Sağlıklı Yaşam

Vicksin Faydaları ve Zararları!

Vicks krem eski zamanlardan beri, çeşitli alanlarda kullanılan medikal bir üründür. Aslında alternatif tıpta da önemli bir yere sahiptir. Kimyasal içerikli ilaçlara başvurmadan önce, hastalık anında uygulandığı takdirde fayda sağlayacağına inanılır.

Solunum yolu hastalıklarından, ağrılara kadar bir çok sağlık sorununda kullanılan bu krem, bebeklere özel ayrı bir versiyonla da üretilmiştir. İçerdiği etken maddeler vücudu rahatlatan ve özellikle soğuk algınlığına dair gelişen semptomları hafifleten niteliklere sahiptir. Solunum yolu ile kullanılabileceği gibi lokal açıdan sürülerek de uygulanabilir.

vicks faydaları ve zararları

Peki kremin faydaları ve zararları nelerdir? Kullanım şekli nasıldır? Kimler için uygun değildir? İşte biz de bu yazımızda sizlere tüm bu soruların cevabı niteliğinde bir takım bilgiler aktarıyor olacağız. Konuya ilişkin videolara ise yazımızın son bölümünde ulaşabilirsiniz.

Vicksin Faydaları Nelerdir?

  1. Burun ve boğazdaki mukozaların iltihaplanması ve nezle
  2. Burun tıkanıklığı, sökülemeyen balgam ve uzun süren öksürük ile hırıltılı solunum varlığında
  3. Ses telleri iltihabı, ses kısıklığı (larenjit)
  4. Boğaz ağrısı, bademcik iltihabına bağlı yutkunurken güçlük çekme
  5. El ve ayaklarda oluşan mantarlar veya siğiller
  6. Sırt ağrısı, eklem ağrısı
  7. Göğüste sıkışıklık hissi ve ağrı
  8. Nefes almada zorluk yaşama (nefes darlığı) gibi durumlarda hem şikayetlerin azaltılmasında hem de hastalığın daha kısa sürede iyileşme göstermesinde etkendir.

Vicks kremin içeriğinde; levomentol, kafur, terebentin yağı, sedir ağacı yağı, timol, vazelin adı verilen maddeler ve buna eşlik eden okaliptüs yağı bulunmaktadır. Bu maddeler doğadan gelen mucizevi şifa kaynaklarıdır. Uygulama sonrası kişilerin kendisini daha enerjik ve rahatlamış hissettiği görülmüştür.

vicksss

Vicks Krem Nasıl Uygulanır?

Öncelikle ilki çeşit uygulama yöntemi mevcuttur. Haricen ve soluma şeklindedir. Aslında burada nasıl uygulama yapılması gerektiği, hastanın şikayetlerine göre değişkenlik göstermektedir.

Özellikle grip, soğuk algınlığı, nefes darlığı ya da burun tıkanıklığı gibi durumlarda ilk olarak soluma yolu ile uygulama yapılmaktadır. Bunun için dikkat edilmesi gerekenler ise şu şekilde sıralanabilir.

  • Geniş bir kasenin içerisine kaynar olamayan ama çokça ısınmış yarım litre kadar su koyun.
  • Kabın içindeki sıcak suya 1 veya 2 çay kaşığı vicks kremden ekleyin.
  • Kabın içerisindeki su, krem sayesinde buhar üretmeye başlayacaktır. Çıkan buharı yaklaşık 15- 20 dakika boyunca derin nefesler alıp vererek soluyun.
  • Soluma sırasında ya da sonrasında suyu tekrar ısıtarak kullanmayın. Her hazırladığınız suyun tek kullanımlık olduğunu bilmelisiniz.
  • Bu işlem esnasında gelen buhar ve yakıcı bileşenler nedeniyle gözlerde oluşabilecek hassasiyete karşı, gözlerinizi ince bir örtü yardımıyla örtebilirsiniz.

Harici uygulamalar genelikle vücutta oluşan ağrı, ısı kaybı veya mantar gibi hastalıklar nedeniyle tercih edilir. Burada ise şu adımlar izlenmelidir;

  • 6 yaş ve üzeri çocuk ve yetişkinlerde boğaz, göğüs ve sırt bölgelerinde ince bir tabaka vicksi, masaj yapar şekilde, ritmik hareketler yardımıyla yedirerek sürün.
  • Yine 6 yaşın üstündeki bireylerde; ayak altlarına sürerek biraz bekleyin ve cilt kremi emdikten sonra çorap kullanın.
  • Uygulamalardan sonra söz konusu bölgelerin çok soğuk veya çok sıcak ile temas etmesinden kaçının. İnce bir örtü kullanabilirsiniz.

vicks

Vicks Krem Kimler İçin Uygun Değildir?

  1. Her ne kadar doğal yağlar içeriyor olsa da vicksin özellikle 2 yaş altındaki çocuklara hem solunum hem de harici yollar ile uygulanması önerilmez. İçerdiği kafur adlı madde, küçük çocuklarda akciğer sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.
  2. 2-5 yaş arası çocuklarda ise; sırt ve göğüs bölgelerine uygulama yapılabilir ancak boğaz, burun ve yüz ile temasından kaçınılmalıdır.
  3. Gündüz saatlerinde değil gece yatmadan önce sürülmesi önerilmektedir. Çünkü kremin etkisi birkaç saat boyunca sürmektedir.
  4. Reçeteli veya reçetesiz herhangi bir ilaç kullanılıyor ise vicks uygulamasından önce ilaç etkileşimi riskine karşı, mutlaka bir uzman hekim görüşü alınmalıdır.
  5. Kronik hastalığı olanların vicksi ancak doktor kontrolünde kullanması uygun olacaktır.
  6. Akciğer iltihabı teşhisi almış olan kişiler özellikle solunum yolu ile vicks kullanmaktan kaçınmalıdır.
  7. Bronşların dolu olması ve buna bağlı olarak gelişen astım ataklarında uygulama yapılmamalıdır.
  8. Solunum yolları ile ilgili aşırı derecede hassasiyeti olan hastalar için uygun bir uygulama değildir.
  9. Kremin içerdiği bileşenlerden bir veya birkaçına karşı alerjik reaksiyon gösteren kişiler, kullanımı derhal durdurmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
  10. Açık yaralara, cilt üzerinde oluşan iltihaplara ve yanıklara karşı vicks kullanılması tavsiye edilmemektedir.

Vicksin Faydaları ve Zararları İle İlgili Video

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu