Yalın Üretim Nedir? Faydaları Nelerdir?
Yalın üretim, şirketlerin maliyetleri düşürmelerine, ürün kalitesini artırmalarına ve aynı zamanda verimliliğini artırmalarına yardımcı olmak için tasarlanmış bir dizi teknik ve iş akışıdır. Tüm teknikler daha iyi verimliliğe, kârlılığa ve memnuniyet ile birlikte daha az israfa yol açar. Yalın üretim, son dönemde pek çok üretim tesisi tarafından yavaş yavaş da olsa benimsenmeye başlayan bir bir tekniktir. Türkiye’de yeni yeni popüler. Fakat dünyada uzun yıllardır kullanıyor.
Yalın üretimin merkezinde, İstatistiksel Süreç Kontrolü (SPC) ve 6 Sigma dahil olmak üzere ileri analitik teknikler için ihtiyaç duyulan verileri sağlamak üzere tasarlanmış süreç ve üretim izleme teknikleri bulunur. Bu teknikler ve benzerleri, üretim süreçlerindeki varyasyonları makine seviyesine kadar tanımlamak, çözmek ve ortadan kaldırmak için tasarlanmıştır.
Yalın Üretimin 3 Temel Hedefi
Yalın üretim tekniklerini kullanarak israfı azaltmak, yeni ürünler geliştirmek, piyasaya sürmek ve üretmek için daha fazla zaman sağlar. Aynı zamanda, herhangi bir üretim işletmesi için, çalışmaya devam etmelerini sağlayan kanıtlanmış bir amortisördür. Genellikle üretim başarısını yönlendiren ve güçlü bir rekabet avantajı sağlayan üç temel stratejik hedef şunlardır;
- Doğru istatistiksel süreç kontrolü (SPC) ve 6 Sigma tekniklerini yürütmek için gereken verileri üretmek için gerçek zamanlı süreç ve üretim izlemeye yatırım yapmak.
- Üretim hatlarında gecikme süresini ve kayıp üretkenliği azaltmak için bilgi akışını yeniden düzenlemek.
- Gerçek zamanlı zeka ve bilgiye dayalı olarak tüm departmanlarda bir görünürlük alanı yaratmak.
Yalın Üretimin Faydaları Nelerdir?
Yalın üretim teknikleri, yalnızca performansı artırmayı değil, aynı zamanda makine kullanımını artırmayı ve ayrıca gereksiz öğelerin sayısını azaltarak depolama alanını boşaltmayı mümkün kılar. Ayrıca, özellikle yalın üretime uyarlanmış yöntemler ve araçlar aynı anda kullanıldığında, şirketin yönetimi çok daha kolay hale gelir.
İlginizi çekebilir: Üretimde Verimlilik Nasıl Arttırılır?
Bunlar, şirketin işleyişini kademeli olarak iyileştiren küçük değişikliklerin sürekli olarak uygulanması olan kaizen ilkesini içerir. Ayrıca, belirli bir ürün için talep ortaya çıktıktan hemen sonra yeni bileşenlerin teslimatının gerçekleştirilebileceği şekilde kaynakların depolanmasını içeren kanban olarak da adlandırılan üretim kontrol yöntemine de dikkat etmeye değer .
Yalın üretimin israfını belirlemek de önemlidir. Bunlar yaklaşımı tanıttığımızda ortadan kaldırılması gereken gereksiz öğelerdir. Bu adımın başarılı bir şekilde uygulanmasının temeli, gereksiz öğelerin veya sürecin bölümlerinin uygun şekilde sınıflandırılmasıdır.
Yalın Üretim Teknikleri Nelerdir?
- KAIZEN: Sürekli iyileştirme
- JIT: Tam Zamanında Üretim
- VSM: Değer Akışı Haritalama, Tek parça akış ve U-hücre Çekme sistemleri, FIFO ve Süpermarket
- Kanban, Milk run, HEIJUNKA: Talep – Üretim Seviyelendirme
- SMED: Single Minute Exchange Of Dies (Tekli Dakikalarda Kalıp Değişimi)
- 5S: Problem kaynaklarını yok etme
- HOSHIN KANRI: Stratejik Hizalanma
- YAMAZUMİ: İş ve Kapasite Dengeleme
- Poka-Yoke: Hata önleyici düzenekler
- Jidoka: Otonomasyon, Görsel yönetim, Standart iş
- A3: Problem çözme ve raporlama