Yaşam

Yemekten Sonra Şişkinlik Nasıl Önlenir?

Şişkinlik, genellikle yemek yedikten sonra meydana gelen bir durumdur. Bu şişkinliğe katkıda bulunabilecek çok şey vardır. Neyse ki, şişkinlik hissi hakkında yapabileceğiniz çok şey vardır.

Büyük bir yemeği sindirmek için zamanınız kaldıktan sonra, şişkinlik hissini yaşayabilirsiniz. Şişkinliğiniz, mide ağrısına, gazına ve mide bulantısına yol açan kalıcı ve şiddetli şekilde olabilir.

Bir yemeği takip etmenin yanı sıra, şişkinlik de günün sonuna doğru giderek kötüleşebilir. Şişkinlikten şikayet eden kişilerin %50’ye varan kısmı, midelerinin dışarı çıkacakmış hissine neden olduğunu belirtiyor.

şişkinlik 1

Yemekten Sonra Şişkinlik Hissine Neden Olan Nedir?

Bağırsaklarda gaz sıkışdığında şişkinlik meydana gelir. Bu rahatsızlık gaza yol açabilecek birçok faktör olduğundan, şaşırtıcı derecede karmaşıktır. Şişkinlik hissine neden olabilecek bazı nedenler şunlardır;

  • Bağırsakta iyi ve kötü bakteri dengesizliği: Gastrointestinal sistem içindeki (dysbiosis olarak bilinen) bakterilerdeki küçük değişikliklerin bile bağırsak fonksiyonu üzerinde önemli bir etkisi olabilir.
  • Hızlı yemek yemek: Yiyecekleri hızlı ve aceleyle yemek, havanın yutulmasına, gaza ve şişkinliğe neden olabilir.
  • Duygular: Yemek yediğiniz sırada “stresli” iseniz, yemek midenizde daha uzun süre kalır. Bunun nedeni, vücudunuzun dikkatinin sinir sisteminizi yönetmek için yönlendirilmesidir.
  • Diyet: Laktoz, fruktoz ve elyaf içeren karbonhidratlar ana şişkinlik suçlusu olma eğilimindedir. İnce bağırsak onları her zaman doğru şekilde emmez, bu da bağırsak bakterileri tarafından fermente edilecek olan kolon içerisine taşınırlar. Bu fermantasyon gaz ve şişkinliğe neden olur.
  • Bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler: Kabızlık veya normalden daha az bağırsak hareketleri olması şişkinliğe neden olabilir. Bunun nedeni, yiyeceğin bağırsaktan yavaş hareket etmesi, daha fazla fermantasyonu teşvik etmesidir.
  • Besin intoleransları: Besin intoleransları veya hassasiyetleri vücudunuzun belirli besinleri sindirmeyi zorlaştıracağı ve şişkinliğe yol açabileceği anlamına gelebilir. Yaygın hoşgörüsüzlüklerden bazıları glüten, laktoz ve salisilatlardır. Fakat MSG, kafein ve alkol gibi gıda katkı maddeleri de sorunlara neden olabilir.
  • İrritabl bağırsak sendromu: Karın ağrısından sonra, şişkinlik irritabl bağırsak sendromu hastalarının bildirdiği ikinci en yaygın semptomdur. İrritabl bağırsak sendromu kabızlığı olanlar genellikle daha az bağırsak hareketi olduğundan şişkinliğe daha yatkındır. İrritabl bağırsak sendromu’lu kadınlar genellikle erkeklerden daha fazla şişkinlik yaşarlar. Bu, özellikle şişkinlik, PMS’nin sık görülen bir belirtisi olduğu için hormonal değişikliklere bağlı olabilir.
  • Hastalıklar: Şişkinlik ve abdominal gaza bağlı gutla ilgili durumlar, çölyak hastalığı, SIBO, gastroparezi ve divertikülozu içerir. Şişkinlik, yeme bozuklukları ve yumurtalık kanseri gibi bağırsakla ilgili olmayan durumlarda da yaygındır.

Çoğu insan bu faktörlerin bir kombinasyonuna sahiptir. Etkili bir tedavi için, başlamadan önce şişkinliğin gerçek itici güçlerini anlamak akıllıca olabilmektedir.

şişkinlik 2

Yemek Yedikten Sonra Şişkinlik Nasıl Önlenir?

Şişkinliğiniz var ise sizde aşağıdaki yöntem ve tavsiyeleri uygulayarak yemekten sonra yaşadığınız şişkinliğinizi azatlabilirsiniz;

  • Yemeğinizi uygun şekilde çiğneyin: Bu, sindirim sürecine bir kafa başlangıcı verir ve besinleri parçalamak ve emmek için gereken önemli enzimleri yakar.
  • Aşırı yemeyin: Mideniz %80 dolana kadar yiyin ve en iyi sindirim için yemeklerin tadını rahat bir ortamda çıkarın.
  • Diyetisyenin yönetimi altındaki sorunlu yiyecekleri ortadan kaldırın: Uygulayıcı, şüpheli tetikleyici yiyeceklerinizi kaldırarak başlayacak ve daha sonra problemi tam olarak belirleyene kadar yavaş yavaş tekrar başlatacaktır.
  • Sindirim sistemini uyaran ot ve baharatları deneyin: Tariflere karabiber, kimyon ya da zencefil eklemeyi deneyin. Rezene, papatya ve nane gibi bitkisel çaylar şişkinliği giderir.
  • Yemekten sonra meyve yemeyin: Yemekten hemen sonra meyve yemekten kaçının, bu gaz ve şişkinliğe neden olur.
  • Mümkün olduğu kadar şekeri sınırlayın: Bunun nedeni, şekerin bağırsaktaki kötü bakterileri beslemesidir. Şüpheniz varsa, malzemelerin etiketlerini okuma alışkanlığı edinin.
  • Diyetinize elma sirkesi ve limon ekleyin: Bunlar, mide asidi üretimini destekler ve sindirimi artırır.
  • Yemeklere az miktarda fermente gıda ekleyin: Ayran, lahana turşusu veya ekşi turşu hepsi doğal probiyotikler (iyi bakteri) içerir.
  • Egzersiz: Hızlı bir şekilde 30 dakikalık bir yürüyüş, kan dolaşımını ve sindirimi artırmaya yardımcı olabilir, bu da gazın salınmasına yardımcı olur.
  • Takviyeler düşünün: Sindirim enzimleri, probiyotikler ve bazı bitkisel ilaçlar şişkinlik yaşayan herkes için faydalı olabilir.

Yemek yedikten sonra düzenli şişkinlik veya mide ağrısı çekiyorsanız, semptomların tedavisi geçici bir rahatlama sağlayabilir. Bununla birlikte, temel nedeni belirleyene kadar, muhtemelen şişkinlik yaşamaya devam edersiniz. Hamileyseniz veya şişkinliğiniz için tıbbi bir neden yoksa, uzman bir diyetisyen ile konuşmak en iyisidir.

şişkinlik 3

Şişkinliği Önlemek ile ilgili videolar

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu