Uyku Felci Nedir?
Uyku felci, uykuya daldığınız sırada veya uyandıktan sonra yaşanmakta olan bedenin bir süre hareket edememe halidir. Söz konusu durum geçici olarak yaşanabilmektedir. Geçici bir felç olarak bilinmektedir. Halk arasında karabasan olarak bilinen uyku felci, uykunun bölümlerinden olan Rem döneminde ortaya çıkmaktadır.
Söz konusu dönem, bir başka deyişle Rem dönemi, uykunun en hafif yaşandığı anlardır. Beynin rüyadan uyanması halinde dahi uyku felci devam edebilmektedir. Yaşanan uyku felci sırasında kişinin bilinci açık olmaz. Bununla birlikte hareket kabiliyeti de bulunmaz. Uyku felci kişilerde hipnopompik sanrıların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.
Söz konusu durumu yaşayan insanlar genel itibari ile gördükleri rüyalar ile ilgili olduğunu düşünmektedirler. Yaşanan sanrıları rüya olarak düşünebildikleri için kimi durumlarda düşsel görüntüler göz önüne gelebilmektedir. Bu durum da genel itibari ile aile çevresinde kimi rahatsızlıkların olmasından ötürü daha fazla gözükmektedir. Uyku bozuklukları, uyurgezerlik gibi depresyonik hastalıklardır. Hastalıkların ile beraber kimi ilaç kullanımları da neden olabilmektedir.
Uyku Felci Belirtileri Nelerdir?
- Halüsinasyonlar
- Uyuma öncesi hareket edememesi
- Uykudan uyanırken konuşamama hissi
- Uykuya dalarken konuşamama hissi
- Hipnopompik sanrılar
- Uyanma öncesi hareket edememesi
Uyku Felci Nedenleri Nelerdir?
- Aşırı stres
- Uyku saatlerinin düzensiz olması
- Felç öncesinde görülen berrak rüyalar
- Yaşam tarzının aniden değiştirilmesi
- Çevrenin aniden değiştirilmesi
- Uykuya yatıldığı sırada aç olmak
- Sırt üstü yatarak uyumak
Uyku Felci Tedavisi Nedir?
Uyku felci, tedavisi mümkün bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın mutlak suretle tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi edilmez ise büyük problemlere neden olabilmektedir. Kişilerde birçok farklı hastalığa yol açabilir. Bununla beraber psikolojik hastalıklara da neden olabilmektedir. Bu nedenle tedavisi zorunludur. Tedavi sırasında genel olarak uyku kalitesinin arttırılması amaç edinilmektedir. Bu durumda ilaç tedavisi ve uygulanabilmektedir.
Hastanın derecesi, durumu fazlasıyla önem taşımaktadır. Bundan ötürü her hastaya ilaç tedavisi ilk adımda uygulanmaz. Hastanın yaşamış olduğu durumların şiddetine göre değişiklik gösterebilmektedir. Doktor her hastaya farklı tedavi şekli uygulamalıdır. Hastanın hastalık derecesi yüksek ise ilaç tedavisi uygulanmasında beis görülmez.
Hastanın yaşamış olduğu durum çok daha hafif ise daha hafif ve uygun ilaçlarla başlanmalıdır. Bununla beraber dozu diğer hastalara nazaran farklılık göstermektedir. İlaç tedavisi sayesinde uykunun kalitesi arttırılmaktadır. Uyku bozukluğu yaşayan insanlarda uyku felci çok daha fazla görülmektedir. Yaşanmakta olan uyku felcinin düzeyi düşürülmelidir. Bundan ötürü ilaç tedavisinin önemi büyüktür. İlaç tedavisi uyku bozukluğu olan insanlarda uyku felcinin daha az yaşanabilmesine olanak sağlamaktadır.