yıl hedefleri hepimiz için oldukça önemlidir. Yılbaşına yaklaştığımız şu günlerde, geride kalan yılı sorgulayıp muhakeme yaparken buluruz kendimizi… Bu bazen bir plan proje, bazen de hatalardan çıkarılan ders şeklinde olabilir.

yeni yıl hedefleri

İnsanoğlu tabiatı gereği, her an değişime ve gelişime açık bir varlıktır. Hatta bununla ilgili eskilerin de bir lafı vardır; ”insan, bir gün önceki aklını beğenmez” denir. Buradan da anlaşılacağı üzere; yeni kararlarımız, yenilenme ve farklı adımlar atma isteğimiz, bitmez ve bitmemelidir. Ancak bu sayede olgunlaşma evresinin hakkını verip, deneyimlerimize yenilerini ekleyebiliriz.

İşte biz de bu yazımızda sizlere, yeni yıl ile ilgili belirleyeceğimiz hedeflerin hangi kıstaslara göre şekilleneceği ve neler olabileceği ile ilgili, bazı örnekler sunuyor olacağız. Konuya ilişkin videolara ise yazımızın sonunda ulaşabilirsiniz.

Yeni Yıl Hedefleri Nasıl Belirlenir?

Hayaller hedefleri, hedefler de planları meydana getirmektedir. Dolayısıyla önce hayal etmek gerekir. Daha sonra ise bu hayale giden yoldaki adımları ve engelleri bilmek önemlidir. O halde bunu nasıl yapabiliriz bir bakalım;

  • Eski yılda hayatınızda ne gibi değişiklikler yaşandı? Bunu olumlu ve olumsuz diye ikiye ayırarak bir kağıda listeleyin.
  • Yaşananlarda değişmesini istediğiniz ve istemediğiniz noktaları, size iyi gelen ve gelmeyen yönleriyle yazın.
  • Pişmanlıklarınızı ve iyi ki dediğiniz olayları ya da durumları netleştirin.
  • Büyük resme odaklanın. Genel itibariyle nasıl bir yıldı, neler oldu ve neler olabilirdi? Bu soruların cevaplarını panoramik bir bakış açısıyla verin.
  • Kendi kişisel gelişiminiz ve bir önceki yıldan gelen isteklerinizle ilgili kaydedilen aşamaları notlarınıza ekleyin.
  • Bu yılın size kattıklarını detaylarıyla maddeleyin.
  • Daha iyi olabilecek şeyleri, iyileştirmek adına neler yapabileceğinizi düşünüyorsunuz? Bunu içtenlikle ve ayrıntılı bir biçimde yanıtlayın.

yeni yil hedef

  • Öncelikleriniz nelerdir, bunu çok iyi bilin.
  • Yeni yıl hedefleriniz ile ilgili kendinize açabileceğiniz alanları araştırın. Sağlam temeller üzerine planlar inşa edin.
  • İçsel süreçleriniz hedeflerinizi gerçekleştirmenize engel oluyor mu? Bunu bir düşünerek, gerekirse profesyonel yardım alın.
  • Geride bırakmaya hazırlandığınız yılda olmasını en çok istediğiniz şeyleri ve neden gerçekleştiremediğinizi kaleme alın.
  • Motivasyonunuzu sağlamak için ihtiyacınız olan faktörleri netleştirin.
  • Koyduğunuz hedeflerin gerçekleşme ihtimali olmasına ve ölçülebilirlik derecesine dikkat edin.
  • Plan ve projelerinizi zamana bölün ve istikrar esaslı hareket edin.

Yeni Yıl Hedefleri Neler Olmalıdır?

Elbette ki bu sorunun net bir cevabı yoktur. Çünkü yaşanan hayat, yapılan eksiklikler ya da istekler tamamen kişiye özgü ve özeldir. Ancak kendinizi daha iyi hissedebilmeniz ve başarı odaklı hareket edebilmeniz için de bazı genel geçer yeni yıl hedefleri belirlemeniz gerekir. Bunlardan birkaçı şöyle sıralanabilir;

yeni yil hedefleri

Çok kitap okuyun: Okumanın ufku genişleten ve sizi hayallerinize ulaştıracak bir unsur olduğunu unutmayın. Edinilen her yeni bilgi daha güçlü ve öz güvenli olmanıza yardımcı olacaktır.

Sağlık beslenin: Beslenme şeklinizin sağlığınızı, günlük motivasyonunuzu, verimliliğinizi doğrudan etkileyeceğini bilmelisiniz. Yararlı gıdalara ağırlık vererek kendinize yatırım yapın ve yeni yıl hedeflerinize bunu ekleyin.

Sadeleşin: İmkanlar dahilinde fazlalıklarınızdan kurtulmanız sizin muhteşem bir arınma sürecine girmenizi sağlar. Hayatınızda size yük olan sorumlulukları, karmaşayı ve hatta insanları belirleyerek elimine edin.

Yeni yerler keşfedin: Çok gezen mi bilir çok okuyan mı sorusunun cevabı hala değişkenlik göstermektedir. Dolayısıyla yeni yerler ve insanlar tanımak, sadece fiziki bir keşif yolculuğu değildir, aynı zamanda mental açıdan da kendinize yapacağınız önemli bir katkıdır.

Sevdiklerinize daha fazla zaman ayırın: Pişmanlıklar sıralamasına girebilecek maddelerden biri de; değer verdiğiniz kimselerle, hayat telaşesi nedeniyle görüşemiyor olmanızdır. Bu noktada zamanı verimli kullanarak ve organizasyon yeteneğinizi geliştirerek işin üstesinden gelebilirsiniz.

Kendinizi ve isteklerinizi iyi dinleyin: Aşırı öz veri fayda değil zarar getirir. Buradan hareketle; başkalarına olduğunuz kadar kendinize de nazik olmayı hayat felsefesi haline getirmelisiniz. Ben kimim ve ne istiyorum sorularını daha sık sormalı ve planlarınızı alacağınız cevaplar doğrultusunda çizmelisiniz.

Kariyer ve eğitim için kolları sıvayın: İyi bir eğitim almak ya da işinizde ilerlemek için yapmanız gerekenleri uygulamaya koymak için beklemeyin. Harekete geçmek için kendinizi ileriye doğru itin.

Sahip olduklarınızla mutlu olmayı alışkanlık edinin: Yeni kazanımlar elbette değerlidir. Ancak elinizde olanları ve onların da sizin yaşamınızdaki yerini düşünün, mutlu olun ve anda kalmaya özen gösterin.

Yeni Yıl Hedefleri Nasıl Belirlenir İle İlgili Video

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu