Yalan Söylendiğini Anlamanın 7 Yolu Nedir?
Yalan söyleyen birisini 3 km uzaktan anlamayı elbette çok isteriz. Öyleyse bu mümkün mü? Her ne kadar toplum içinde kendisinin insan sarrafı olduğunu iddia eden insanlar olsa da bu kişilerin zaman zaman yanılması oldukça muhtemeldir. Birisinin yalan söylediğini anlamanın herhangi yolu yok mu? İşte birinin yalan söylediğini anlamanın 7 yolu…
Bir İnsan Neden Yalan Söyler
İnsanların ikili ilişkilerini yürütebilmeleri zaman zaman zorlaşabilmektedir. İnsanın bulunduğu ortamda huzurun geçici olabildiğini, zamanı dolduğunda huzurun yerini kavgaya bırakacağı olasıdır.
“Birisinin yalan söylediğini nasıl anlarım?” sorusundan önce şu sorunun sorulması çok daha mantıklı olacaktır: “Bir insan neden yalan söyleme ihtiyacı hisseder?
Empati Kurunca Gerisi Geliyor
İnsanlar, sosyal yaşamlarında birbirinden çekinir ve zaman zaman da korkarlar. Maddi konulardaki adaletsizlikten tutun da en yakın dostunun hainliğine kadar. Yalan bu gibi durumlarda savunma mekanizması olarak yer almaktadır. Fakat ilkel bir yöntem olduğu su götürmez bir gerçektir.
Bir insanın neden yalan söylediğini öyle ya da böyle anladığınız zaman o kişi ile empati kurabilmekte zorlanmazsınız. Bundan dolayı da yalana olan aşinalığınız ile yalan söyleyen birisi özelikle beden dilinden öyle ya da böyle çözümleyebiliyorsunuz. İşte o beden dilini açığa çıkaran özellikler…
1-) Dimdik Dururlar
Bir konu geçtiğinde “Hep dimdik durdum, hiçbir zorluğa yenilmedim” deriz ya. Bunu sosyal yaşamda da uygulamak gerekir. Normalin üzerinde bir şeylere karşı mücadele etmek hep kazanmak hiç kaybetmemek ya da yorulmamak da şüphe yaratabilecektir.
2-) Bakış Açısı
Uzmanlar sağ eli ile yazı yazan insanların %90’ının yalan söylediği sırada sağ tarafa doğru baktıklarını dile getirmektedir. Söz konusu durum solaklar için de geçerli. Sol elini kullananlar da yalan söylerken sol tarafa sığınmaktadırlar.
3-) Çok Az Ya Da Çok Fazla Bilgi
Karşılıklı konuşma sırasında sorulan soruya verilen yanıtlardan daha azını veya daha fazlasını duyuyorsanız şüphelenme zamanıdır. Bu gibi kişiler ya az bilgi vererek kaçma eğilimine giriyorlar ya da çok fazla detaya girerek konuyu karmaşıklaştırıp dağıtabiliyor olabilirler.
4-) Ayakkabılar
Yalan söyleyen insanlar kaçma eğiliminde olduklarından dolayı beden dillerinde bunu öyle ya da böyle karşı tarafa yansıtabilmektedirler.
Kapalı bir ortamdayken yalan söyleyen birisinin ayaklarının yönünü kontrol etmek önemlidir. Çünkü ayaklarının kapıya dönük olması bulunduğu yeri bir an önce terk etme niyetinde olduğunu işaret debilmektedir.
5-) Yüzünü Ya Da Ağzını Gizleme
Karşısındakini dinlerken sık şekilde yüzünü veya ağzını gizleme davranışına bürünen kişilere karşı dikkatli olunmalıdır. Onlar sizi dinledikleri sırada bu gibi gizleme hareketlerine girişiyorlarsa hain planlar yapıyor olabilir ya da gerçeğe yeni yalanlar eklemeyi düşünüyor olabilir.
6-) Farklı Yanıt Veremezler
Herhangi bir soruyu karşınızdaki kişiye hangi yoldan sorarsanız sorun sürekli olarak size aynı yanıtı veriyorsa kuşkulanma zamanı gelmiş demektir. Açık vermemek adına seçilen bu yöntem aslında onlardan şüphelenilmesini sağlamaktadır.
7-) Göz Kontağı
Kişi, (ölümü gör) gibi karşı tarafın gözünün içine baka baka konuşmaya başladıysa veya gözlerini sizden kaçırıyorsa ona dikkat edin. Uzmanlar yalan söyleyen kişinin konuşma sırasında gözlerini kaçırdığını ifade etmektedir.
Fakat hepsi bu kadar değil. Yaşan söyleyen kişiler karşısındaki kişileri manipüle edebilmek ve karşısındakileri etki altına alabilmek adına rahatsız edici düzeyde gözlerinize bakabilir.
Birisinin Yalan Söylediğini Nasıl Anlarsın?