Sağlıklı Yaşam

Yaşayan Ölülerin Hastalığı: Cotard Sendromu Nedir?

Bazı mutsuz ya da hayattan umudunu kesen insanlara karşı “yaşayan ölü” denebilir. Bu cümle, kulağa basit bir deyim olarak gelse de aslında, dünya üzerinde gerçekten bu şekilde yaşayanlar bulunuyor. Bu rahatsızlık ismini Fransız nörolog olan Jules Cotard tarafından almıştır. Hastası ile konuşarak rahatsızlığı bulan Jules, “Cotard Sendromu“nu psikoloji dünyasına katmıştır. Peki Cotard sendromu nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi var mıdır?

Cotard Sendromu Nedir?

Cotard sendromu nedir?

Jules Cotard, bir gün kendisine gelen hasta karşısında şaşkına uğrar. Çünkü bu hasta “Benim beynim, organlarım ve damarlarım yok, sadece deri ve kemiğim var” demiştir. Hatta hasta asla acıkmadığını yemek  yemeden de durabildiğini söylemiştir.

O güne kadar böyle bir rahatsızlık duyulmamıştı. Ancak Cotard, durumu ve hastasını araştırdıktan sonra bu vakayı aydınlattı. Cotard sendromu yaşayan kişiler, kendilerinin öldüğünü düşünür. Hatta bazıları hiç hayatta olmadığını bile söyler. Hasta, kendi varlığını inkar eder. “Ben yokum, yaşamıyorum” der. Cotard sendromunun 3 evresi vardır. Hastalık ilerledikçe daha olumsuz durumlar meydana gelir.

Cotard Sendromu Evreleri Nelerdir?

Cotard sendromu nedir?

Birinci evre: Bu evre, diğerlerine göre en hafifidir. Hastalığı yaşayan kişide herkeste görülebilecek türden bir depresyona rastlanır. “Filizlenme” evresi olarak da bilinen bu süreçte hasta korku ve endişe halindedir.

İkinci evre: İkinci evreye “Çiçeklenme Evresi” de denilir. Hasta yoğun duygular içindedir. Deliryum yaşar. Son derece olumsuz davranışlar sergiler. Onun bu davranışları, yakınları tarafından da son derece korku vericidir.

Üçüncü evre: Hastanın durumu iyice ağırlaşır. Depresyon daha korkutucu hale gelmiştir. Çeşitli halüsinasyonlar görür. Kendini içsel dünyasına çeker. Dış dünyaya kapılarını kapatır. Bu evreyi yaşayan insanlar genellikle açlıktan ölür.

Cotard Sendromu Nedenleri Nedir?

Cotard sendromu nedir?

Cotard sendromunun nedenleri ve tetikleyicisi kesin olarak bilinmemektedir. Aşağıda bahsedilen nedenler varsayımlardan ibarettir:

  • Epilepsi nöbeti geçirmek
  • Paranoyak şizofreni
  • Şiddetli migren atakları
  • Beyne alınan hasar
  • Valasiklovir tedavisi
  • Yaşlanmaya bağlı bunama.

Cotard Sendromu Belirtileri Nedir?

psikoloji

  • Olumsuzlama deliryumu
  • Durmadan ölümden bahsedilmesi
  • Fiziksel açıdan hareketlerin azalması
  • Hastanın kendisinin öldüğünü söylemesi
  • Hastanın çevresindeki insanların öldüğünü söylemesi
  • Hastanın yaşamsal faaliyetleri sürdürebilmek için yapılması gereken beslenme ya da sindirim gibi şeyleri yerine getirmemesi.

Cotard Sendromu Tedavisi

psikoloji

Sendrom dünya üzerinde oldukça nadir rastlanır. Tedavisinde ilaç kullanımı yaygındır. Ayrıca psikiyatri desteğinin alınması şarttır. Hastaların beynine yaşanan durumun etkisine göre elektro şok verilerek tedavi edilmeye çalışılır. Hastalık ne kadar erken fark edilirse beklenen iyileşme ihtimali daha da artar. Bu nedenle özellikle hasta yakınlarının daha dikkati olması gerekir.

İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu