Yaşam

Vernik Nedir? Nerelerde Kullanılır?

instagram takipçi hilesi

Vernik Nedir? Vernik, genel olarak ahşap koruma işleminde ve aynı zamanda diğer malzemeler için kullanılan şeffaf görünümlü, sert, koruyucu bir kaplama veya film çeşididir. Ahşap işçileri veya marangozlar bir odun parçasının orijinal özelliklerini geliştirmek istediklerinde sıklıkla kullanılır. Vernikler, normal olarak bir kurutma yağı, bir reçine, bir çözücü ya da bir tinerin karıştırılmış bir kombinasyonudur.

Vernikler genellikle parlak bir ürünlerdir. Fakat “düzleştirici” konsantreleri eklenmesi ile saten görünüm ya da yarı parlaklık elde etmek için  karıştırılabilir. Vernik, berrak bir son işlem türüdür.  Vernikler, renk veya pigment içermez. Bir tahta parçasının doğal özelliklerinin görülmesine izin veren yarı saydamdır.

Marangozlar, ahşap işçileri ve dolap üreticileri tipik olarak onlara parlak bir parlaklık kazandırmak için vernik ekler. Vernik ayrıca, ahşabı çizikler ve ezikler de dahil olmak üzere hasara karşı koruyan bir bariyer ekler.

Dolaplar veya mobilyaların yıllar boyunca rötuşlanması gerekiyorsa, cila tabakası az miktarda lake tiner ve bir miktar zımpara kağıdı kullanılarak temizlenebilir. Cila daha sonra taze ve yeni bir görünüm için tekrar uygulanabilir.

vernik 1

Vernik Çeşitleri

Doğal Reçine Vernikleri

Bazı ağaçlardan elde edilen doğal reçineden yapılan bir vernik çeşididir. Canlı ağaçlardan veya fosillerden elde edilen doğal reçine vernikli araç, yağ bazlı boyalarda kullanılanlar ile aynıdır. Yağ karışımında çözünen reçineler gerekli parlaklık miktarına bağlı olarak sıcaklığa ısıtılır. Vernikte kullanılan tiner ve kurutucular, yağ bazlı boyalarda kullanılanlar ile aynıdır.

Modifiye Edilmiş Doğal Reçine Vernikleri

Kimyasal etkiyle değiştirilen doğal reçineden yapılmıştır. Yaygın reçine, bir sakız oluşturmak üzere gliserinle ısıl işleme tabi tutulur. Bu sakız vernik için vücut olarak kabul edilir. Oleo reçineli vernikten daha az pahalı verniktir.

vernik 2

Verniklerin Sınıflandırılması

1- Uzun Vadeli Su Bazlı Yağ Verniği

Uzun vadeli su bazlı yağ vernikleri, 45 kg reçine ve 150 ila 380 kg yağ içerir.

  • Kuruması daha uzun zaman alır.
  • Orta parlaklıktadır.
  • Marine ve spar verniği bu gruba aittir.
  • Tung yağı su geçirmez.

2- Orta Vadeli Yağ Verniği:

  • Orta yağ, 45 kg reçine başına 45 ila 150 kg yağ içerir.
  • Daha hızlı kururlar.
  • Uzun vadeli su bazlı verniklerden daha serttir. Fakat su geçirmez değildir.
  • Döşeme verniği bu gruba aittir.

3- Kısa Vadeli Yağ Vernikleri

  • Kısa vadeli vernikler, 45 kg reçine başına 19 ila 45 kg yağ içerir.
  • Bu vernik çeşidi hızla, çok kaba kullanıma dayanabilen sert ve kırılgan bir film oluşturur.
  • Parlatma verniği bu gruba aittir

vernik 3

Vernik ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu