Sağlıklı Yaşam

Çölyak Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Çölyak Hastalığı Tedavisi

Çölyak hastalığı, her 100 kişiden 1’inde olduğu tahmin edilen yaygın bir hastalıktır. İnce bağırsağın emici yüzeyinin gluten denilen bir madde tarafından hasar görmesi bir durumdur. Glüten, buğday, çavdar ve arpa ile çapraz bağlı tahıllarda bulunan bir protein grubudur. Bağırsaklara verilen zarar çeşitli semptomlara yol açabilir ve vücudun iyi bir sağlık için gerekli olan protein, yağ, karbonhidratlar, vitaminler ve mineraller gibi besinleri emmemesine neden olabilir.

çölyak 1

Çölyak Hastalığı Belirtileri

Bu hastalığı olan hastalar çeşitli belirtilerle ortaya çıkabilir. Klasik (tipik) semptomlar arasında kronik ishal, karın ağrısı, emilim bozukluğu ve kilo kaybı sayılabilir. Bununla birlikte, birçok hasta şu anda anemi, osteoporoz, aşırı yorgunluk, oral ülser, karaciğer enzim anormallikleri, kabızlık, kısırlık, diş minesinin kusurları, nörolojik problemler, vb. gibi klasik olmayan (atipik) semptomlar göstermektedir.

Çölyak hastalığı yaygın olarak tiroid hastalığı ve tip 1 diyabet gibi diğer otoimmün hastalıkları olan hastalarda ortaya çıkar. Ayrıca, birinci ve ikinci derece akrabalarda ailelerde de ortaya çıkabilir. Bu nedenle, bu yüksek riskli bireylerin tarama yapılarak erken teşhis edilmesi önemlidir.

Bu hastalığı olan pek çok hasta klasik semptomlarla ortaya çıkmadığı için tanıda gecikmeler olabilir. Dermatit herpetiformis, cildin çölyak hastalığıdır. Hastalar şiddetli kaşıntılı kabarcık döküntüleri ile meydana gelmektedir. Deri biyopsisi ile tanı konulabilir. Tedavi katı glütensiz diyet ve bazı durumlarda ilaçlardan oluşur.

çölyak 2

Çölyak Hastalığı Teşhisi

Tarama

Geçmişte, doktorlar çölyak hastalığı tanısından şüphelenmek için tek başına klinik semptom ve belirtilere güvenmek zorunda kalırlardı ve doğrulama için daha fazla araştırma yapılması gereken hastaları araştırırlardı. Şimdi, çölyak hastalığını taramak için oldukça etkili kan testleri yapılabilir. Hastaların sonuçları geçerli kılmak için test sırasında düzenli (glüten içeren) bir diyet yapmaları gerekir.

Biyopsi

Çölyak hastalığının kesin tanısı ince bir barsak biyopsisi ile konur. Biyopsi, gastroenterologlar tarafından endoskopi ile yapılır. Yine, biyopsinin tamamlanmasından önce teşhisin onaylanmasını engelleyebileceğinden glütenin diyetten alınmaması önemlidir.

çölyak 3

Tedavisi

Günümüzde bu hastalığın kalıcı bir tedavisi yoktur. Ancak glutensiz bir diyet ile etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Glutensiz diyet zorlu ve karmaşık olabilir ve glutensiz diyet konusunda uzman bir diyetisyene danışılması önemlidir.

Bu hastalığı olan bireylerin, gıda ürünlerindeki gizli glüten kaynakları ve çapraz bulaşma konusunda uyanık olmaları gerekir. Ürün satın alırken her zaman dikkatli bir şekilde etiket okumaları önemlidir. Çölyak hastalığı kronik bir hastalık olduğundan, doktor ve diyetisyenle düzenli uzun süreli takip edilmelidir.

Çölyak Hastalığı ile ilgili videolar

Kaynak
CNN Türk

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu