Mental Sağlık

Uzman Psikolog Nedir, Uzman Psikolog Nasıl Olunur?

instagram takipçi hilesi

Profesyonel bir psikolog olmak, insan psikolojisini inceleme fırsatı sunar. Hem üniversite tercihi yapacak olanlar hem de alana ilgi duyanlar tarafından incelenmektedir. Her ikisi de uzman klinik psikolog olarak adlandırılsa da, mesleki anlamda hala farklılıklar vardır.

Uzman Psikolog Nedir, Uzman Psikolog Nasıl Olunur?

Uzman Psikolog Nedir?

Psikoloji bölümünden mezun olan kişiye psikolog denir. Ancak, profesyonel psikolog unvanını kazanmak için ek bir eğitim gerekli değildir. Uzman olarak bilinen psikologlar, dört yıllık lisans eğitiminden sonra kendilerini tanımlarlar. Bu insanlar yetişkin terapisi, ergen terapisi, cinsel terapi veya aile terapisi görüyor olabilir.

Alacakları ek teorik eğitime bağlı olarak belli bir alanda uzmanlık kazanabilirler. Genel olarak lisans eğitimi almış herkese uzman psikolog denilebilir. Ancak eğitim ve denetim desteği olmadan kişinin kelimenin tam anlamıyla “uzman” olduğu söylenemez. Çift Terapisi, Çözüm Odaklı Terapi, Davranışçı Terapi veya Bilişsel Davranışçı Terapi gibi teoriler çalışılmalıdır. Dolayısıyla alınan eğitime göre kişinin hangi alanda uzman olduğu belirlenecektir.

Uzman Psikolog Nasıl Olunur?

uzman psikolog nedir uzman psikolog nasil olunur4 768x461 1

Kısacası uzman psikologların konusu nedir bundan bahsettikten sonra bu alanla ilgilenenlerin araştırma konusu oluyor. Sanılanın aksine uzman psikolog olmak için yüksek lisans yapmak şart değildir.

Ancak yüksek lisans derecesi ile eğitim ve denetim arttıkça kişinin uzmanlığı da artar. Klinik psikoloji okuyan bireyler, lisansüstü öğrencilere göre yüz yüze etkili danışmanlık yapabilirler. Profesyonel bir psikolog olmak için, kişinin öncelikle alanında lisans derecesine sahip olması gerekir. Üniversite sınavlarına girdikten sonra, eğitim programı dahilinde psikoloji okumalıdır. Devlet ve özel liberal sanat kolejlerindeki psikoloji bölümleri dört yıllık programlardır.

uzman psikolog nedir uzman psikolog nasil olunur2

Psikoloji ve psikoloji dallarındaki dersler dört yıl boyunca verilmektedir. Eğitimi tamamlayanlar uzman kabul edilir. Burada karıştırılmaması gereken tek bir nokta var. Lisans eğitimine sahip olanlar “psikolog” unvanını kazanırlar, ancak doğrudan psikoterapi ve teşhis uygulama yetkisine sahip değildirler. Belirli alanlarda insanlara danışabilir.

Bazı teşhisler ve ilaç tedavisine devam edilmesi için psikiyatrik sevk gereklidir. Ne kadar profesyonel olursa olsun, danışana psikiyatrik tavsiyelerde bulunarak yol göstermelidir. Aksi takdirde suç işleyecek ve müvekkilinin hayatını riske atacaktır. Bir psikolog, klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapmış olsa bile, TSSB’den muzdarip olduğu düşünülen bir danışmana tek başına müdahale edemez.

Uzman Psikolog ile Klinik Psikolog Arasındaki Fark Nedir?

uzman psikolog nedir uzman psikolog nasil olunur3

Eğitimini tamamlayan herkesin “uzman psikolog” olarak anılma hakkı vardır. Ancak klinik psikologlar başka bir alanı temsil ediyor. Klinik psikoloji, psikolojinin bir dalıdır. Bu alanda uzmanlaşmak isteyen bireylerin lisans eğitimlerinin ardından yüksek lisans yapmaları gerekmektedir.

İki yıl boyunca klinik psikoloji eğitimi alan kişilere “klinik psikolog” denir. Ayrıca lisans eğitimi almış psikolojik danışma ve rehberlik mezunları da bu unvanı alabilmek için klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapabilirler.

Profesyonel psikologlar için maaşlar hakkında doğru bilgi vermek zordur. Çünkü gösterilen çalışma alanına göre durum değişecektir. Psikologlar farklı kurumlarda çalışabilirler. Din, Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler en yaygın alanlardır. Devlette çalışmak isteyenler için tercih sebebidir. Öte yandan özel sektörde psikolog maaşı bölgeden bölgeye değişmektedir. Koşullar toplantıdan toplantıya değişir.

Uzman Psikolog İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu