Tarih; bir milletin varlığının en büyük nişanesidir. her milletin kendi dönemine ait bir yaşam tarzı, kültür ve gelenekleri vardır. Her bir milletin, kendisine ve dönemine ait mukaddesat ve değerleri vardır. Kimilerine göre ibadet şekli, kimilerine göre yaşam tarzları kendileri için değerdir. Tüm bunların bir sonraki nesile aktarılması ise tarih mirasıdır. En gelişmiş toplumlar, en çok kültüre sahip olan toplumlardır. Geniş bir kültür mirasına sahip olan ülkemiz, her milletin değerlerinin izi olduğu tarihi yerleri kendisinde barındırıyor. Aşağıda konu edilen Vanadokya ise kültür denizinde sadece bir damladır.
Kapadokya’nın İkiz Kardeşi Vanadokya
Tarihin Bize Bıraktığı Miras Vanadokya
Kapadokya’yı biliyoruz da Vanadokya nerden çıktı dediğinizi duyar gibiyim. Vanadokya; Van’ın Başkale ilçesine bağlı Yavuzlar köyünde yer almaktadır. İlçe merkezinden 33 km, Van merkezden ise 123 km uzaklıktadır. Üzerinde tarihin izlerini taşıyan bu alanda, çok sayıda peri bacaları, mağaralar ve tüneller bulunmaktadır.
Şiddetli yağış ve rüzgarların aşındırması sonucu ortaya çıkan Vanadokya, Nevşehir’de bulunan kapadokya peri bacalarına benzerlik teşkil eden kayalıklar olduğundan dolayı halk arasında Vanadokya diye adlandırılır. İran sınırına sıfır noktada yer alan Vanadokya bir turizm cenneti olmaya aday konumundadır.
Vanadokya’nın Tarihi
Muhteşem doğa güzelliğiyle birleşen Vanadokya, turizme kazandırılması beklenen en önemli yerlerin başında yer alır. Aynı zamanda Hz. İsa’nın havarilerinden Bartalmay‘ın mezarının bulunduğuna inanılan ve 1700 yıllık olduğu söylenen St. Bartholomeus kilisesi bulunuyor.
İlçede bulunan eski yerleşim alanlarının ve çeşitli dinlerin ibadethanelerinin olması Vanadokya’nın derin bir tarihe sahip olduğu düşüncesini uyandırıyor. 17 bin peri bacaları, 35 mağara ve 12 oyma evin olduğu turistik alan, çok ciddi uğraşlar verilmemesine rağmen şimdiden yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri haline geldi.
Vanadokya’nın Tarihi Özellikleri
Kapadokyanın ikiz kardeşi olan bu doğa cenneti, Ortaçağ’a ait birçok tarihi eser barındırıyor. Peri bacalarının altına bulunan gizli bir geçitin, 200 metre yükseklikteki Rıkan Kalesine açılan tek kapı olduğunu görünce şaşıracaksınız. Vanadokya’nın tarihi manzaralarından belkide en önemlisi Rıkan kalesidir. İçinde su sarnıçlarının yanı sıra tüneller, odalar, dibekler ve Kral Köşkü bulunuyor.
Vanadokya ile ilgili videolar
VALİ’NİN VANADOKYA TURU
Vanadokya,Başkale, VAN, TURKEY