Yangın Çıkarma Hastalığı (Piromani) Nedir?
Halk arasında yangın çıkama hastalığı olarak bilinen piromani hastalığı, kişinin hem kendine hem de sevdiklerine zarar verdiği bir rahatsızlıktır. Piromani hastaları yangın çıkarmaktan keyif alırlar ve yangın çıktıktan sonra çok mutlu olurlar. İçsel olarak rahatlamaları için yangın çıkarmaları şarttır. Peki yangın çıkarma hastalığı nedir? Tedavisi nasıldır?
Yangın Çıkarma Hastalığı (Piromani) Nedir?
Piromani hastalığı genellikle erkeklerde görülen bir rahatsızlıktır. Hastalıktan muzdarip olan kişiler bazen içgüdüsel olarak bazen de tamamen bilinçli bir şekilde yangın çıkarır. Yangın çıkardıktan sonra içsel olarak huzura kavuşurlar. Bu durum psikolojik bir rahatsızlıktır. Hastalığı yaşayan kişilerin yaşattığı durum genellikle cezasız kalır. Kundaklama hastalığı olarak da bilinen rahatsızlık, insanın acıkma duygusuna benzetilebilir. Nasıl ki bir insan acıktığında yemek yiyince rahatlıyorsa, piromani hastası kişiler de yangın çıkarttığında huzur bulurlar.
Piromani hastası olan bir kişiye geçtiğimiz gün Antalya’da da rastlandı. Antalya’nın Kaleiçi Mahallesinde bir kişi tarihi binaları ateşe verdi. Ancak, binayı yaktıktan sonra kaçmadı. Aksine, oturup bir süre yangını seyretti. Kendisine “Neden yaktın?” diye sorulduğunda, “Yakmadan duramıyorum, ne yapayım” dedi.
Yangın Çıkarma Hastalığı Belirtileri
- Yangın çıkarma konusunda güçlü bir dürtü hissetmek
- Sık sık yangın çıkarmak
- Sinirli ruh haline bürünmek
- Yangın çıkardıktan sonra herhangi bir pişmanlık hissetmemek
- Yüksek sesle konuşmak
- Yangın ve benzeri zararlı durumları izlerken zevk duymak
- Yangın gibi olaylar sonrasında kahkahalarla gülmek
- Kimi durumlarda ise insanlara ya da hayvanlara karşı da acı çektirmekten de haz duyarlar.
Yangın Çıkarma Hastalığı Tedavisi Nedir?
Piromani hastalığının tedavisi zordur. Çünkü hasta, genellikle tedavi olmak ya da hastalığını kabul etmez. Yaşadığı durumun kendisine verdiği hazzı kaybetmekten korkar. İlk olarak hastanın kendinin farkında olması ve tedaviye olumlu bakması gerekir.
Hastalık ne kadar erken tedavi edilirse, başarıya ulaşma oranı da o kadar yükselir. Bu nedenle hastalığın ilk fark edildiğinde doktora gidilmesi ve tedavi sürecine başlanması gerekir. Hastalık, kesinlikle ertelenmemeli ve ciddiye alınmalıdır.
Hastalığın tedavisi için psikolojik yardım alınmalıdır. Genel olarak bastırılmış öfke sonucu ortaya çıkan bu rahatsızlığın, altında yatan neden araştırılır. Kişinin öfkesi kontrol edilmeye çalışılır. Hastalığın tedavisinde bir diğer yöntem de ilaç kullanımıdır. Psikiyatristler vakanın durumuna göre ilaç tedavisine başlar. Bu esnada aile bireylerine de görev düşmektedir.
Kişinin hastalığını erkenden fark etmeli ve ona suçlayıcı şekilde yaklaşmamalıdır. Ayrıca, hastanın öfkelenmesine yol açan durumlar ortadan kaldırılmaya çalışılmalıdır.