Uyurken Beynimizde Ne Olur?
Uyurken beynimizde neler olur? Uyurken beynimiz ne tepkiler verir? Hepsi yazımızın devamında.
Uyurken Beynimizde Ne Olur?
Eğer bir insanın kafasına “elektroensephalograf” isimli bir cihaz bağlarsanız, o insanın yaymış olduğu beyin dalgalarını kaydedebilirsiniz. Hareketsiz ve uyanık durumda olan bir insan beyni, saniyede ok kez salınım yapan alfa dalgalarını yayar. Hareketli bir insanın beyni ise, salınımı iki kezden fazla olan beta dalgalarını yayar.
Uyku halinde ise beyin, salınımları çok daha az olan iki tür dalgayı, “teta” ve “delta” isimli dalgaları yayar. “Teta” dalgalarının salınımı saniyede üç ve yedi arasında olurken “delta” isimli dalgaların ki ise üçten azdır.
İnsanın uykusu derinleşmeye başladıkça, beyin dalgaları da yavaşlamaya başlar. İnsanda en derin ve uyandırılmanın en zor olmuş olduğu uyku evresinde, beyin delta isimli dalgaları yaymaya başlar.
Şimdi ise geldik işin en ilginç yönüne. İnsan gece uyurken çeşitli dönemlerde ve zamanlarda beklenmeyen şeyler oluşur. İngilizce’de ki “Rapid Eye Movement” yani “Hızlı Göz Hareketleri” kelimelerinin baş harflerinden alınarak “REM” uykusu olarak da adlandırılan ve insanların birçoğunda bir gece boyunca üç ya da beş kez görülen bu dönemde, beyin dalgaları uyanık bir insanın ki kadar hızlanır.
Rüya ise REM uykusu döneminde olur. Bu dönemde ki bir insanı uyandırırsanız, rüyasını oldukça canlı hatırlar ve anlatabilir. REM dönemi dışındaki uykularda ise insanlar genellikle rüya görmezler.
Geceleri iyi bir uyku uyuyabilmek adına, hem REM, hem de bununda dışında ki tüm dönemlerin beraber yaşanması gereklidir. REM dönemi uyku süresinin dörtte birini kapsamalıdır. Normal bir uykudaki REM dönemi beş ila otuz dakika arasında sürer.
Uyku ilaçları daha çabuk ve daha derin uyumanızı sağlayabilir fakat uykunuzun ve özellikle de REM döneminin kalitesini değiştirirler. Düzenli bir uyku adına insanlar her zaman aynı saatte yatmalıdır.